Opinii

Guvernele din umbra

Cristian Ghinea
11 iul 2008 580 vizualizări
Cum spectrul nostru politic pare a se stabiliza în formula 2 A 1 A 1 (doua partide mari: PSD si PDL, unul mijlociu, PNL si unul mic, UDMR), ideea de a prezenta viitoarele formule de guvernare este una fericita. Astfel, publicul stie cine ar putea fi viitorii ministri daca partidul lor ajunge la putere iar presa îi poate aduce fata în fata sa discute politicile publice pe cei care chiar ar avea sansa sa le puna in aplicare (nu tot felul de habarnisti de prin partide, gasiti la telefon si dispusi sa apara pe sticla). Ar fi bine ca anuntarea guvernelor sa devina o practica transparenta.

Deocamdata, au iesit in presa cateva nume de la PSD. Este un amestec intre oamenii noi si baronii din sud si est, care par a fi transat lupta interna dupa eliminarea grupului de la Cluj. Astfel, Victor Ponta ar putea fi ministru la Justitie, Cristian Diaconescu la Externe, Liviu Dragnea la Interne si Administratie, Iulian Iancu la Industrii. Filiala Constanta va primi ministerul Mediului, iar Marian Oprisan este anuntat ministru, nu se stie inca unde. Din cate imi dau seama, este prima data cand un partid acorda ministere unor filiale, ceea ce arata schimbarea raporturilor de putere sub Mircea Geoana, in defavoarea centrului. Prezenta lui Dragnea la Administratie lasa sa se inteleaga ca un eventual guvern PSD va pune in practica descentralizarea accelerata ceruta de presedintii de Consilii Judetene. Este interesant de observat ca ii ciuda tuturor promisiunilor electorale facute atat de PSD cat si de fosta Alianta D.A., delegarea de atributii spre judete a stagnat. Alegerea directa a presedintilor de Consilii Judetene a schimbat insa regulile jocului, le-a acordat legimitate directa, de unde forta lor in PSD. Forta pe care o vor aduce intr-un eventual guvern. Cristian Diaconescu ar continua sa faca la Externe ceea ce a facut si in partid: vorbeste calm si impaciuitor, are principii bune, nu face mare lucru, deci nu supara pe nimeni. Victor Ponta este oarecum pe dos: vorbeste mult, este combativ pana la obraznicie si tinde sa fie imprevizibil. Pentru un minister atat de delicat cum este Justitia, imprevizibilitatea sa nu e de bun augur. Principala batalie pe frontul Justitiei este acum mentinerea sau eliminarea echipei Morar de la sefia DNA, iar Victor Ponta ar trebui intrebat insistent pana ofera un raspuns limpede acestei intrebari. Aducerea lui Oprisan in guvern ar reprezenta victoria autoritarismului de balta. Nu e deloc limpede nici ce ar face grupul Mazare cu Ministerul Mediului, cu exceptia fapului ca primarul din Constanta va avea voie sa construiasca direct pe plaje.

La PNL este mai simplu. Liberalii par a fi multumiti cu actuala formula guvernamentala si ministrii de acum s-ar putea regasi intr-un guvern la care PNL contribuie, in functie de portofoliile primite. La PDL apele sunt mai tulburi. Se pare ca lupta interna e in toi, iar dubla comanda Basescu "" Boc nu ajuta deloc partidul sa aiba o strategie limpede pentru alegeri. Un zvon da numele Elenei Udrea pentru Justitie. Ar fi trist daca s-ar intimpla asa. Elena Udrea are o imagine dezastruoasa, este dispretuita de ziaristi pentru modul in care si-a construit cariera politica si e un personaj mai degraba monden decat politic. PDL ar trebui sa promita ferm ca nu o va pune pe Udrea ministru, altfel adversarii vor primi un cadou nesperat in campania electorala.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.