Opinii

Uninominalul din Vrancea, intre realitati si riscuri

Corneliu Condurache
18 iul 2008 1118 vizualizări
Dupa impartirea judetului in colegii electorale pentru alegerile parlamentare de la toamna, citeva lucruri ies aproape ostentativ in evidenta.

In primul rind nu-i dificil de sesizat ca respectiva transare-parcelare a judetului nu se putea realiza, la modul cum a fost facuta, fara o intelegere concreta, in sens deja cunoscut public, intre conducerile Partidului National Liberal si Partidului Social Democrat. Oricit n-ar dori s-o recunoasca Sapunaru si Oprisan, iata ca la impartirea prazii au conlucrat si au cazut de acord inca o data.

Cum au mai facut-o, dealtfel, si la repartizarea bugetului, la finele anului trecut din biroul lui Bogdan Olteanu. Despre solutia impartirii Focsaniului in trei sau aceea a cuplarii tuturor comunelor cu primari liberali intr-un singur colegiu nici n-are rost sa mai vorbim, pentru ca nu-i prima oara cind la politicienii vrinceni predomina crezul ca "scopul scuza mijloacele". Daca am aduna numarul de deputati si de senatori planificati a fi luati prin vot uninominal in noiembrie de catre organizatiile vrincene ale PSD, PNL si PD-L, nu-i de mirare ca fata de 6 deputati si 2 senatori, citi ii sint alocati prin lege judetului, le-ar ajunge cu greu 10 deputati si 4 senatori. Asemenea pretentii vin inca o data sa ne arate cit de ancorati sint politicienii in realitatea in care traiesc. Nici nu trebuie sa ne mai miram in aceste conditii de ce merg toate cum merg prin Romania. Si prin Vrancea...

Desi este posibil ca scrutinul de peste patru luni sa nu semene leit cu localele din iunie, la fel cum acestea la rindul lor s-au dovedit ca au diferit binisor de europarlamentarele din toamna anului trecut, o alta realitate va risipi orice fel de indoieli. Partidele care n-au structuri si oameni devotati in teritoriu - nu numai pentru campanie, dar si sa-i reprezinte cu devotament si pricepere in sectiile de votare pina la completarea proceselor verbale ce reflecta numaratoarea voturilor - dar si disciplina imbinata cu o strategie coerenta si rationala, vor avea viata tare grea in aceste alegeri. Riscul de a se atesta in Vrancea drept formatiuni politice de cartier da tircoale mai aprig ca niciodata unor partide din judet cu pretentii si ifose mari, dar rezultate modeste la urne.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.