Opinii

Reformarea clasei politice cu ziaristi, sportivi, căntareti ¦

Liviu Ioan Stoiciu
31 iul 2008 1376 vizualizări
Vacanta politica pare a fi compromisa de alegerile parlamentare (programate pe 23 sau 30 noiembrie, conform presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu), clasa politica e in fierbere, cauta candidati independenti.

In timp ce un anumit tip de analisti politici conformisti (crezuti pe cuvit, cu naivitate, de cititori, ca sint independenti), isi dau acum in petic, previzibil, anuntidu-si candidatura la parlamentare, trimisi din curtea Presedintiei"¦ Sut curtati, apoi, fotbalisti (de tip Ilie Dumitrescu) sau "filozofi" (de tip Gabriel Liiceanu) de catre PD-L, sau sportivi incarcati de medalii (de tip Ivan Patzaichin si Gabriela Szabo) sau cintareti "populari" (de tip N. Furdui) de catre PNL, sau cintareti folk (de tip Victor Socaciu) de catre PSD "" acesta fiind rostul uninominalului, sa atraga voturi si posturi in Parlament pentru partide prin personalitati mediatizate, cu orice pret? Cistiga un plus de valoare viitorul Parlament prin prezenta sportivilor sau cintaretilor? Va avea loc o reforma a clasei politice, asa cum iii dorea Traian Basescu atunci cind a impus uninominalul? Eu nu pot decit sa surid cu bunavointa, pina si PRM (care contesta alegerile parlamentare uninominale, azi) a experimentat demult acest sistem de a atrage voturi si posturi in Parlament prin asemenea "celebritati", de tip Irina Loghin si Ion Dolanescu (care au avut evolutii lamentabile "ca politicieni") "" si? Alte partide au trimis in Parlament scriitori (de la N. Manolescu la Al. Paleologu si Stelian Tanase sau Leonida Lari si Mihai Ungheanu; il las deoparte pe Adrian Paunescu, probabil ca e singurul scriitor "ceausist" injurat in fel si chip, care si-a inteles rolul de ales postcomunist, culmea, si a impus legi favorabile artistilor, de la scriitori la pictori si muzicieni, dar si sportivilor romani, pina una, alta, de la "indemnizatia de merit", la o jumatate de pensie in plus), pe banda "" s-au dovedit a fi niste amatori. S-a reformat clasa politica pe mina lor? Nici pomeneala. Vor reforma clasa politica, te pomenesti, jurnalistii pro-Basescu de tip Catalin Avramescu si Cristian Preda (angajati pe bani grei la Cotroceni) sau Sever Voinescu (sau Traian Ungureanu), remarcati prin partizanat interesat, intrind in lupta uninominala pentru noul Parlament? Sa dea Dumnezeu sa fie ei alesii sortii, sa devina figuri parlamentare proeminente (cum a avut Romania de-a lungul istoriei sale libere), dar eu nu pot sa cred in lectiile lor de morala, cu atit mai mult cu cit unii au un discurs extremist. Ziaristii-parlamentari Octavian Stireanu si Corina Cretu (de la ziarul Azi, pro-Iliescu, in perioada cind presedintele de onoare al PSD era la Cotroceni), sau instabilul George Pruteanu, Dumnezeu sa-l ierte, n-au facut decat figuratie, si-au lustruit in cel mai bun caz superiorii si s-au tot imbogatit in particular.

E adevarat, au facut cariera politica ziaristi de tip C.V. Tudor "" iesirea lui la pensie din toamna (PRM, daca va candida singur, da semne ca nu mai are puterea sa convinga electoratul sa ramina in Parlament) ar putea sa dea semnalul unui inceput real al reformei clasei politice? Ideea e ca abia prin absenta din Parlament a unor personaje accentuate de tip C.V. Tudor (compromise de comunism, care a promovat, prin partidul sau, securisti si activisti PCR) ar putea avea loc o primenire a clasei politice, paradoxal. Pe de alta parte, e ciudat ca un alt tip de ziarist, precum Cosmin Gusa-PIN, a anuntat ca nu va candida la parlamentare, convins fiind ca electoratul nu vrea, de fapt, o schimbare radicala in Parlament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.