Opinii

Cifre, procente, rationamente si nedumeriri

Corneliu Condurache
5 iun 2008 965 vizualizări
O data cu aparitia proceselor verbale privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatelor alegerilor si atribuirea manadelor pe formatiuni politice in urma scrutinului din 1 iunie, in Vrancea pot fi facute mai multe rationamente. Iar o parte din ele nasc nedumeriri.

Iata, de pilda, vrincenii au votat consilieri locali in comunele orasele si municipiile judetului in urmatoarea structura:

Partidul Social Democrat 69616 voturi, adica tradus in procente 49,8%; Partidul National Liberal 37069 voturi, insemnind 26,5 %; Partidul Liberal Democrat 33152 voturi, ceea ce procentual inseamna 23,7 %. Aceasta distributie indica, iata, un echilibru intre voturile obtinute de PSD 49,8 % si cele adunate ale PNL si PD-L in judet 26,5^ 23,7 a 50,2%. Se pune intrebarea: cum s-a transformat balanta inclinata (usor, e adevarat) la consilieri locali in Vrancea in favoarea PNL ^ PD-L intr-una cu inclinata spre PSD la consilieri judeteni, unde conform acelorasi procese verbale de constatare a rezultatelor, PSD a obtinut 73709 voturi, adica 51,9% PNL ^ PD-L 36669 voturi ^ 31660 voturi adica impreuna 48,1% ? Mai ales ca este greu de crezut ca alegatorii care au votat PNL sau PD-L la consileri locali au preferat PSD la Consiliu Judetean. Raspunsul ni-l dau aceleasi procese verbale susamintite care indica la consilieri judeteni un numar de 12824 voturi anulate, ceea ce raportat la voturile utile ale celor 3 formatiuni politice care au intrat in parlamentul vrincean (PSD,PNL si PD-L)insemana nici mai mult nici mai putin decit 9%.

Concluzia este ca daca mai putin de jumatate din voturile anulate ar fi fost transformate in unele valide, PNL si PD-L ar fi putut inclina balanta din Consiliul Judetean Vrancea in favoarea lor, chiar cu Marian Oprisan presedinte. Intrucit nici una din cele doua formatiuni n-a manifestat intentia de a cere verificarea voturilor anulate, ramine sa ne intrebam de ce n-au facut-o. Variantele ar fi: nepasare, necunoastere, superficialitate etc. Toate acestea costa insa, chiar daca la intrebarea pentru cine mai mult, votanti sau votati, trebuie gasit un raspuns.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739260 zile, 10 ore, 35 minute, 16 secunde
nu va mai puneti atatea intrebari retorice fratilor. voi chiar credeti ca oamenii pusi de partide sa observe derularea alegerilor nu si-au facut datoria?
, acum 739260 zile, 10 ore, 35 minute, 16 secunde
As dori sa stiu de ce la Vrancioaia s-au inmanat doar 2 buletine de vot unor persoane (poate mai in varsta?) Poate ca cineva avea niste datorii fata de Consiliul Judetean si s-a gandit sa-si spele citeste integral
, acum 739260 zile, 10 ore, 35 minute, 16 secunde
Nu, oamenii pusi in sectii de catre partide, la tara, nu si-au facut datoria. Au crapat in ei mancarea adusa de primari, au inmanat alegatorilor buletine nule de-a gata, ca la Dumitresti, fara citeste integral
, acum 739260 zile, 10 ore, 35 minute, 16 secunde
suprapuneti harta saraciei din romania si harta unde domina psd de ani de zile si sa vedeti coincidenta.da ,psd a mai facut cate ceva...de ce ma uit mai mult la acesti imbuibati, de ce simt nevoia sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.