Opinii

Desfiintati bacalaureatul!

Cristian Ghinea
18 iul 2008 977 vizualizări
Ministrul Educatiei sustine ca organizarea bacalaureatului a fost cea mai buna din ultimii ani. Presa a fost insa plina de scandaluri si cazuri de furt, s-a ajuns pana la implicarea DNA. Dar daca nu este o problema de organizare?

E greu sa organizezi un sistem imun la frauda atunci cand toti participantii, elevi si supraveghetori, au interes sa insele regulile. Cred ca problema nu tine in primul rand de organizare, ci de filosofia sistemului. Trebuie sa facem un pas in spate si sa ne intrebam: de ce exista bacalaureatul?

Singura motivatie pare a fi obisnuinta. Asa ne-am obisnuit, "asa s-a pomenit", cum se zice la mine la tara atunci cand n-ai argumente pentru ceva, dar tii neaparat sa-l faci. Teoretic, bacalaureatul ar trebui sa fie un examen de maturitate. Dar nu funtioneaza deloc in acest mod. Bacalaureatul este o ramasita a timpurilor in care absolvirea unui liceu chiar insemna ceva. A acelor vremi cand mai putin de 10% dintre romani mergeau la liceu. Absolvirea unui liceu te propulsa deja intr-o elita, puteai intra in randul functionarimii, a micii burghezii pe care o cunoastem acum mai mult din scrierile lui Caragiale. Atunci avea oarece logica organizarea unui bacalaureat: absolventii erau putini, iar liceul te propulsa social. Acum, invatamantul liceal a devenit de masa. Selectia elitei ar trebui facuta la facultate, dar tendinta la nivel mondial este ca si sistemul universitar sa se masifice. Atunci, de ce mai este nevoie de bacalaureat? Devenit o obisnuinta sociala, nu mai este un examen de maturitate, ci doar ceva ce trebuie bifat, eventual pentru ca angajatorii cer diploma de bac. Si de ce cer angajatorii diploma? Pentru ca asa se obisnuieste. Este un cerc vicios din care nimeni nu castiga. Ba chiar, toata lumea pierde, pentru ca elevii sunt invatati ca examenul de maturitate inseamna pricepere in a fura.

Ar trebui sa facem din bacalaureat un examen optional, eventual necesar doar pentru cei care vor sa mearga mai departe cu studiile, spre facultati. Altfel, e perfect onorabil sa angajezi un sofer care a absolvit 12 clase si nu a trecut prin bac. Profesorii care i-au trecut clasa s-au asigurat ca au anumite cunostinte, ar trebui sa primeasca o diploma de absolvire a 12 clase si atit. Astfel, am elimina o intreaga categorie de elevi obligati acum sa se inscrie la bac doar pentru ca "asa s-a pomenit". Pentru ceilalti, ar trebui organizat un sistem flexibil de certificare a cunostintelor, in functie de cerintele facultatilor. Daca facultatea unde doreste sa mearga elevul cere diploma de bac (desi nu vad de ce ar face-o, mai degraba ar prefera sa organizeze un examen propriu), atunci trebuie sa existe o procedura optionala, doar la materiile cerute de respectiva facultate. Astfel, liceenii nu ar da bac-ul in functie de profilul liceului, ci in functie de ce vor sa studieze mai departe. Acest examen ar facilita traseul ulterior, nu ar fi o piedica pentru cei care vor sa mearga la facultate (nevoiti sa invete in paralel pentru cele doua examene, acolo unde si facultatile organizeaza o selectie). O alta solutie ar fi asa-numitul "bacalaureat international", un sistem de examene certificate la nivel international implementat pe citeva scoli pilot de catre prietenul meu Marian Stas, un absolvent de Harvard care se chinuie de ani de zile sa importe idei bune pentru invatamantul romanesc (detalii la www.lmt.ro/scoala/scoala.html).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739389 zile, 17 ore, 52 minute, 48 secunde
Ce idei ai domle....diploma de absolvire a 12 clase.... Asa ceva a fost prin anii 50' diploma de absolvire a scolii medii... Si stii ceva? ca sa fii sofer bun nu-ti trebuie 12 clase. Trebuie sa citeste integral
, acum 739389 zile, 17 ore, 52 minute, 48 secunde
Ce idei ai domle....diploma de absolvire a 12 clase.... Asa ceva a fost prin anii 50' diploma de absolvire a scolii medii... Si stii ceva? ca sa fii sofer bun nu-ti trebuie 12 clase. Trebuie sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.