Opinii

Isteria cu amprentarea

Alina Mungiu-Pippidi
21 iul 2008 853 vizualizări
De cand am calatorit spre Otopeni cu un sofer de taxi care ar fi putut sa fie rom (eu nu m-am prins ca era) si la statia Lukoil, altfel goala, au refuzat toti sa ne serveasca am priceput si eu ca e adevarat ca tiganii sînt discriminati în Romania. Ca lumea nu ii place, stiam, ca si motivele, dar pe timpul comunismului nu s-ar fi intamplat chiar asa ceva. Am devenit de la acest incident mult mai atenta la acest fenomen. Am constatat repede insa ca sunt printre putinii carora le pasa de asa ceva.

Acum asta a devenit trecut indepartat. Pentru ca la ora asta ne-am transformat intr-o tara avocata a tiganilor. A devenit un sport national sa tii cu ei si sa te simti insultat in numele lor pentru tratamentul la care sint supusi in Italia, asta, desigur, in timp ce in autobuz la noi te muti mai departe de ei in continuare. De la Adrian Nastase la Valentin Stan toti oamenii publici care niciodata nu au miscat un deget pentru cum sunt tratati tiganii la noi au devenit brusc aparatori fanatici ai tiganilor nostri ajunsi in Italia. In numele lor provocam Europa, tipam la Berlusconi, ca si la Basescu, facem spume pe micul ecran si in afara sa, starnim Parlamentul European sa dea rezolutii absurde, suntem campionii planetari ai corectitudinii politice fata de romi.

Daca putem lua o pauza de ipocrizie doua secunde, hai sa vedem cum stau lucrurile. Amprentarea in sine nu are nimic problematic, e o practica in curs de generalizare, tot asa cum si crima devine tot mai tehnologica la fel si apararea in fata crimei, ca e terorism sau simplu furt se tehnologizeaza si ea. Eu sunt amprentata de cate ori pe an merg in America, cum sunt toti cei care trec frontiera in Statele Unite, pui degetul si te uiti in camera care iti identifica irisul "" asta a fost urmarea lui 9/11. Ce pare suparator in cazul italian este ca nu toata lumea, ca in situatia americana, e amprentata, ci doar unii. Daca acei unii ar fi selectionati pe criteriul ca vorbesc romana, sau ca sunt mai tuciurii, asta ar fi intr-adevar discriminare etnica si rasism. Dar nu acesta e criteriul, unul determinat de nastere, ci unul determinat de comportamentul personal. Oricine traieste in cort fara autorizatie, sau cerseste ajunge la amprentare, ca e rom din Romania sau Bosnia, sau roman, sau arab, sau orice. De ce e asa de scandalos acest lucru? De ce nu are dreptul politia, care alunga din intersectii pe spalatorii de geamuri doar ca sa ii gaseasca in alta intersectie o ora mai tarziu sa ii inregistreze si sa ii expulzeze la a n-a abatere? Daca s-ar intimpla la noi, nu am fi de acord cu asta? De ce sa tolereze autoritatile italiene padurile de corturi in care traiesc marginalii nostri, cu succes exportati lor, in mod ilegal? In urma cu cateva zile m-am intretinut cu cativa copii romi de-ai nostri, care asteptau tigarile de contrabanda la podul de frontiera de la Sighetu Marmatiei ca sa le introduca in circulatie. Vorbeau o romana amestecata cu italiana si mi-au spus ca au trait pana recent in Italia. Unde in Italia? La Roma. Ce au vazut din Roma? Nimic: satul improvizat de carton si autostrada undeiisi faceau traficul.


Cu toata agitatia din Parlamentul European eu sunt convinsa ca la nivelul Comisiei, executivul european, nu se va intreprinde nimic contra Italiei cand se va examina de aproape legislatia cu pricina. Nimeni nu opreste pe ai nostri care au de lucru acolo sa traiasca linistiti. Eu am fost de trei ori in Italia in acest an deja, si nu am simtit absolut nici o diferenta de tratament din cauza acestei agitatii. Decat sa luam in brate comportamentele ilegale ale unor conationali de ai nostri mai bine ne-am concentra acasa sa rezolvam cauzele care fac ca viata in cort in Italia sa fie mai buna ca intr-un sat sau un oras din tara asa zis mama.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.