Desfiintati bacalaureatul!
E greu sa organizezi un sistem imun la frauda atunci cand toti participantii, elevi si supraveghetori, au interes sa insele regulile. Cred ca problema nu tine in primul rand de organizare, ci de filosofia sistemului. Trebuie sa facem un pas in spate si sa ne intrebam: de ce exista bacalaureatul?
Singura motivatie pare a fi obisnuinta. Asa ne-am obisnuit, "asa s-a pomenit", cum se zice la mine la tara atunci cand n-ai argumente pentru ceva, dar tii neaparat sa-l faci. Teoretic, bacalaureatul ar trebui sa fie un examen de maturitate. Dar nu funtioneaza deloc in acest mod. Bacalaureatul este o ramasita a timpurilor in care absolvirea unui liceu chiar insemna ceva. A acelor vremi cand mai putin de 10% dintre romani mergeau la liceu. Absolvirea unui liceu te propulsa deja intr-o elita, puteai intra in randul functionarimii, a micii burghezii pe care o cunoastem acum mai mult din scrierile lui Caragiale. Atunci avea oarece logica organizarea unui bacalaureat: absolventii erau putini, iar liceul te propulsa social. Acum, invatamantul liceal a devenit de masa. Selectia elitei ar trebui facuta la facultate, dar tendinta la nivel mondial este ca si sistemul universitar sa se masifice. Atunci, de ce mai este nevoie de bacalaureat? Devenit o obisnuinta sociala, nu mai este un examen de maturitate, ci doar ceva ce trebuie bifat, eventual pentru ca angajatorii cer diploma de bac. Si de ce cer angajatorii diploma? Pentru ca asa se obisnuieste. Este un cerc vicios din care nimeni nu castiga. Ba chiar, toata lumea pierde, pentru ca elevii sunt invatati ca examenul de maturitate inseamna pricepere in a fura.
Ar trebui sa facem din bacalaureat un examen optional, eventual necesar doar pentru cei care vor sa mearga mai departe cu studiile, spre facultati. Altfel, e perfect onorabil sa angajezi un sofer care a absolvit 12 clase si nu a trecut prin bac. Profesorii care i-au trecut clasa s-au asigurat ca au anumite cunostinte, ar trebui sa primeasca o diploma de absolvire a 12 clase si atit. Astfel, am elimina o intreaga categorie de elevi obligati acum sa se inscrie la bac doar pentru ca "asa s-a pomenit". Pentru ceilalti, ar trebui organizat un sistem flexibil de certificare a cunostintelor, in functie de cerintele facultatilor. Daca facultatea unde doreste sa mearga elevul cere diploma de bac (desi nu vad de ce ar face-o, mai degraba ar prefera sa organizeze un examen propriu), atunci trebuie sa existe o procedura optionala, doar la materiile cerute de respectiva facultate. Astfel, liceenii nu ar da bac-ul in functie de profilul liceului, ci in functie de ce vor sa studieze mai departe. Acest examen ar facilita traseul ulterior, nu ar fi o piedica pentru cei care vor sa mearga la facultate (nevoiti sa invete in paralel pentru cele doua examene, acolo unde si facultatile organizeaza o selectie). O alta solutie ar fi asa-numitul "bacalaureat international", un sistem de examene certificate la nivel international implementat pe citeva scoli pilot de catre prietenul meu Marian Stas, un absolvent de Harvard care se chinuie de ani de zile sa importe idei bune pentru invatamantul romanesc (detalii la www.lmt.ro/scoala/scoala.html).