Opinii

Semne proaste pentru Traian Basescu

Cristian Ghinea
6 iun 2008 798 vizualizări
Daca se pastreaza tendinta ca rezultaltele la locale sa indice trendul pentru alegerile parlamentare (cum s-a intamplat mereu din 1996 pana acum), atunci Traian Basescu are serioase motive de pesimism pentru alegerile din toamna.

Este drept, PDL e pe primul loc, dar asa cum s-a pozitionat Basescu fata de toate celelalte partide (adica impotriva lor), doar o majoritate parlamentara pro-prezidentala il poate scoate din izolare. Ca si Franta, republica noastra functioneaza ca una parlamentara atunci cand prasedintele are o majoritate ostila in legislativ si ca una prezidentiala cand seful statului controleaza politic majoritatea parlamentara (pentru a evita discutiile habarniste despre formele de guvernare, precizez ca folosesc tipologiile trasate de Arend Lijphart in cartea sa de referinta - "Modele ale democratiei. Forme de guvernare in treizeci si sase de tari" - ajunsa deja la a doua editie in limba romana. O carte a carei lectura ne-ar ajuta sa vorbim macar despre aceleasi lucruri in dezbaterile publice).

Deci, miza alegerilor parlamentare pentru Traian Basescu este nu doar un scor bun al PDL, ci obtinerea unei majoritati. Votul la Consiliile Judetene arata astfel: PDL - 28%, PSD "" 28%, PNL "" 18%. Cum PSD si PNL par a exclude orice fel de colaborare cu Basescu (iar UDMR e cea reticenta), atunci trendul dat de aceste cifre este insuficient pentru o majoritate prezidentiala. Bazandu-ne pe aceste rezultate si pe preferintele exprimate de partide, atunci cea mai probabila viitoare majoritate va fi o coalitie anti-Basescu PSD""PNL""UDMR. E drept ca Presedintele controleaza inca puternica prerogativa a desemnarii primului-ministru. Nimic nu il poate obliga sa numeasca un premier de la coalitia PSD "" PNL (desi prevad o batalie la Curtea Constitutionala si asupra acestui subiect). Astfel incat, Basescu ar fi obligat sa trimita un guvern minoritar in Parlament, de unde ar rezulta o noua criza politica prelungita. O alta varianta ar fi sa atraga unul dintre partidele mai sus amintite de partea sa. Lideri ai PNL declara in aceste zile ca "sa il sprijinim pe Vasile Blaga ar insemna sa ajutam dusmanul", deci cam aceasta e atmosfera la liberali. PSD nu pare inca acceptabil pentru Basescu si oricum e incapabil intern sa ia decizii majore, deci pare ca mai degraba nu se va schimba nimic in pozitiile partidelor pana la toamna.

Semne proaste pentru Traian Basescu. Ramane doar intrebarea de baza: arata localele si de aceasta data trendul corect pentru parlamentare? Citeva dileme ar fi. Daca prezenta la vot in urban va fi mai mare, PDL se va descurca mai bine. Apoi, va ramane PNL cu aproximativ 18%? Bogdan Olteanu spunea ca e cel mai bun scor electoral din istoria PNL. Dar daca ne gandim ca in 2003 PNL pleca de pe pozitia de lider al opozitiei si ca acum PNL guverneaza aproape singur, atunci auto-satisfatia lui Olteanu este amagire de perdant. Adevarat, ei ar putea decide majoritatea, dar tot partid de liga secunda se cheama. Ma astept la un scor mai prost pentru PNL la parlamentare si din alt motiv: liberalii controleaza acum guvernul, deci distribuirea fondurilor pentru judete si primarii. E de presupus ca au avut un avantaj in a mentine si atrage primari si sefi de Consilii Judetene. Nu e limpede daca masinaria va mai functiona la parlamentare, unde oameni astia se vor astepta la un viitor guvern controlat fie de democrati, fie de pesedisti. In fine, ramane de vazut daca bizara formula de vot majoritar intr-un tur pentru sefia Consiliilor Judetene a afectat serios distributia preferintelor politice. Sa nu uitam ca la parlamentare se voteaza in primul rind politic, deci va fi vot anti sau contra-Basescu (principalul clivaj politic actual), pe cand acum au functionat si alte criterii. Acestea ar fi citeva posibile motive de speranta pentru Traian Basescu, dar deocamdata votul la locale nu arata nimic bun pentru el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.