Opinii

Tranta cu statul

Alina Mungiu-Pippidi
2 iun 2008 661 vizualizări
Oare poti pleca vreodata suficient de departe de casa? Crezusem ca da, dar linistea mea aparenta in capitala Germaniei, unde traiesc de vreun an, a luat sfarsit odata cu interviul acordat de Gigi Becali cotidianului Der Tagespiegel.

Pana atunci, faptul de a fi fost roman era ceva cu totul neobservat, cunoscut numai de studentii nostri din toate universitatile (in a mea sunt doar trei romani!), care au din cand in cand nevoie de scrisori de recomandare, si de ziaristii persistenti de la Reuters sau Bloomberg, care te gasesc oridunde te-ai ascunde sau schimba prefixul la mobil. Dar odata cu interviul lui Becali, care ar suna banal in Romania dupa atatea zile de dat in spectacol pe toate televiziunile, faptul secundar al nationalitatii mele a devenit brusc pregant. Un coleg de la catedra de drept, judecator in Curtea Constitutionala germana, a aparut la noua in biroul meu sa imi aduca extrasul si sa se intereseze daca Romania nu e pe cale sa sucombe fascismului. L-am linistit cum am putut mai bine. O colega de la stiinte politice a aparut o ora mai tirziu, sa ma intrebe daca il cunosc personal pe acest domn. Soferul care m-a dus la aeroportul cel mai departe de oras, de unde plecam la un examen doctoral la Paris era marocan, dar citea toate ziarele "" m-a intrebat pe larg de interviul lui Becali, dupa ce am facut greseala sa ii spun ca sunt romanca. Mi-a spus ca in nici o tara africana lumea nu ar vota o asemenea persoana. In unele tari africane lumea nu voteaza deloc, dar am inteles masura indignarii lui si am aprobat-o, incercand inca sa minimalizez chestiunea. "Exista musulmani nebuni si crestini nebuni", mi-a spus ca incheiere dupa ce mi-a debarcat bagajele. "Dar daca ziceti ca lumea nu voteaza cu el, e bine!".

Dupa despartirea de soferul meu cititor de ziare am petrecut zece minute absurde blestemandu-l in sinea mea pe ziaristul care a luat interviul, un baiat politicos, care mai avusese trei intalniri cu Becali pana la asta, pe principiul "mai treci tu pana ma gasesti", cu totul necunoscut in Germania. Ce treaba are acest individ fara subiecte sa strice imaginea tarisoarei noastre? Oare nu ar fi bine sa fac o conferinta informala de presa sa spun ca romanii nu sunt toti ca Becali, ca unicul lucru pe care il au in comun cu Becali e pasiunea pentru fotbal, ca in rest megalomania, vulgaritatea si brutalitatea personajului il caracterizeaza doar pe el, dovada ca numai vreo 4% rataciti cu duhul i-au acordat votul lor la alegerile europene, astfel ca grobianul nu a trecut peste pragul electoral si i-a mai ramas doar sa bata campii pe la emisiuni de doi bani?

Chiar daca ciobanul criptofascist nu va castiga alegerile, ca oamenii au totusi bun simt in tara mea natala, e important ca statul sa castige odata batalia cu Becali, pe orice temei. Becali are avocati buni, dar si Al Capone avea. Va mai amintiti pe ce l-au bagat pe Capone pana la urma? Nu pe crime si contrabanda, unde lichidase toti martorii, ci pe faptul ca pe banii din aceste activitati, care se aflau in conturile lui, nu platise impozit. A foat suficient ca sa i se dea un secol si ceva de inchisoare.

Pana nu reusim si noi una cu asta nu o sa pot spune soferului de taxi ca Romania merita sa fie cu Germania in Uniunea Europeana, si nu cu Marocul in Africa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.