Opinii

Dupa 15 ani, efectele unui alt 20 mai in Vrancea

Corneliu Condurache
23 mai 2005 641 vizualizări
Asa cum toate semnalele o indicau, vineri, 20 mai 2005, sedinta Consiliului Judetean convocata "extraordinar" sau "de indata" (acest lucru deja nemaifiind prea clar) a consfintit trecerea cu majoritatea ceruta de lege a discutabilei si controversatei hotariri privind inceperea privatizarii societatii S C Drumuri si Poduri Vrancea S A .

Asa cum toate semnalele o indicau, vineri, 20 mai 2005, sedinta Consiliului Judetean convocata "extraordinar" sau "de indata" (acest lucru deja nemaifiind prea clar) a consfintit trecerea cu majoritatea ceruta de lege a discutabilei si controversatei hotariri privind inceperea privatizarii societatii S C Drumuri si Poduri Vrancea S A .

Ca o ironie a sortii, in aceeasi zi in care se implineau 15 ani de la o celebra "duminica a orbului" mai multe ziare centrale publicau la loc important ca si pozitie in pagina o stire (in opinia mea izvorita dintr- o diversiune specifica, programata, a cumetrimii de pe la noi) cel putin curioasa.

Este vorba de amenintarea vinturata la penultima incercare de legiferare a controversatei solutii de catre baronul Oprisan ca daca aceasta nu trece prin Consiliul Judetan Vrancea dupa dorinta sa, el va declansa procedurile de dizolvare a parlamentului local.(prin demisia consilierilor Partidului Social Democrat condus de el, spunea baronul)

Problema ar fi aproape similara cu una de prin celebrele bancuri de la radio Erevan. Prin trecere care s-a intimplat vineri n-ar fi gresit sa apreciem ca in fapt in actuala sa forma Consiliul Judetean Vrancea si-a semnat singur autodizolvarea. Una la figurat, desigur, dar cu efecte similare ca si cum s-ar fi produs la propriu.

Este, cred eu, momentul cind cel putin pentru ce i-a mai ramas din actuala legislatura credibiliatea sa nu mai are vreo sansa de a fi refacuta in vreun fel, acest organism primind prin nefericita decizie de vineri certificatul oficial de anexa a dorintelor si infaptuirii jocurilor de interese ale unui singur om.

Nimeni altul decit o trista, controversata si nefasta figura seful baronatului Vrancea.

Despre PSD, nu cred ca este vreo indoiala daca purcedem la o analiza de tipul care a fost si va fi in continuare prestatia sa din punctul de vedere al reprezentarii in Consiliu.

Conservatorii lui Furtuna, iarasi nu reprezinta vreo surpriza, fiind de multe luni la cheremul intereselor stravezii baronesti.

PPRM (fostul PRM) si-a parafat si el aproximativ aceeasi atitudine, fiind greu, aproape imposibil sa mai izbuteasca de acum sa iasa ori sa mai razbeasca vreodata de sub papucul care se poate spune ca l-a si strivit in legislativul vrincean.

La rindul lor (si nu in ultimul ca si pondere si importanta a manevrelor urit mirositoare) PNL si PD, care au dovedit practic prin aceste ultime nefericite pentru ei pozitionari ca in Vrancea (lucru suficient de vizibil de mai multa vreme si despre care noi am mai amintit) nu mai au conducere, sau macar un cit de modest strateg ori cap limpede. Devenind un gen de partide lasate de izbeliste, ale nimanui, ai caror membri, consileri sau din alte pozitii importante, reprezentative, isi negociaza moralitatea si verticalitatea politica la taraba. Care, trebuie sa o spunem deschis, repet, au incepind din 20 mai 2005 credibilitate foarte apropiata de zero absolut in Consiliul Judetean Vrancea.

Singura activitate a respectivilor consilieri susamintiti s-ar putea reduce in perioada ce a mai ramas din acest mandat la incasarea constiincioasa a indemnizatiilor de sedinta.

In rest ei putind fi stampilati cu aproximativ aceeasi parafa de marionete oprisenesti pe care si-au mai asumat-o altii inaintea lor si incarcindu-si, din pacate, constiinta si cazierul politic cu un de neinvidiat pietroi de git.

Imensa gafa, care e posibil sa fi fost materilizata intr-un rusinos troc cu foarte concrete avantaje materiale, ar trebui asumata de conducerile celor doua partide PNL si PD (celelalte fiind de mai de mult un gen de aschii ale partidului si interselor baronesti). Numai ca, sa fim realisti, sint slabe sperante sa se petreaca asa ceva.

Daca si pe plan national se regasesc prestatii precum cele ale partidelor componente ale Alinatei DA din Vrancea, nu-i defel exclus ca din ele sa nu mai ramina, (electoral vorbind) la final nici macar ce-a ramas astazi din fostii taranisti.

In orice caz, un alt lucru care merita subliniat este ca inafara precedentului extrem de sesibil si de periculos care s-a creat in Vrancea prin adoptarea celebrei de acum hotariri in legislativul judetului (constind in faptul ca exact aceiasi indivizi responsbili de colapsul si inmormintarea unei societati - ajunsa asa prin crase abuzuri si incalcari ale legilor, inclusiv ale bunului simt - sint invitati sa o privatizeze avind si teoretic si practic caimacul, sau borcanul cu miere pe mina, in loc sa fie trasi la raspundere pentru ce au facut) se mai intimpla ceva.

Se ridica stacheta cameleonismului, demagogiei si imoralitatii politice la un nivel care va fi greu, aproape imposibil sa-l mai egaleze cineva. Sau macar sa se si apropie de el in perioada urmatoare.


P.S1 Ca ziua respectiva de 20 mai sa se incheie cumva glorios, la televiziunile locale s-a putut vedea alt instantaneu original si sugestiv. La citeva ore distanta dupa marea dar trista izbinda, imaginea idilica a cuplului primilor oameni din Vrancea: prefectul Oprea si "colaboratorul " sau Oprisan taind voiosi, mindri si dezinvolti panglici in Piata Unirii.

Dupa figurile lor radioase si multumite (in afara faptului ca parea o faza desprinsa din derularea nu demult trecutelor paranghelii de prin acelasi loc, care se finalizau cu zburatul milardele din bani publici la ceruri) se putea observa fara eforturi c-a inceput sa le placa impreuna si-n posturi precum alea in care se gaseau.

Parca erau chiar fericiti.

N-o fi, oare, cam devreme?


P.S2 Pentru o imagine si mai completa a unor posibile explicatii a stradaniilor transpartinice pentru votul grav si trist de vineri, 20 mai, din Consiliul Judetean Vrancea, iata citeva amanunte ce nu trebuie in nici un caz omise din ecuatie. Daca se doreste a se descoperi si ce interese ar putea fi in joc cu respectiva mascarada legalizata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.