Opinii

Despre dreptui haiducului modern

Cristian Ghinea
27 iun 2008 637 vizualizări
Saptamana trecuta povesteam cateva amintiri din copilaria in comunism, cand am fost invatati cu totii ca ocolirea legilor absurde era o conditie pentru supravietuire. Regulile erau create de niste idioti ideologizati, care nici macar nu le aplicau pentru ei insisi (magazinele speciale pentru nomenclaturisti reprezentau exhibarea falimentului moral al acelui regim al egalitatii).

Am fost deci invatati ca e legitim sa ocolesti legea. Ce a lasat aceasta logica absurda in noi? Cred ca ne bantuie un fel de spirit haiducesc: acele legi erau gresite si trebuia sa le ocolim, deci orice lege este gresitt si daca esti destept o ocolesti.

Nu am avut un moment zero in care sa ne punem de acord: gata, s-a terminat, acum noi votam legile, prin reprezentantii nostri. Poate ca unele legi sunt gresite, dar Legea iin sine este o realitate dezirabila pentru a putea trai in societate. De pilda, legile pentru calitatea in constructii. Cred ca putem fi de acord cu totii ca statul trebuie sa impuna niste standarde, pentru ca urmatorul cutremur sa nu faca "curatenie" in orase. Cu toate acestea, aud cazuri incredibile privind modul in care se dau autorizatiile de constructie (riscam ca patim ca in Turcia, unde la cutremurul trecut s-au daramat mai ales cladiri noi, construite la ultimul boom imobiliar si autorizate prin spaga).

Acest reflex haiducesc ne bantuie in feluri nebanuite. Ati observat cum se spune in Romania atunci cand dai spaga? Se spune "am dat dreptui". Am dat dreptui la agent si nu mi-a luat permisul de conducere. Am dat dreptui la primarie si nu a mai venit sa se uite cum am daramat peretele din apartament. Am dat dreptui la minister si am castigat licitatia. Alintam mita spunandu-i "dreptui". Spaga devine norma legitima.

Atunci cand fiecare cauta moduri de a corupe sau de a se lasa corupt, cei care vor sa lupte cu coruptia devin baietii rai. Procurorii DNA sunt in acest moment baietii rai care vor sa ne aresteze pentru ca dam si luam "dreptu". De aici o solidarizare bizara cu coruptii. Cand Remes a fost prins cu caltabosii (plus o promisiune pentru un Audi, de care presa uita in mod bizar cand relateaza cazul), am discutat foarte mult despre cum a ajuns filmul la TVR. E ca in bancul acela in care Bush spune ca au murit 1000 de arabi și un biclist, iar un ziarist intreaba "Dar, de ce un biciclist?". Cam asa in cazul Remes. Noutatea era filmul de la TVR, nu faptul ca un ministru a luat spaga. Procurorul e baiatul rau banuit ca a dat filmul la presa, ministrul care lua spaga isi primise doar dreptui, de ce ne miram?

Astfel, nu coruptia in sine este subiect public, ci doar interesele ascunse in spatele anticoruptiei. Premiza cu totul deprimanta este ca toti fura, deci trebuie ca cei cercetati au ceva special de sunt in aceasta situatie. Nici macar nu ne intereseaza probele aduse de procurori impotriva lui X, ci ne asteptam ca procurorii sa ne explice ce le-a venit de ce s-au apucat sa-l aresteze doar pe X.

Adrian Nastase a devenit si el un fel de haiduc. Oli Rehn spune ceva despre dosarul lui Nastase. Ce raspunde fostul premier? Se apara si spune ca nu e adevarat ca a luat spaga? Incearca sa inlature suspiciunile? Declara ca s-a pus la dispozitia justitiei (nu s-a pus, a ocolit instata folosind Parlamentul pentru asta)? Nu, ca un adevarat haiduc roman, Nastase riposteaza cu ceva de genul: bai, Rehn, tu vorbesti, care esti din Finlanda, tara care s-a opus intrarii Romaniei in UE?! Adica, cine esti tu, sa ma intrebi pe mine?! Iar publicul aplauda la comentariile din josul articolului: bravo, domnui Nastase, le-ati spus-o, domile! Ne-ati facut mandri ca suntem romani.

Ca sa inchidem cercul: spuneam mai sus despre autorizatiile de constructie. Nastase este acuzat ca a pus-o in functie pe sefa Inspectoratului pentru Constructii contra spaga. Ma gandesc ca doamna respectiva venea in functie decisa sa recupereze banii. Cum isi recupera banii? Dand autorizatii de constructie pe criterii tehnice serioase? Cred ca stim cu totii ca nu. E vorba, evident, de un sistem de distribuire a spagii in sus, in ordine ierarhica. La urmatorul cutremur cine va fi de vina? Cei care au dat autorizatii pe spaga sefii lor care i-au pus in functii pe spaga? Putin probabil ca vom discuta despre asa ceva. Probabil ca Oli Rehn si finlandezii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.