Opinii

Cum judecam solutiile partidelor?

Cristian Ghinea
4 iul 2008 596 vizualizări
Presedintele Basescu a invitat partidele la consultari prinvind preturile la alimente. Partidele au venit cu cateva propuneri, unele dintre ele bune, altele periculoase. Cum le judecam?

Cred ca orice solutie trebuie sa respecte doua conditii de baza: 1) sa nu puna in pericol cresterea economica si tinta de inflatie si 2) beneficiile sa se limiteze la cei saraci, care nu pot face fata scumpirilor.

De ce aceste doua criterii? Daca nu e tinuta sub control, inflatia anuleaza orice beneficiu social. Atunci cand vorbim despre alimente, cu cat cineva este mai sarac cu atat consuma o proportie mai mare din venituri pe mancare. Cresterile artificiale de venituri, dictate de guvern, sunt anulate de o inflatie mare. Asa proceda guvernul Vacaroiu. Intre 1992 ºi 1996 salariile nominale au crescut de cateva zeci de ori. Nici un folos, preturile cresteau mai repede. In al doilea rand, cresterea economica. Faptul ca in ultimii ani economia a crescut plaseaza Romania intr-o situatie buna in actuala criza mondiala a alimentelor si petrolului. E mai usor sa suporti cresteri de preturi atunci cand economia creste. Desi au fost ridiculizati de ziaristi, cei doi ministri prezenti la Cotroceni (Pacuraru si Vosganian) au avut dreptate cand au spus ca veniturile din munca reprezinta cea mai buna forma de protectie sociala. Salariile au crescut peste rata de inflatie, deci puterea de cumparare a crescut si ea. Astfel ajung la al doilea criteriu: cine beneficaza de masurile propuse de partide? E drept ca salariile au crescut in Romania, dar nu au crescut pentru toti la fel. Astfel, exista inca paturi largi de saraci care resimt scumpirile, dar nu si beneficiile cresterii economice. Doar acestia trebuie ajutati. E nedrept ca cei care avem venituri bune sa fim ajutati de stat atunci cand preturile cresc. Cum statul nu are bani propii, ci doar consuma banii nostri din impozite, asta ar insemna ca ne furam singuri caciula. Mai trebuie spus ca metodele vechi de control al preturilor nu mai sint posibile odata ce am intrat in piata comuna europeana. Nici guvernul si nici partidele nu stabilesc preturile. Si e bine ca se intimpla asa.

Deci, ce propun partidele? Si PSD si PDL vor cresterea salariului minim, la 600, respectiv 575 lei. Ambele tabere se grabesc. Salariul minim stabileste o limita arbitrara pentru valoarea muncii. Cea mai mare parte a salariatilor castiga peste salariul minim, deci munca lor valoreaza mai mult. Cei care castiga totusi salariul minim stabilit de stat lucreaza in domenii fragile, unde industria poate migra usor spre est daca Romania creste prea mult costul fortei de munca. Valoarea reala a muncii nu poate fi ridicata de guvern, doar pentru ca vom creste salariul minim. Deci riscam ca acesti oameni sa ramana someri. E cumplit sa optezi intre salariu minim si somaj, dar cresterea salariului minim ca masura de protectie sociala este o metoda oarba si cu efecte colaterale paguboase. Trebuie gasite alte mijloace pentru a-i ajuta pe acesti oameni.

PSD propune scaderea accizelor la motorină. Ideea ar fi ca motorina e folosita in agricultura. Doar ca nu vad de ce ar duce asta la scaderea preturile la alimente. Ca sa se ontample asa ar trebui sa existe un lant de reactii: producatorii de motorina scad pretul la pompa, cei care au tractoare scad pretul lucrarilor, producatorii agricoli scad pretul pentru magazine, magazinele scad pretul pentru consumatori. Oricare dintre acestia poate sa spuna "mersi pentru scaderea accizei, o bag la profituri, ca oricum viata e grea!". Cel mai probabil asa va face prima veriga din lant: producatorii de motorina. Deci, luam bani de la buget pentru a creste profitul petrolistilor. Adica noi toti vom subventiona producatorii de motorina. Cam aceeasi discutie si in legatura cu alta propunere a PSD: scaderea TVA la alimente. Saracii nu vor simti efectele, dar vom subventiona cu totii magazinele care vand alimente.

La randul sau, PDL propune devansarea cresterii pensiilor. Doar ca PDL nu are credibilitate pe acest subiect. A criticat (pe bună dreptate) cresterea hazardata a punctului de pensie pentru 2009. Acum este limpede ca aceasta crestere nu va putea fi asigurata din fondul de pensii ºs ca guvernul va da bani de la bugetul de stat. PDL propune acum devansarea cresterii. E o schimbare proasta de macaz: dezechilibru bugetar si inflatie "" exact ce nu avem nevoie in contextul prost al economiei mondiale. In plus, cresterea punctului de pensie va creste pensia pentru toti, nu doar pentru pensionarii saraci afectati de preturile la alimente. Militienii si securistii cu pensii de zeci de milioane de lei vechi vor primi mai multi bani (pensia creste proportional) si mai repede. Si asta tot din banii tuturor, prin infuzia de la bugetul de stat. In plus, PDL propune o serie de creteri ale ajutoarelor sociale: venitul minim garantat (VMG), subvenÃia pentru incalzire si pentru plata energiei electrice. Este o idee buna sa Ãintim ajutoarele spre categoriile sarace, cele mai afectate de preturile la alimente. Trebuie insa sa vedem cum anume facem aceste plati. De pildă, VMG era menit in teorie sa inlocuiasca diversele forme de ajutoare sociale cu o suma unica. Acum, PDL propune cresterea VMG si diferite alte forme de ajutoare. Nu e limpede cum anume vor functiona aceste ajutoare. Oricum, toate acestea sunt doar schite de idei, partidele trebuie sa vina cu ceva mai detaliat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.