Opinii

Controlul politic asupra alegerilor din administratie

Liviu Ioan Stoiciu
6 iun 2008 888 vizualizări
Asteptarile clasei politice la alegerile din administratie din acest an nu se potrivesc în general cu asteptarile electoratului independent, neînregimentat în vreun partid.

Populatia activa isi arata in continuare lehamitea la urne (las la o parte absenteismul, ca forma de protest): dupa 18 ani de esecuri "ale democratiei si libertatii" in administratia tarii, ea stie ca tocmai "modelul uninominal romanesc" a inventat prin alegerile locale baronii, care au prins radacini, pina una, alta. Pe cind clasa politica se pregateste la alegerile locale pentru alegerile generale, asteapta sa vada procentele partidului iesite la numaratoare "" fiindca e convinsa ca functioneaza si la locale votul politic. Nu mai exista exasperarea votantului din primii ani de la Revolutie: cand electoratul chiar credea ca se vor schimba lucrurile in bine prin noii sai alesi. între timp a intervenit resemnarea, ca pe oricine ai vota, "tot aia e", interesul propriu sau de grup, lichelismul, traficul de influenta fac legea. Cei alesi "utilizandu-si functia publica numai in propriul interes", dupa cum atragea atentia si Coalitia pentru o Guvernare Curata. Nici nu mai conteaza ca un presedinte de Consiliu Judetean are dosar penal sau a fost colaborator al Securitatii"¦ Ati mai auzit in acest an electoral de lupta pentru deconspirarea coruptilor sau a fostilor colaborationisti? E semnificativ ca pana si coordonatorul de campanie al PSD, Miron Mitrea, cercetat de DNA, ne sfideaza! Batalia politica pe o functie publica in administratie, la consiliile judetene sau locale si la primarii se duce numai pentru "asigurarea unui viitor prosper al alesilor" "" adica pentru viitoarele tunuri date pe investitii (cu comisioanele lor), pe licitatiile trucate (castigate de clientela), pe gestionarea banilor publici veniti din impozitul pe profit, de la Guvern (in numele descentralizarii) sau de la Asociatiile de Dezvoltare (fonduri europene). Electoratul asista neputincios la aranjamentele clasei politice, care taie si spanzura in Romania, chiar daca el a votat un independent anti-sistem.

La nivelul consiliilor judetene, in primul rand s-au pus la cale "blaturile" clasei politice. Blaturi care vor avea efect si in turul II al alegerilor de la primarii. Banul public e vizat de toti politicienii si e impartit "frateste" intre rechini, la nivel de tara s-au impreunat partide care altfel par incompatibile "ca doctrina": PNL cu PSD, PNL cu PD-L, PSD cu PD-L sau PSD cu PRM. Nu mai pun la socoteala coalitiile conjuncturale regionale, de tip PNL-Federatia Democrata a Germanilor din Romania, la Sibiu, sau coalitiile partidelor mari romanesti in Covasna, Satu Mare, Mures si Harghita, impotriva UDMR, de inteles, specifice. Aranjamentele s-au facut dinainte de alegerile locale: daca la consiliul judetean e sustinut un candidat al unui partid din coalitie, tacit, la primaria municipiului resedinta de judet e sustinut candidatul celuilalt partid care face parte din intelegere"¦ Pur si simplu isi sustin adversarii politici din coalitie, pe fata sau printr-o manifestare non-combat. Asta, pentru a avea control asupra finantelor publice, patru ani de aici inainte! Aceste aliante politice contra naturii se reactiveaza sau se refac si la stabilirea majoritatilor in consilii, pentru ocuparea posturilor-cheie de vicepresedinte si viceprimar. Natural, electoratul nu poate decat sa bata din buze, prostit, vazand iar tradarile clasei politice (mai ales acolo unde vechii "baroni", imbogatiti pana la cer, invart pe degete adversarii si le cumpara "pe sest" voturile la constituirea consiliilor). Totul e politica in Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.