Opinii

Inteligenta liberalilor cea de pe urmă

Alina Mungiu-Pippidi
8 iul 2008 675 vizualizări
A venit vara, cu calduri mari si lehamite pe masura. Cine e lenes se trage pe dreapta si asteapta sa vina vacanta Cine e harnic seamana acum pentru alegerile din toamna, sau cand or fi alegerile alea. PSD isi face guvern din umbra, incluzand pe cei care ar trebui sa mearga la puscarie, nu la cabinet, PDL se vaicareste ca toti sunt contra sa, si ca sa fie si mai multi contra o scoate in fata pe Elena-borduri si se aliaza cu Becali. Numai PNL are aerul pegatit pentru viitor. Asa ii si sade bine unui partid de pe locul trei, sa fie mai bine pregatit decat celelalte, si iata ca PNL ia treaba in serios.

PNL nu are si nu va avea niciodata acces la electoratul rural al PSD, din zonele agriculturii de supravietuire. Acolo mai pot musca ceva PD, ca fost FSN, daca mai au vreun primar-doi, sau Becali, daca ii cumpara cu fulgi cu tot pe mai marii locali. Nici cu pensionarii nu are cum sa se descurce prea bine- desi guvernul a marit pensiile, castigul electoral a mers mai ales la PSD, cum era si firesc. Devine indispensabil pentru PNL sa ia clasa mijlocie in intregul ei, si de asta lupta feroce se duce si se va duce in sanul fostei Aliante, pentru acelasi electorat, si nu cu PSD, pentru un electorat nou.

Dar are aerul ca PNL, asa pe locul trei cum sunt ei au invatat lectia mai bine decit PDL, care pare anesteziat de ideea ca ceva din popularitatea lui Basescu se va rasfrange si asupra lor. Cele doua idei anuntate saptamana trecuta de premierul Tariceanu vor fi amandoua benefice electoral: competitie interna pentru cine va candida la parlamentare, si deschiderea partidului catre oameni noi si doritori sa incerce politica, oameni cu capital de popularitate deja facut. Pe circumscriptiile uninominale nu pot sta, daca partidul vrea sa-si maximizeze scorul national, decat candidati puternici, in vreme ce din parlamentarii PNL la ora asta publicul nu stie numele celor mai multi.

Cum vor fi puse in aplicare aceste solutii ingineresti intr-un partid viu, si in inca unul clocotind de initiativa privata si dorinta de imbogatire rapida mi se pare greu de prevazut. Filialele care au stat bine la locale sigur nu vor accepta candidati dinafara si vor lupta sa ii desemneze singuri. Oamenii nou veniti, recrutati din societatea civila, din cate aud, vor ajunge rapid intr-o tovarasie neconfortabila. Sa ni-l imaginam pe Cristian Parvulescu langa vreunul din ministrii PNL acuzati de coruptie, de exemplu, sau de Ioan Ghise, campionul legii imbecile cu stiri 50% pozitive obligatorii. Sau poate respectivii vor pierde la alegerile interne din partid. Te intrebi insa la ce trebuiau aceste alegeri si daca nu era mai bine daca PNL renunta la oamenii controversati imediat ce acestia au dat de probleme. Atunci retragerea lor se putea face pe baza unui principiu, oamenii cu probleme penale fac un pas in urma. Acum va fi cu lupta si targuieli, si nu e clar cine va castiga.

Noutatea insa a acestei abordari este ca nu se mai face apel la oamenii deja aflati in alte partide, cum se practica in general, incurajand traseismul politic si recicland mereu aceleasi figuri uzate. Din nou, PNL joaca mai bine decat PDL, care se face de ras tot apeland oamenii din PNL sau alte partide sa treaca la ei. E greu de crezut ca un penelist demascat ca rau cand e la Tariceanu devine bun cand trece la Basescu. La o adica, liberalii vor arata cu degetul pe fostii lor colegi traseisti, laudandu-se cu o garnitura nou-nouta de oameni proaspat recrutati, gen Renate Weber, ca amatori de intrat in politica se gasesc destui.

Dar in fond asta e ce astepam de la politica, progres datorita competitiei, nu? Cine intelege ca votul uninominal schimba partial regula jocului se va adapte si va supravietui. Cine nu, va cadea de sus la viitoarele alegeri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.