Opinii

Focsaniul recalificat pentru paranghelii pe bani europeni

Corneliu Condurache
24 sep 2008 851 vizualizări
De citeva luni a demarat proiectul Recalificare urbana perimetru istoric Piata Unirii si Gradina Publica Focsani . Desi este vorba despre o investitie finantata in proportie de 85% din fonduri PHARE (restul fiind contributia Primariei Focsani), iar transparenta ar trebui sa fie una pe masura, redactorii "Ziarului de Vrancea" se straduiesc de zile bune sa afle cum va arata efectiv Piata Unirii, dupa cheltuirea celor aproape opt milioane de euro

Din ce am auzit si vazut pina acum prin documentarile anevoioase amintite, eu unul risc sa afirm ca proiectul cu nume pompos are, de fapt, drept obiectiv prioritar amenajarea pe bani europeni - dar si din impozitele si taxele platite de focsaneni - a spatiului din buricul municipiului resedinta de judet, pentru a-l face compatibil celebrelor paranghelii. Care se succed in numar de 5-6 pe parcursul unui an calendaristic, cum stim deja din perioada 2000-2004; dar si dupa ce am vazut si trait in ultimii ani. Daca un astfel de proiect s-ar fi realizat in perioada guvernarii Partidului Social Democrat am fi asistat, probabil, la fulminante dezvaluiri si furtunoase dezbateri, dar oricum n-ar fi fost cine stie ce curiozitate pentru preocupari de acest gen. In vremea guvernarii PNL constatam, iata, ca piatra de hotar dintre Muntenia si Moldova s-a pierdut pe undeva, nu se mai stie pe unde, si nu va mai fi adusa in Piata Unirii conform proiectului care-si propune totusi "consolidarea monumentelor istorice si marcarea in mod simbolic a vechiului hotar". Va aparea, insa, triumfal postata celebra de acum pentru Vrancea si Focsani, scena de paranghelii. Si mai multe "centre mestesugaresti" in vecinatatea unui fost, dupa toate indiciile, cimitir - prin perimetrul caruia arheologii tot descopera in fiecare zi in aceasta perioada, schelete - numai bune si ele pentru a capata destinatia unor chioscuri de vindut mici si bere. Deoarece "in mod sigur" nevoile "acute" de "hrana spirituala" in timpul derularii stiutelor paranghelii o vor cere. Nu trebuie omisa ca toata curioasa amenajare a Pietei Unirii din Focsani pentru scopurile "nobile" amintite se face intr-o secretomanie atit de suspecta, incit ar fi normal sa le stirneasca semne de intrebare celor in drept. Pina dupa alegerile din noiembrie, greu de crezut, insa, ca se va intimpla asa ceva. Iar dupa, ar putea fi, prea tirziu, sau imposibil.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.