Opinii

Miracolul Obama

Cristian Ghinea
29 aug 2008 812 vizualizări
Cînd am auzit discursul lui Barack Obama de la Conventia de acum patru ani a Partidului Democrat am avut acea senzatie ca omul acesta e capabil sa pluteasca peste multimi, sa le vrajeasca în sensul bun al cuvintului, sa stirneasca pasiune pentru politica, intr-o lume in care politica stirneste tot mai putina pasiune.

Colegii mei americani de la London School of Economics erau cu totii fani-Obama si era greu de discutat cu ei despre subiect. Daca nu il placi pe Obama esti un om rau, nu iti pasa de semeni, de planeta, de saraci, de batrini, de copii, etc. Obama este un orator de geniu, si un politician de geniu. Si de aceea este foarte periculos. El nu are are votanti, Obama are fani. Am incercat cu citiva dintre ei un exerciutiu de reimersiune in realitate. Dar ce anume iti place din ce propune el? Cum veti iesi din criza economica daca veti creste taxele? Si cum veti scadea pretul la benzina daca veti creste taxele pe benzina? Intrebari legitime care se lovesc de un zid in cazul fanilor lui Obama. Este zidul pasiunii. Unii habar nu au ce anume propune el, sint chiar surprinsi sa afle. Dar nici nu conteaza ce anume propune in mod concret cita vreme vinde speranta si schimbare. Asa spune sloganul sau: "Speranta in care putem sa credem". Importanta este speranta si credinta. E ceva religios in experienta Obama. Ciudat este ca e adorat de cei mai educati si mai cosmopoliti dintre americani. Si de cei mai putin religiosi, in ciuda religiozitatii pe care o afiseaza. Batrinul John McCain, moartea pasiunii cind deschide gura, il bate de departe printre alegatorii evanghelici. Daca esti laic si nu foarte atasat de Biserica, statistica spune ca ai mult mai multe sanse sa votezi cu Obama. Si tocmai acesti urmasi ai rationalismului iluminist traiesc o experienta cvasi-religioasa. El va aduce schimbarea, America va deveni mai buna, planeta nu se va mai incalzi, nebunii lumii il vor asculta spasiti. Nu a spus el ca doar ce va merge la Teheran si va rezolva problemele cu Ahmadinejad?

Obama este un spectacol care poate lua mintile. Este o poveste frumoasa despre un copil care pleaca de jos si ajunge sus intr-o societate care ofera sanse ambitiosilor. La precedenta conventie a democratilor a tinut doar un discurs. Dupa patru ani e candidat la presedintie si extaziaza multimi in Germania, mai ceva ca Beatles. Dar politica nu se termina cind se sting luminile concertului. Desi are aerul ca reinventeaza politica, Obama este de fapt un populist clasic. Are geniul oratoric de a promite enorm, dar nimic concret. Fiecare intelege ce vrea din discursul pasional despre schimbare. In definitiv, toti ne dorim schimbari. Problema cu acest gen de politician este ca functioneaza bine doar cind nu este la putere. Odata cistigata puterea, fanii sai redevin cetateni. Si atunci se vede ca schimbarea nu inseamna acelasi lucru pentru toti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.