Opinii

Uninominalul, curat caraghioz!

Silvia Vrînceanu Nichita
9 iul 2008 836 vizualizări
Abia scapati de alegerile locale, ca politicienii nostri isi vor masura din nou puterile in malaxorul alegerilor generale. De aceasta data prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Se anunta o lupta electorala cum n-a mai vazut judetul.

Vrincenii vor trimite in parlament sase deputati si doi senatori din opt colegii uninominale. Pentru prima data, cel putin teoretic, vom vota omul si nu lista inchisa, netransparenta, propusa de partid. Insa lucrurile nu sint nici pe departe atit de simple, pentru ca uninominalul romanesc este rezultatul unui compromis intre principalele partide si societatea civila, asumat in final de guvern, dupa multe jocuri de glezna si un referendum esuat propus de presedintele Traian Basescu. Intr-un cuvint, un fel de struto-camila. Pentru ca partidele nu vor ezita sa ajunga la intelegeri pentru a maximiza sansele unor candidati inainte sa defileze cu ei in fata poporului.

Fara indoiala, alegerile vor fi ca o piesa de teatru cu multe personaje, dupa modelul "si da-i si lupta... si eu ma-nteledzi tocmai acuma sa ramii pe dinafara... fara coledzi!". Pina atunci insa, vom avea o vara a deliberarilor. Deja se fac analize, calcule pe sub masa, negocieri de culise, se pun la cale tradari, lovituri sub centura, se anunta naufragii politice.

Comisia de cod electoral a inceput deja, nu fara poticneli, decuparea colegiilor. Deocamdata Vrancei nu i-a venit rindul la partaj, insa cu siguranta cistigatorii nu vor avea culoarea hartii, ci mai degraba culoarea politica a primarilor de pe harta. Delimitarea este un subiect de troc politic si mai putin de geografie. Cel mai greu vor atirna in aceasta imparteala PSD si PNL, care par intelese sa-si marcheze teritoriul dupa principiul "partea leului" si sa lase PD-L in afara jocului. Si atuul le este dat de primariile cistigate la recentele alegeri. In noua ecuatie, primarii se vor dovedi inca o data cei mai eficienti agenti electorali si colectori de voturi pentru partidele din care fac parte.

Chiar daca nu este perfect, poate ca votul uninominal va parafa o legatura mai directa intre alegator si ales pentru ca parlamentarii nostri fac parte acum dintr-o masa amorfa din care prea putini se individualizeaza, prea putini au facut ceva direct si concret pentru cei care i-au trimis in Parlament. Si poate ca in toamna nu vom pati ca in piesa lui Tudor Musatescu, cind soacra a platit ca sa-si vada ginerele deputat fara sa consimta. Iar teme precum cresterea competentei politice, responsabilizarea alesilor fata de interesul public, intr-un cuvint ce fac de fapt alesii cu puterea primita de la noi, vor fi aminate iarasi pentru patru ani.

Avem in Vrancea doi senatori, Angel Tilvar si Jan Vraciu, si sase deputati - Daniel Ionescu, George Baesu, Miron Tudor Mitrea, Nini Sapunaru, Corneliu Momanu si Cristian Dumitrescu. Citi dintre vrinceni le stiu numele pe dinafara? Pe citi ii putem lega de un anume proiect? In afara de filtrarea anchetelor la adresa colegilor penali, de calatorii pe bani publici asezonate cu multe absente nemotivate, de depasirea diurnelor, de umflarea declaratiilor de avere sau de discutii si acuzatii sterile, de ce realizari vrincene ii putem lega pe parlamentarii nostri?

Pina la finalul lunii iulie, partidele trebuie sa definitiveze nominalizarile. Citi dintre cei opt se vor mai regasi pe liste si cine anume va fi plasat in colegiile prietenoase? In sanatatea carui Dandanache, alesul nostru, se va ciocni cupa de sampanie la toamna? Si asa, vorba lui Caragiale, dupa lupte seculare, care au durat aproape 20 de ani, iata visul nostru realizat! Am luptat si am progresat: ieri obscuritate, azi lumina! Ieri bigotismul, azi liber-pansismul! Ieri intristarea, azi veselia!... Iata avantajele progresului! Iata binefacerile unui sistem uninominal!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 13 ore, 12 minute, 17 secunde
Si totusi ce vreti sa spuneti in acest editorial pentru ca lucrurile de le-ati enumerat le stiam de multa vreme (inclusiv citatele din Caragiale). De ce este rau uninominalul romanesc ? Este o copie citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 12 minute, 17 secunde
Poate ca n-ar strica mai multe analize, dezbateri, sa aflam si noi daca nu de la politicieni macar de la ziaristi cum e de fapt cu votul asta uninominal cu care se fudulesc atita partidele. Sa nu citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 12 minute, 17 secunde
Nu cred in actualul sistem de vot uninominal. Varianta de sistem proportional adoptata de Guvern este unica in UE si departe de cea din Germania de unde s-a inspirat in parte. Legea e stufoasa, greu citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 12 minute, 17 secunde
Orice progres al omenirii nu a fost rezultatul unei actiuni unice, bruste ci a fost rodul unei evolutii mai scurta sau mai lunga, de la caz la caz. Eu cred ca aceasta forma de uninominal este un citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 12 minute, 17 secunde
Despre uninominal!?Oare nu-i un "bumerang'',oare in forma aceasta nu moare DEFINITIV suveranitatea poporului?Sa fie adevarat ce se dezbate la radio DaDa in fiecare joi la ora 18:00?Sa aiba dreptate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.