Opinii

Blaturilor politicienilor din Vrancea contra propriilor partide

Corneliu Condurache
21 iul 2008 851 vizualizări
în 1812, Elbridge Gerry, guvernator al statului american Massachusetts, punea la cale primul blat din istoria alegerilor libere. în calitatea pe care o avea a semnat un act prin care a redesenat harta colegiilor electorale de pe teritoriul statului în asa fel încăt Partidul Democrat, pe care-l reprezenta, sa fie avantajat în fata republicanilor.

Literatura de specialitate a consemnat apoi fenomenul sub numele de gerrymandering, termen lansat in acelasi an, 1812, de publicatia locala "Boston Gazette".


Contra acestui gen de frauda unele tari, precum Marea Britanie si USA, au instituit mai tarziu regula ca decuparea colegiilor sa fie facuta de organizatii nonguvernamentale, cat mai putin susceptibile de influenta politica partizana. Ce-au facut ai nostri imediat ce si-au votat si ei un sistem electoral care seamana pe ici, pe colo cu cel majoritar, specific celor doua tari mentionate? Gerimendaring, tata!"

Citatul de mai sus este extras dintr-un editorial aparut cu vreo citeva zile in urma in "Cotidianul" sub semnatura lui Pavel Lucescu, iar tema a aparut aproximativ in aceiasi perioada si intr-un comunicat de presa al Asociatiei Pro Democratia.

Este, prin urmare, oportun sa ne intrebam pina unde vom avea de a face in Vrancea, la alegerile parlamentare, cu o astfel de tendinta care tradusa mai pe intelesul tuturor se reduce la un blat electoral intre sefii locali ai principalelor partide din judet. Deocamdata, din modul de trasare al colegiilor electorale semnalele privind intentiile unor astfel de aranjamente sint suficient de clar conturate si nu trebuie, prin urmare, deloc excluse ca posibilitati.

Fiecare forta politica va trebui sa-si stabileasca intr-un interval de timp scurt un numar de 8 candidati, 6 pentru deputati si 2 pentru senatori. care s-o reprezinte in scrutinul amintit in colegiile electorale uninominale deja decupate printr-o intelgere intre sefii din judet ai Partidului Social Democrat si cei ai Partidului National Liberal .

Va fi, de pilda, interesant de vazut ce candidati va avea Partidul Social Democrat sau Partidul Democrat-Liberal in colegiu electoral numarul 3 Dumitresti penmtru Camera Deputatilor despre care se spune ca prezinta numeroase indicii c-ar fi fost special desenat pentru presedintele liberalilor de pe aceste meleguri, Nini Sapunaru. La fel de graitoare in privinta sforariilor-reciprocitati de tipul "nu ma deranjezi unde am sanse, nu te dernajez unde ai sanse" vor fi modurile de desemnare a reprezentantilor liberali si democrat ""liberali in colegiile electorale fiefuri social-democrate din judet.

Precum nu lipsit de semnificatii si relevanta prin prisma raportului interese personale-interese de partid va ramine si felul in care PD-L se va stradui sa se bata in Vrancea in celelalte colegii in afara de Focsani. Nu trebuie omis ca la modul in care este gindita legea electorala pentru parlamentare incepind cu primele alegeri, desi se voteaza uninominal, pe colegii care dau un singur parlamentar, numarul total de alesi pe care-l va avea fiecare partid la nivel de tara depinde de procentul de voturi pe care-l aduna fiecare candidat in parte.

Interesul fiecarui partid, inclusiv din Vrancea, ar fi deci sa scoata cat mai multe voturi din fiecare colegiu si nu sa se bata doar pentru cele unde au sanse mari.

Nu-i exclus ca rodul intelegerilor dintre liderii locali ai partidelor sa fie preponderent nu pentru a-si maximiza sansele propriilor formatiuni ci exclusiv pe ale lor. Tot Pavel Lucescu spunea in Cotidianul "Baronetii au nevoie de colegii sigure pentru a-si asigura mandatul de parlamentar. Atat. Ce-o scoate partidul in celelalte, pe care le-au cedat partenerului de blat, Dumnezeu cu mila. De fapt, e un blat nu contra electoratului, ci a propriilor partide."

Mai avem putin si vom constata pina unde merg asemanarile cu cele scrise de Pavel Lucescu, in Vrancea dar surprizele se pot ivi cu probabilitate suficient de consistenta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 20 ore, 3 minute, 40 secunde
71toh6e-mojlzn1-tw6qd993-0 http://texas-holdem-mo.lookera.net#1 roulette [url=http://urlser.com/?boo2X#3]life insurance[/url] [url]http://best-online-casino-mo.lookera.net#4[/url] citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.