Opinii

Vrancea, pregatita pentru descentralizare baroneasca

Corneliu Condurache
15 oct 2008 994 vizualizări
In editia sa de ieri, Ziarul de Vrancea a scris despre semnalul de alarma tras de Institutul de Politici Publice (IPP) in legatura cu Proiectul de descentralizare a Romaniei propus si adoptat in vara acestui an de Uniunea Nationala a Presedintilor Consiliilor Judetene din Romania (UNJCR). IPP afirma ca, printr-un astfel de proiect, puterea suprema ar ajunge pe mina asa-numitilor "baroni" locali, presedintii de Consilii Judetene, alesi acum prin vot uninominal.

"Modificarile propuse de UNCJR la principalele acte normative ce reglementeaza functionarea administratiei publice locale din Romania (Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale, Legea-cadru a descentralizarii, Legea prefectului si Legea privind finantele publice locale) sint de natura sa provoace ingrijorarea oricarui cetatean cu minime pretentii democratice. IPP constata cu stupoare ca - in ciuda faptului ca aceste modificari aduc grave atingeri principiilor democratice de organizare si functionare a administratiei - nu au existat in plan public voci care sa atentioneze pina acum asupra acestor derapaje".

Faptul ca baronii locali, indiferent de culoarea lor politica, se viseaza un fel de prim-ministri in judete care, la rindul lor, ar trebui sa devina un gen de republici independente in interiorul Romaniei, nu-i de mirare.

Trebuia sa se anticipeze o astfel de cerere a noilor cistigatori si respectiv aceasta evolutie a lucrurilor inca din momentul in care s-a acceptat alegerea lor directa intr-un singur tur de scrutin la localele din vara. Daca au legitimitate, era de asteptat sa ceara putere.

Cum va arata Vrancea daca acest proiect va fi pus in practica, nu-i dificil de inchipuit. Si asa multi politicieni vrinceni, actuali sefi de partide sau aspiranti la astfel de pozitii, desi nu o recunosc pentru ca nu da bine, considera "modelul Oprisan" in strafundul constiintei lor drept unul de mare succes.

Iar faptul ca numerosi sefi de institutii stiu deja sa ia pozitia de drepti si sa dea raportul sefului de judet, nu este nici el un secret.

Altfel spus, judetul nostru este poate unul dintre cele mai pregatite din tara pentru descentralizarea planuita in viziunea baronilor locali. Cit despre promisiunea lui Basescu si Tariceanu din campania electorala din toamna lui 2004, dar si dupa preluarea puterii la inceputul lui 2005, de a lua judetele din miinile baronilor locali si a le reda cetatenilor?!

Considerati-o o minciuna de campanie, ca multe altele, pe care le veti auzi cu virf si indesat inca vreo luna si jumatate de astazi incolo!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.