Opinii

Cind coruptia se rasplateste cu voturi

Silvia Vrînceanu Nichita
4 iul 2008 1135 vizualizări
Vrincenii nu numai ca tolereaza coruptia, ba chiar sint dispusi sa o si premieze cu votul lor. Judecind dupa rezultatul alegerilor de la 1 iunie lupta anticoruptie nu mai conteaza in Vrancea, ba chiar un dosar penal bine garnisit de DNA, adus la tribunal cu camionul, iti asigura si mai multa putere si influenta politica, iti aduce notorietate, te face erou. Mai mult, poti poza si in victima, ca tot da bine la popor, mai versi si o lacrima despre anii copilariei si succesul e asigurat.

Poate asa se explica de ce cei mai multi dintre alegatorii care s-au prezentat la vot nu au ezitat sa puna stampila pe un politician ce fuge ca dracul de tamiie de judecata. Tipa ca in codru ca e inscenare politica. Pai daca portocaliii sau galbenii erau in stare de asa ceva, in mod cert ar fi cistigat alegerile.

Acum, aureolat de miile de voturi primite, baronul ales al vrincenilor se duce infoiat la Bucuresti sa bata cu pumnul in masa, sa faca guverne, revolutii in partid, sa ceara darea afara a "telectualilor". Intr-un cuvint sa ceara mai multa putere. E clar ca baronimea politica a judetelor, legitimata acum de votul uninominal, vrea sa faca legea in politica mare. Chiar daca nu recunoaste, nu e un secret ca Oprisan se viseaza freudian chiar coleg de Cabinet cu Mitrea. Si nu in oricare minister, ci la Interne. Deh, ca in povestea in care visul hotului era sa ajunga mai mare peste gabori ca sa le arate cine e el...

In aceste conditii, virtutile uninominalului nu pot fi decit limitate. Prezentata ca o mare realizare a democratiei, introducerea votului uninominal este inca o operatiune de genul formei fara fond care caracterizeaza atit de bine tara noastra. Toti actorii politici au vrut doar sa se impauneze ca ei au fost autorii legii. Ridicolul e ca s-a facut si un referendum (nevalidat) pentru asta. Problema e ca democratia de la noi este una formala, iar in politica guverneaza numai interesul personal si de clan. Nu ii esti loial grupului, gata cu cariera politica. Esti exclus din partid, nu ti se recunoaste nici un merit si la urma citeva plingeri penale ca sa iti bagi mintile in cap. Un cor de alte voci publice, sententiose te desfiinteaza pe planul imaginii... Si atunci te intrebi de ce nu intra si altfel de oameni in politica.

Nu le putem cere politicienilor sa fie niste sfinti, dar le putem cere o minima tinuta morala, o cultura politica si profesionala. Pina la urma ei ne reprezinta si ar trebui sa manifeste un cit de cit interes fata de valorile publice. E grav ca in anul de gratie 2008 politicianul onest, nepatat nu mai intereseaza pe nimeni. Dimpotriva, daca urmarim modul de promovare in partide ei sint primele victime ale clanurilor. Absenta dezbaterii, a oricarui criteriu de valoare creeaza monstri politici.

In aceste conditii, peste 50 % dintre alegatori nu au iesit la vot. S-au declarat prea scirbiti de nivelul politicii actuale. Cei din clasa de mijloc, cei care doreau o reforma reala au obosit sa tot o astepte. Vor sa calatoreasca, sa isi mentina afacerile, sa se bucure de avantajele intrarii in UE. Din cei 50%, jumatate a ales PSD. Ei s-au gindit la un ban in plus la pensie, la ajutoare sociale, la lapte si corn ... Rezultatul votului din feudele baronilor este descris intr-un mod graitor in aceste zile de "executatul" Vasile Dincu, liderul PSD Cluj: "Cind ma gindesc ca se intimpla, desi pare absurd, ca fiul si fiica mea sa traiasca intr-o Romanie in care Nicusor Constantinescu, Oprisan sau Liviu Dragnea se viseaza ministri imi vin in minte doar doua ginduri: emigratia sau haiducia. Inseamna ca statul este complet absorbit de grupari si clanuri si politica nu mai are sens. Are loc o tribalizare a politicii. Am vrut ca Politica inutila sa se termine cu cuvintul SPERANTA. Chiar si cuvintele pot sa moara ..." Cam tirziu ati avut aceasta revelatie, domnule Dincu! Si totusi mai stie cineva de ce este acuzat Oprisan?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.