Opinii

Ingrijorari la Departamentul de Stat

Alina Mungiu-Pippidi
28 iul 2008 585 vizualizări
Departamentul de Stat, echivalentul ministerului afacerilor externe american, a organizat de curand, in cooperare cu CIA, un seminar despre Europa de Est.

Dupa cativa ani in care regiunea noastra era considerata un mare succes (si noi trimisi sa dam lectii despre tranzitii de succes in Bierlorusia si Egipt- cine se lasa trimis), victoriile in alegeri ale catorva partide populiste, dezamagirea UE cu Romania si Bulgaria, care dupa intrare nu se comporta tocmai european, violentele de la Budapesta din anul 2006, incapacitatea partidelor cehe sa formeze un guvern, nesfarsitele certuri din coalitii care fac unele tari aproape neguvernabile au sfarsit prin a ingrijora pe americani. Regiunea lor favorita si mult laudata e stabila? Care sunt factorii de destabilizare si care sunt riscurile unei asemenea destabilizari? Am fost chemata cu profesorul Ivan Szelenyi de la Yale University (tradus si in limba romana) si cu un coleg de la Freedom House sa raportam ce e putred in tarile fostului pact de la Varsovia. Si cum ani de zile m-a acuzat Romania Mare ca am fost agent CIA, iar asta a fost prima mea intalnire cu CIA, raportez in mod transparent tuturor ce am spus noi acolo.


Am cazut cu totii de acord ca actuala tendinta economica este inca buna, cu exceptia Ungariei, care mai mult se taraste, celelalte tari cresc masiv. Imigratia de forta de munca calificata pune problem dupa intrarea in Europa, pentru ca nu avem capacitate sa calificam pe cei ramasi, care exista "" e un rezervor de brate de munca la tara, sa ne gandim numai la populatia roma, de exemplu- la nivelul celor care au plecat si atunci ne punem problema sa importam forta de munca de la vecini. Ucraina are deja cinci milioane de oameni peste frontiere, si R Moldova cel putin unul. Dar daca actualul ritm pozitiv de crestere continua, regiunea va supravietui cu succes problemelor politice, care vor fi absorbite ca de un tampon.


De ce castiga alegerile partide noi si improvizate, precum GERB si SMER, in Bulgaria si Slovacia, contra unor partide vechi, cu merite in integrarea europeana? In general, de ce e asa de scazuta popularitatea guvernelor, a parlamentelor, a liderilor politici? Ca nu doar la noi e asta. Raspuns: pentru ca la aproape douazeci de ani de la revolutiile anticomuniste avem inca o clasa politica de mantuiala, oamenii cei mai buni nu intra in politica sau daca intra se strica, coalitiile se cearta pentru ca nu impart doar fotolii ministeriale, ci zone de influenta de care atirna clienti si firme, din cauza unei mize mult mai mari deci, pentru ca politica e inca prea trapareata si coruptia prea mare. Orice lider populist cu un discurs mai radical castiga voturi daca se prezinta contra acestei clase politice, si asa se explica asemenea derapaje. Solutia e sa ai lideri populisti, dar nu radicali, mai la centru, gen Traian Basescu. Basescu sta intre noi si ascensiunea unui Becali, desi daca chiar el se aliaza cu Becali nu prea mai vad avantajul.


Riscul principal la viitoarele alegeri? Eu, cel putin, am prezis rezultate incalcite si guverne cu dificultati, ca in Cehia sau Polonia dinainte de ultimele alegeri. Dar riscul cel mai mare "" ca restul sunt lucruri cu care ne-am obisnuit- este intoarcerea lui Viktor Orban la putere la Budapesta. A vazut cu placere ca profesorul Szelenyi, desi maghiar, a fost cu totul de acord cu mine. Orban, care sapa si la noi pe moderatii din UDMR si incurajeaza pe radicali, a devenit dintr-un conservator teribilist genul Avramescu (asta era in 1990) un nationalist si un radical, el a fost in spatele manifestantilor de la Budapesta, el face turul Covasnei si Harghitei indemnind pe cei de acolo sa fie mai radicali cand cer autonomie, etc. Orban e bad news. Ultimele doua dati a pierdut la mustata, si pentru ca europenii au aratat net ca nu il plac, de data asta insa ma tem ca revine. Dar, din nou, daca revenirea lui gaseste o zona secuiasca prospera, o sa ne descurcam.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.