Opinii

Despre onestitatea ziaristului critic

Liviu Ioan Stoiciu
28 mai 2008 662 vizualizări
Onestitatea ziaristului poate fi usor detectabila de un ochi de cititor avizat, oricit de sofisticata ar fi pozitia lui în presa scrisa

Oricum, la un moment dat, daca nu are caracter, se da de gol"¦ Personal, sint indignat de tradarile publicistilor, carora puterea politica si economica le face mereu cu ochiul. Chiar daca le inteleg, "fiind si ei oameni", care vor sa aiba "cariera" si bani. Ziaristi dezinteresati sint numai prin "provincie", indragostiti de meseria lor, care chiar au ce sa spuna, respectindu-si vocatia.

S-au inmultit cazurile de ziaristi incomozi carora li s-a cumparat tacerea, fiind promovati de partide in "locuri caldute" (ziaristi ce si-au pierdut independenta), la diferite consilii si agentii nationale guvernamentale sau demnitati la un minister "" am o gramada de exemple la indemana, dar am sa ma opresc numai la unul, la CNA: de la comentatorii politici cu coloana vertebrala ai ziarului Cotidianul, Gabriela Stoica si Stefan Madgearu, ieri, la Rasvan Popescu si Gelu Trandafir, azi. Ei au dat de gustul puterii si nu mai sint credibili ca ziaristi (de altfel, nici nu se mai intorc in presa, ramin inregimentati).

Pe de alta parte, "intimplator", in acest an electoral, toate ziarele centrale de tiraj, de atitudine, "au ramas fara dinti" "" redactorii lor sefi (sau directori) s-au lasat vanduti "pe bani grei" sa se retraga din functii. Si s-au retras fara mustrari ca fac un compromis, ca-i lipsesc pe cititori de autoritatea ziarului lor. De cine au fost cumparati, nu e greu de inteles, "politica si economicul" sint in mina celor ce conduc trecator Romania, e o legatura intre ei si "mogulii de presa". La care pune umarul si "sistemul ticalosit" (pentru unii muma, pentru altii ciuma). Pina si "celebrii ziaristi" Cristian Tudor Popescu (director la ziarul Gandul) si Sorin Rosca Stanescu (director la ziarul Ziua) au acceptat sa se dea deoparte. Nu conteaza ca si CTP si SRS mai scriu "la propriul ziar", conteaza ca ziarele au devenit de nerecunoscut. Avem o presa libera, intr-adevar? S-a observat o cumintire ireala a presei scrise centrale de tiraj: oare, de ce? Vor fi ei repusi in functii dupa ce trec alegerile locale si generale? Nici vorba, dupa ele urmeaza alegerile prezidentiale"¦ Sint interese ca presa scrisa critica sa fie decredibilizata. Nu intimplator insusi presedintele tarii, Traian Basescu o face praf "" neuitind, insa, sa-i rasplateasca pe cei ce-i ridica osanale. Nu uita nimeni ca un ziarist precum Catalin Avramescu i-a devenit consilier, sau ca lui Horia Roman Patapievici, alt "fidel", i s-a dat pe mina Institutul Cultural Roman (organism patronat de Presedintie).

Daca esti supus presiunii politicului sau economicului, libertatea de exprimare e tot mai ingradita. în ultimii 18 ani, presa scrisa critica independenta, care se respecta, e intimidata. Nu e de ajuns ca ziaristii raspund la interesele patronilor (prea multi, in demnitati publice), dar mai sint si anchetati pentru ca nu vor sa dezvaluie de unde au obtinut "informatii confidentiale". Las la o parte faptul ca ultimele generatii de ziaristi "cu diplome" (cate facultati, atitea feluri de ziaristi) nu mai dau doi bani pe rigurozitate profesionala, pe onoare, pe stiinta scrisului, pe documentare, preferind subiectele mondene "" crescind pina la cer criza de credibilitate a presei. Sau ca sint ziare conduse de grupuri economice neinteresate de jurnalism de calitate"¦ Unde sint ziarele mari de opozitie de altadata? Nu prea mai sint.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.