Opinii

Supercoruptia politica romăneasca

Liviu Ioan Stoiciu
17 iul 2008 1228 vizualizări
E interesanta perceptia publica azi (în perioada dintre cele doua alegeri din Romănia, locale si parlamentare), inclusiv la nivel de comentarii politice din mass-media, la adresa celor doua partide mari aflate în opozitie - PSD e în continuare pus la zid, ca superpartid al coruptilor (desi a fost departe de putere; dar a sustinut tacit guvernarea în ultimii patru ani, poate si pentru a-si proteja coruptii), iar PD-L se victimizeaza la nesfirsit (desi a fost chiar la guvernare doi ani si are si el coruptii lui; mai nou, se victimizeaza pe seama "decuparii" colegiilor electorale pentru uninominale).

în timp ce partidul de la guvernare, PNL (alaturi de UDMR, aflat in top cu politicienii sai care prospera de la mandat la mandat, cu averi de milioane de euro) isi vede de interesele electorale, e bine mersi"¦ Cine va iesi cistigator la parlamentare, cel pus la zid sau cel victimizat? Fiindca e clar ca al treilea, PNL, arbitreaza"¦ PSD e acuzat in fel si chip, conducerea lui fiind demonizata si de presedintele Traian Basescu (confundat in continuare, conform unui ultim sondaj de opinie, cu PD-L, desi Constitutia ii cere sa fie echidistant) - personal, nu pot sa inteleg de ce coruptii din PSD nu pot fi dovediti nici macar atunci cind PSD e in opozitie. E o exasperare generala pe aceasta tema, a justitiei care nu functioneaza, Uniunea Europeana ne tine sub presiune, ne "monitorizeaza" si ne ameninta cu "clauza de salvgardare". Nu cumva e la mijloc o facatura, la buna intelegere intre taberele politice? Asa a inceput sa creada electoratul - ca am inventat corupti la cel mai inalt nivel din fostul partid de guvernamint, PSD, sa impresionam UE, dupa care, o data intrati in UE, i-am pus pe linie moarta (odata ce ne-am atins telul), lasind in coada de peste condamnarea lor"¦ Nu de alta, dar nu exista o explicatie credibila la complicitatea partidelor parlamentare in a feri, de pilda, ministrii-parlamentari de urmarirea penala. Las la o parte faptul ca DNA (din curtea presedintelui tarii) s-a dovedit departe de asteptari - e o parodie de institutie subordonata procurorului general, care de patru ani numai se face ca prinde "mari corupti". Penibilul atins cu "caltabosii lui Remes" (alt ministru, care n-are nici o imunitate sa-l apere, si cu toate acestea e necondamnat), instrumentat de DNA (el a "scapat" pe TVR 1 un film compromitator in acest sens) ne da de gol adevarata dimensiune minora a Departamentului National Anticoruptie, a rolului lui de a fura ochii prostimii. Cu toate acestea, batalia pentru sefia DNA (Daniel Morar e la final de mandat), dusa in aceste zile, in secret, de partide si politicieni, e semnificativa, parlamentarii si ministrii intelegind prin exercitiul coruptibil al puterii sa se tot imbogateasca si sa faca jocurile "grupurilor de interese" care i-au ales sau numit in functii inalte"¦

Ineficienta luptei anticoruptie (lupta cu iz politicianist) va da peste cap si parlamentarele uninominale din acest an. Se observa deja ca PSD (superpartidul coruptilor, nu?) va miza pe candidatii care au tinut trena Parlamentului si Guvernului pina in 2004: aceleasi figuri vechi "de stinga" suspectate de abuz de putere, care sfideaza prin bogatie, vor atrage voturi populare. E deja o resemnare generala, ca totul e coruptibil in Romania si ca e imposibil sa nu fie si reprezentantii electoratului, alesi in Parlament, supusi greselii. Dreptatea avind sa vina pe lumea cealalta"¦ Ca la umbra demonizarii coruptilor nepedepsiti ai PSD, celelalte doua partide cistigatoare, PD-L si PNL (care au si ele primari si parlamentari cercetati de DNA) isi vad linistite de interesele coruptilor lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.