Opinii

Realitati scoase la iveala de alegeri

Corneliu Condurache
6 iun 2008 1133 vizualizări
Alegerile 2008 au scos in evidenta mai mult ca niciodata aspecte care ignorate de fortele politice competitoare le pot fi acestora nu doar daunatoare, ci chiar fatale.

Nu-i greu de observat ca partidele ce nu s-au preocupat sa aiba structuri in teritoriu au obtinut rezultate mediocre si submediocre. Vremea in care activitatea politica se reducea la citeva conferinte de presa pe an la Focsani si la un lider national zgmotos la Bucuresti a trecut de mult. Practic, partidele mici gen Partidul Romania Mare, Partidul National Taranesc Crestin si Democrat, Partidul Noua Generatie-Crestin Democrat, Partidul Intiativa Romaniei sau Partidul Conservator au devenit ca si inexistente in Vrancea dupa scrutinul din 1 iunie.

O lovitura destul de dura a primit si Partidul Democrat ""Liberal din judet si in opinia mea cauzele care au generat-o nu-s greu de depistat. Timp de patru ani, din care doi la putere, respectiva formatiune politica nu s-a preocupat, se pare, nici macar la limita suficientei, de structurile ce-au depasit granitele Focsaniului. Or, campania 2008 a localelor s-a jucat, cum nu era greu de banuit, mai ales in mediul rural. Cine a avut organizatii puternice si candidati in special pentru scaunul de primar, care-au stiut sa se bata in comunele vrincene, a obtinut rezultate competitive. Cine a crezut ca se vor repeta procentele de la alegerile europarlamentare din toamna, numai facind politica prin birourile organizatiei de pe la Focsani sau colindind citeva tirguri saptaminale prin judet, trage acum ponoasele.

Tot votul din 1 iunie a mai aratat ca, nici macar din experienta alegerilor locale din 2004, partidele adversare ale Partidului Social Democrat n-au tras invatamintele ce s-ar fi cuvenit. Multimea de voturi nule de prin sectiile de votare, care nu-i exclus sa fi inclinat balanta in directia dorita de PSD la stabilirea structurii alesilor Consiliului Judetean, cam asta dovedeste. Au fost sectii de votare, in special din mediul rural, lasate ca si in parasire de catre reprezentantii PNL sau PD-L dupa numararea voturilor pentru primari (in special cele in care reprezentanti ai acestor forte politice n-au trecut nici macar in turul doi), iar in acestea s-a putut face si intimpla orice cu restul buletinelor de la celelate categorii pentru care au votat vrincenii. Curios este ca dupa terminarea scrutinului electoral partidele n-au avut curiozitatea sa faca o analiza serioasa si sa ceara renumararea voturilor nule in vreo sectie, desi respectivele pierderi au atins si duminica cifre impresionante.

Repet, un astfel de fenomen s-a intimplat si-n 2004. Cei care nu invata nimic din greseli n-au mari perspective nici in politica.


P S Ieri pe o televiziune nationala se specifica faptul ca in judetul Ilfov Biroul Electoral Central a decis repetarea alegerilor in doua comune pina acum si pentru ca numarul de voturi nule este de 7,5% din numarul celor valabil exprimate, fiind prea mare.

In Vrancea la alegerile pentru consilieri judeteni acesta a fost de 7,9% din voturile valabil exprimate si respectiv de 9% din voturile utile (voturile cumulate ale formatiunilor politice ce-au intrat in Consiliul Judetean).

Cu toate acestea, PNL si PD-L ce-au pierdut respectivele alegeri in favoarea PSD n-au facut nici o contestatie sau verificare pe tema despre care-i vorba. Nu-i, totusi, curios?!




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 8 ore, 27 minute, 13 secunde
Doriti sa faceti ceva bani in plus, 3 minute pe zi? Solutia: http://bux.to/?r=buxtotrader Te-ai gandit cum ai putea sa faci rost de bani fara sa investesti nici un leu? Solutia e foarte citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.