Opinii

Experimentele nefaste ale PDL

Alina Mungiu-Pippidi
11 aug 2008 682 vizualizări
Partidul prezidential pe care il asteapta bietii fani Basescu cu braţele deschise ca sa scape de alianta 322 a inceput sa ia apa pe toate partile. Fara un strateg adevarat, fara macar un lider adevarat, ca Basescu nu poate avea, ca presedinte neutru, acel gen de relatii de comunicare continui si firesti cu propriul sau partid, sau perfectul control, si in absenta lui nu e nimeni cu adevarat sef peste ceilalti acolo. Partidul pare ca experimenteaza mai mult decat avanseaza. Genul de experimente in care s-a angajat e in stilul pana sa ne sinucidem sarind în Niagara sa incercam sa ne inecam in toate baltile mai mici de pe parcurs, poate devenim imuni la apa inghitita in plamani. Doua exemple notorii din realitatea imediata.

Primul e filiala Constanta, fieful lui Traian Basescu, condusa de ani de zile de un baron local, dl Stelian Dutu, pus si pe lista neagra in 2004 de coalitia pentru un parlament curat, si printre putinii pe care Basescu nu i-a retras. Cum omul nu a ajuns pe lista neagra degeaba, ceva mai tarziu a ajuns si DNA-ul la el (dovada ca Basescu nu controleaza DNA). Este trimis in judecata, si conform unei intelegeri cu Emil Boc, macar PDL retrage din poziÃii publice pe oamenii in aceasta situatie. Nu-i asa, de asta votam acest partid, ca macar incearca sa nu fie corupt, asta e logica. Ma asteptam ca dl Dutu, chiar daca nu are bunul simt sa se retraga, sa fie debarcat pe acest motiv clar si fara discutii. Si chiar asa ar fi fost, daca un nou geniu al Carpatilor nu ar fi avut ideea de a incredinta debarcarea lui talentatei doamne Udrea. Pe ce criteriu, nu stim, dar ce era de prevazut s-a intamplat, dl. Dutu a profitat de asta si a contraatacat dramatic. De saptamani de zile scandalul tine afisul, alimentind ideea unei degringolade in PDL, ca si impopularitatea deja considerabila a dnei Udrea. Chiar simpla marturisire ca s-a cunoscut cu Radu Mazare la o petrecere a unor prieteni comuni e elocventa. Nu pot face ei si toti prietenii lor comuni un partid comun, nu sa strice toate partidele care exista, ca sa nu mai avem cu cine vota!

Al doilea exemplu este invitarea unui baron din fotbal, fost militian, penal, urmarit de DNA, Mitica Dragomir, sa candideze intr-un colegiu uninominal. Asta s-a intamplat in aceeasi zi in care a trebuit sa dau declaratii la presă ca eu nu voi candida in nici un colegiu pentru PDL in alegerile din acest an, ca raspandise nu stiu ce agentie vestea. Pe seara a anuntat ca se retrage Catalin Avramescu, care acceptase oferta (daca e pastrat dl. Dragomir). Sa vezi ca dl Dragomir e singurul care ramane, si, in consrcinta, il veti vota pe el, daca sinteti fani Basescu. Dl Stolojan, luat la intrebari de presa, a fost de o ambiguitate suprema. Tot domnul Stolojan a cam amestecat pe doamna Musca cu doamna Macovei. Dar doamna Macovei nu va candida, asa ca din nou o sa va alegeti numai cu aia care vor sa intre in politica exact cu scopul pentru care noi vrem sa ii scoatem de acolo.

O sa imi spuna cititorii ca e vina noastra ca nu dam curs invitatiilor si nu intram si noi, sa ne luptam cu ei, etc. Obiectia nu e intemeiata. Un partid pe care l-as vota eu la rigoare nu poate fi un teren de batalie in care sefii fac arbitraj intre aia decenti si aia penali. Iata, Avramescu a intrat si lupta, cu aerul ca va pierde. Dar si partidul va pierde. Enorm. Alt experiment idiot e pe cale sa esueze, dupa fostii sefi de consilii judeÃene PSD recrutati de PDL, si care nu au livrat judetele lor la locale, cum au crezut strategii partidului.

Anunt pe acesti strategi, a caror lipsa de scrupule pare ca le depaseste mult competenta, ca ideea nu e doar sa adaugi la electoratul 1, cel care are doar 29%, recunosc ca insuficient pentru guvernare, electoratul 2, cu alt profil (fani Dragomir). Ideea e sa castigi electoratul 2 fara sa pierzi electoratul 1, baieti. Altfel ce iluzoriu 50%, nici 29 nu o sa mai prindeti.


Alina Mungiu-Pippidi



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 10 ore, 26 minute, 23 secunde
DRAGA DOAMNA, NI S-A CAM ACRIT DE "PATRUNZATOARELE" DUMITALE ANALIZE, CARE SEAMANA, MAI DEGRABA, CU UN SOI DE LINGUSEALA PE LANGA JUPANUL COMANDANT...PENTRU VREUN POST, PENTRU ALTE citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.