Opinii

Curiozitati si certitudini tip Vrancea

Corneliu Condurache
24 mai 2005 764 vizualizări
Faptul ca afacerile cu puternic iz de coruptie politica nu s-au putut desfasura fara atitudinea "non combat" a unor organisme abilitate ale statului nu mai este pentru multi cunoscatori ai realitatilor romanesti un secret.

Faptul ca afacerile cu puternic iz de coruptie politica nu s-au putut desfasura fara atitudinea "non combat" a unor organisme abilitate ale statului (care sint platite din bani publici tocmai sa sesizeze si sa impiedice astfel de smenuri si coterii) nu mai este pentru multi cunoscatori ai realitatilor romanesti un secret.

Ultimul exemplu, care nu necesita aproape defel alte comentarii, este cel al asa-zisului proiect de introducere a gazului metan in orasul Panciu.

Intial, conform principiilor capitalismului de cumetrie, atotstapinitoare in Vrancea, de ceva timp s-a ajuns la incheierea unui "Contract de asociere in participatiune" intre Primaria orasului si una dintre firmele lui Corneliu Prunache.

Exact personajul a carui prezenta devenise aproape o axioma oriunde era vorba de vreo lucrare pe bani publici in Vrancea, intre 2000-2004.

In paranteza fie spus, este tot de notorietate ca o asemenea stare exista banuiala ca s-ar datora, aproape in exclusivitate, relatiilor mai mult decit apropiate ale celui cunoscut ca fiind "aspiratorul de bani publici din judet" cu presedintele Consiliului Judetean Vrancea si al filialei locale a Partidului Social Democrat, Marian Oprisan.

Avem de-a face, prin urmare, (si cazul necesita, cu atit mai mult, probabil, un studiu amanuntit din partea celor interesati si abilitati deopotriva) cu unul dintre cazurile cele mai des intilnite in practica de "client" si respectiv "firma de partid" din Vrancea.

De altfel, atit Corneliu Prunache, cit si firmele sale fac, la aceasta ora, obiectul unor controale amanuntite din partea unor institutii abilitate, lasate in stand-by odata cu internarea la sectia psihiatrie a Spitalului Militar Central Bucuresti a fostului asociat si combinator politic al baronului de Vrancea. Ramine de vazut in ce masura se vor descoperi si duce pina la capat lucruri cel putin curioase precum cel al proiectului de alimentare cu gaze al orasului Panciu.


Revenind, insa, la fondul problemei, se pare (pentru ca, fiind vorba de un "cartof fierbinte" informatiile despre caz, desi publice, sint foarte greu de obtinut) ca respectivul "Contract de asociere in participatiune" intre firma lui Prunache si Primaria Panciu, care la un moment dat ar si fi ramas fara obiect, pentru ca "firma de partid" n-a mai reusit nici macar minima performanta de a obtine licenta impusa de legile in vigoare, a fost transformat intr-un "Contract de concesiune" (!!!)

Fara a se mai trece, insa, cum s-ar fi impus,conform parerii mai multor cunoscatori autorizati prin Consiulul Local, s-a recurs la metoda smechereasca a "actului aditional"

Nu si-a pus, bineinteles, nimeni problema daca un "Contract de asociere in participatiune"- dupa ce ramasese, repet, practic fara obiect - se poate transforma intr-unul "de concesiune" fara a se mai respecta cerinta aprobarii Consilului Local!

Mai mult, tot uzind de aceeasi metoda a "actului aditional" s-au virat s-aude citeva miliarde bune din conturile Primariei Panciu in cele ale firmei amicului de baron!

Despre legalitatea unei asemnea scamatorii exista multe si deloc simple semne de intrebare care vor trebui lamurite cit mai repede.

Tinind cont in primul rind de faptul esential ca afacerea este una ce poate fi catalogata fara dubii de tipul celor tare urit mirositoare.

Ca lucrarea este si acum intr-un stadiu de neluat in seama si nu s-a sinchisit nimeni pina la acesta ora sa vada unde "s-au evaporat" miliardele din banii pancenilor, este un lucru cert.

Ce stirneste mari nedumeriri este cum de-au trecut cei de la Curtea de Conturi si au acordat descarcarea de gestiune Primariei Panciu si primarului Ion Petre in acest timp, facindu-se ca nu vad asmenea manevre ce par de o gravitate extrema?

In ce fel de tara traim!!!

Si cum este, de asemenea, cu putinta ca o primarie sa vireze miliarde de lei in contul unei firme private (fie si apartinind prietenului baronului-satrap, sef de judet feuda) la paravanul unor "Contracte de asociere in participatiune" sau "concesiune" mai mult decit cusute cu ata alba?

In mod obisnuit, asocieri in baza unor astfel de tipuri de contracte presupun participarea primariilor ca "asociat" sau "concendent" cu domeniul privat sau public (de regula terenuri) aflat in administrarea acestora. Nicidecum cu bani virati in modul original precum cel de la Panciu prin conturile Prunachilor !

Daca astfel de fonduri (care s-aude ca in cazul particular Panciu

s-ar ridica la cel putin 6 miliarde de lei, ultimii cica platiti in anul electoral 2004) mai sint insa "decontati" si in baza unor lucrari despre care exista cica destule elemente care atesta ca nu s-au efectuat vreodata, iar cei care ar trebui sa vada astfel de nelegiuiri se fac ca au orbul gainii, putem fi siguri ca ne aflam intr-un baronat din Romania anilor 2000-2004.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.