Opinii

Uninominalele parlamentare dau dureri de cap

Liviu Ioan Stoiciu
10 iul 2008 1219 vizualizări
Pe 10 iulie, Comisia de Cod Electoral (cod pentru alegerile parlamentare, acceptat de toate partidele din Parlament) trimite Executivului concluziile sale, iar Executivul delimiteaza colegiile uninominale prin Hotarăre de Guvern dupa 19 iulie - în principiu.

Norma de reprezentatie ar fi de un senator la 160.000 de locuitori si un deputat la 70.000 de locuitori. în conditiile in care milioane de romani au emigrat sau muncesc in strainatate "cu sau fara acte" (altfel, ei aduc Romaniei 5 miliarde de euro pe an), e de asteptat ca balamucul statistic al "uninominalelor parlamentare" din acest an sa depaseasca imaginatia clasei politice (normal ar fi sa se imputineze numarul parlamentarilor). Nu mai pun la socoteala absenteismul la urne, apatia electoratului, in general, sau lehamitea "societatii civile" (a intelectualitatii dezamagite de involutia morala a alesilor in Parlament), in special. Dupa 18 ani de postcomunism, Parlamentul e institutia cea mai prost vazuta de electorat (Parlamentul, o adunatura de politicieni imbogatiti peste noapte, care "fac legi in interesul lor" si care se considera mai presus de lege, profitand de imunitate; un parlamentar costa statul roman 3.000 de euro lunar si acum, cind e in vacanta), de la care nu se mai asteapta nimic bun. Ultimul scandal, cu amanarea avizului urmaririi penale a fostilor ministri-parlamentari PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea (acuzati de DNA de coruptie) a indignat pina si ambasadorii tarilor membre UE: Parlamentul Romaniei a preferat sa nu voteze (avind cvorum) "" probabil, fiind solidar cu cei doi, care trebuie sa participe la noile alegeri parlamentare si sa fie realesi in toamna (votul electoratului spalandu-i de pacate, dupa modelul "baronilor" de la locale). Important e sa fie realesi parlamentari Adrian Nastase si Miron Mitrea, dupa aceea presedintele tarii, Traian Basescu, poate sa joace iar comedia intransigentei si sa ceara sa fie dus mai departe "actul justitiei" (daca justitie e asta, in care parlamentarul-ministru poate sfida legea) in cazul lor, sa arate UE ca in Romania nu scapa nepedepsiti nici politicienii la varf. Povesti.

A fost introdus votul uninominal din acest an la alegerile parlamentare "" cu o lege imperfecta, care nu scoate in evidenta candidatul, culmea, ci partidul! Pur si simplu, de exemplu, unui candidat ales intr-un colegiu uninominal ii poate fi anulat mandatul daca partidul, la nivel national, nu trece peste pragul de 5 la suta! Repet, e regula: legea uninominalelor la parlamentare nu pune accentul pe numarul de voturi obtinut de un candidat intr-un colegiu, ci pe cel obtinut la nivel national pe partide! Daca dumneavoastra intelegeti mai bine, va redau modul cum se calculeaza coeficientul electoral al judetului (preluat din presa): "acesta este reprezentat de rezultatul impartirii numarului total de voturi ale candidatilor (din partidele care au trecut pragul de 5%) la numarul de colegii uninominale. Se imparte numarul total de voturi obtinut de un partid la coeficientul electoral, rezultatul insemnand numarul de mandate ce se atribuie la prima distribuire, la nivel judetean. Celelalte mandate se atribuie in urma redistribuirii nationale prin voturi «venite» din alte judete". Pana si liderul PC, Daniela Popa, are dureri de cap: "Nimeni nu va sti cu siguranta ca va fi parlamentar incepand din toamna. Trebuie sa investesti intr-un colegiu foarte mult efort, mijloace financiare substantiale si nu esti sigur ca iesi cu 50% A1. Daca n-ai luat din primul tur 50% A1, poate sa intre al treilea dupa tine, care are un scor mult mai mic decit cel pe care l-ai obtinut tu. Legea e inechitabila, pentru ca este pus prag pentru partide. Spre exemplu, daca eu candidez intr-un colegiu uninominal si populatia ma cunoaste ca am experienta legislativa de 18 ani, ca i-am ajutat pe diverse chestiuni si ma voteaza in proportie de 80%, dar partidul meu nu face 5% la nivel national, eu nu intru in Parlament. asta este vot uninominal? De regula, in tarile europene unde se practica votul uninominal nu exista prag national pentru partide". Sigur, Daniela Popa-PC jubileaza, intra la parlamentare in alianta cu PSD.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.