Cifre, procente, rationamente si nedumeriri
Iata, de pilda, vrincenii au votat consilieri locali in comunele orasele si municipiile judetului in urmatoarea structura:
Partidul Social Democrat 69616 voturi, adica tradus in procente 49,8%; Partidul National Liberal 37069 voturi, insemnind 26,5 %; Partidul Liberal Democrat 33152 voturi, ceea ce procentual inseamna 23,7 %. Aceasta distributie indica, iata, un echilibru intre voturile obtinute de PSD 49,8 % si cele adunate ale PNL si PD-L in judet 26,5^ 23,7 a 50,2%. Se pune intrebarea: cum s-a transformat balanta inclinata (usor, e adevarat) la consilieri locali in Vrancea in favoarea PNL ^ PD-L intr-una cu inclinata spre PSD la consilieri judeteni, unde conform acelorasi procese verbale de constatare a rezultatelor, PSD a obtinut 73709 voturi, adica 51,9% PNL ^ PD-L 36669 voturi ^ 31660 voturi adica impreuna 48,1% ? Mai ales ca este greu de crezut ca alegatorii care au votat PNL sau PD-L la consileri locali au preferat PSD la Consiliu Judetean. Raspunsul ni-l dau aceleasi procese verbale susamintite care indica la consilieri judeteni un numar de 12824 voturi anulate, ceea ce raportat la voturile utile ale celor 3 formatiuni politice care au intrat in parlamentul vrincean (PSD,PNL si PD-L)insemana nici mai mult nici mai putin decit 9%.
Concluzia este ca daca mai putin de jumatate din voturile anulate ar fi fost transformate in unele valide, PNL si PD-L ar fi putut inclina balanta din Consiliul Judetean Vrancea in favoarea lor, chiar cu Marian Oprisan presedinte. Intrucit nici una din cele doua formatiuni n-a manifestat intentia de a cere verificarea voturilor anulate, ramine sa ne intrebam de ce n-au facut-o. Variantele ar fi: nepasare, necunoastere, superficialitate etc. Toate acestea costa insa, chiar daca la intrebarea pentru cine mai mult, votanti sau votati, trebuie gasit un raspuns.