Opinii

EUROPA A TREIA

Alina Mungiu-Pippidi
23 iun 2008 564 vizualizări
Ati auzit oameni care se spun ca intrarea Romaniei in Europa nu ne-a adus mare lucru? Ca ar fi trebuit sa mai asteptam sa fim pregatiti mai bine? Poate ati bagat de seama ce s-a intamplat saptamana trecuta in Europa - prin votul lor la referendumul asupra tratatului constitutional, irlandezii au inchis de fapt usa oricarei largiri in viitorul previzibil, lasand Croatia, care era gata si batea din picioare sa intre, practic pe afara. Noi trebuia sa intram in 2007, nu 2008, asa nepregatiti cum eram, pentru ca o alta ocazie politica nu s-ar mai fi ivit - a urmat caderea Constitutiei Europene la vot în Franta si Olanda. Daca nu intram atunci, nu mai intram deloc.

Ce mare lucru daca nu intram? o sa intrebe unii. Pe toti acestia as vrea sa ii iau cu mine intr-un tur virtual prin Serbia, Macedonia, Ucraina si Repulica Moldova, prin care am colindat eu in ultimele saptamani, tari, toate, cu aspiratii europene, ca si cu pretentii de europenitate la fel de indreptatite ca ale noastre, dar care, din diferite motive, nu sunt pe cale sa adere. Nu poti aprecia privilegiul de a fi in Europa decat daca stai pe frontiera si te uiti putin cum arata vecinii ramasi pe afara. Sa va spun deci ce am vazut.

La consulatul Romaniei din Chisinau au vazut oameni care se calca in picioare sa ia o viza de tranzit prin Romania, pentru ca au gasit de lucru sau pentru ca au familie in Italia sau Grecia, dar nu au cum sa ajunga acolo. Intermediarii roiesc prin multime propunandu-si serviciile. In universitatea din Belgrad am fost intr-o clasa in care nici un student nu calatorise vreodata in afara fostei Iugoslavii. S-au nascut dupa 1989, si, spre deosebire de parintii lor, nu mai au dreptul sa mearga nicaieri fara viza. Din Macedonia, tara care astepta raspunsul la aplicatia sa la UE in acest an nu mai poti trece in Bulgaria, desi multi au rude acolo, si limba macedoneana e foarte asemanatoare cu cea bulgara. In Ucraina am fost intr-un sat in care au trait candva nemtii colonizati de imparateasa Ecaterina si unde ai caror descendenti nu mai stiu sa pronunte numele satului. Mannheim ii spune, la fel ca orasului din Germania, dar azi are un nume ucrainean, falnica biserica protestanta nu mai are acoperis, desi e cea mai inalta cladire de pe o raza de 200 de kilometri, iar oamenilor de acolo li se pare o aventura daca merg pana la Kiev. Germania? Ca sa nu fie trimisi in Siberia de Stalin, parintii lor si-au distrus orice fel de acte care ar fi dovedit ca sunt de origine germană, si azi, cu pasaportul ucrainean, nu poti merge fara viza decat in Rusia. Cum bine mi-au zis niste oameni in Transnistria, acum cateva zile, cand ii intrebam cum e viata in enclava: "da"â„¢ ce, numai noi traim in enclava?". Pe Prut, sate intregi de batrani care au rude pe malul nostru nu ii mai pot vedea, pentru ca au pasapoarte de pe timpul Uniunii Sovietice, pe care li s-a lipit doar o stampiluta. Cu un act pe care inca scrie URSS, nu poti aplica pentru viza, iti trebuie buletin si pasaport moldovenesc Insumate cu drumurile pentru a obtine aceste acte, costul unei vize, pe care Romania o acorda pe gratis, reprezinta pensia lor pe vreo trei luni.

In toate aceste locuri, contraste care exista si la noi, dar mult mai palide, stralucesc cu o intensitate de lumea a treia. Traficantii de droguri si foetii preeedinti de colhoz se invart in jeepurile lor negre cu geamuri fumurii. In rest, toti ceilalti inca umbla in vechea Lada sovietica sau motocicleta cu atas. Si oamenii nostri pleaca la lucru in Vest, dar acolo pleaca cu totii ilegal ei dupa aceea nu mai au cum sa se intoarca, desi au lasat acasa copii bolnavi si parinti batrani.

E greu sa spui, cand ai umblat ca mine pe zidurile Cetatii Albe, care a fost genoveza inainte de a fi a lui Stefan cel Mare ca aceste locuri nu apartin Europei. Dar aceasta Europa a treia e la fel de departe de Europa ca Mexicul, in vreme ce noi, imperfecti cum suntem, am trecut frontiera istorica si nu mai depinde decit de noi cum vom evulua.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.