Opinii

Precedentul Boureanu

Cristian Ghinea
24 mai 2008 979 vizualizări
Lista dalmatienilor publicata de Coalitia pentru o Guvernare Curata nu a furnizat mari suprize. Din pacate, vedem aceleasi tipare: abuz de functie si confuzia intre buzunarele proprii si bugetele institutiilor.

Un caz insa merita discutat aparte. Este vorba despre Cristian Boureanu, candidat PDL pentru Consiliul Judetean Arges. Boureanu este un om cu imagine relativ buna, care face mare caz de lupta impotriva sistemului. Comparat cu contracandidatul sau, actual presedinte al CJ din partea PSD, si el pe lista CGC, face oricum figura mai buna. Dar este trecut pe lista dalmatienilor pentru ca e anchetat de DNA. Bineinteles, Boureanu a spus imediat ca adversarii politici au comandat acest dosar pentru a-l compromite. Nimic spectaculos. Nici nu voi discuta acest aspect, pentru ca m-am saturat ca in cazurile de coruptie sa dezbatem mai mult despre cine are interesul sa-l infunde pe anchetat decat daca dosarul este fundamentat (se pare ca plecam de la ideea ca oricum toti sunt corupti, asa ca numai cei care au deranjat pe cineva sunt si anchetati).

Insa cazul deschis de DNA este in sine un precedent spectaculos. Si, mai ales, binevenit. Boureanu a fost pana in 2000 in Adunarea Generala a Actionarilor de la Loteria Romana. AGA a aprobat un contract cu o firma privata, oarecum tipic pentru contractele prin care se sifoneaza bani publici: Loteria platea imens, firma castiga enorm. Nu numai Boureanu, ci si toti ceilalti membri AGA care au aprobat contractul sunt acum cercetati, printre care si ministrul Eugen Nicolaescu. Boureanu spune ca ei au semnat pur si simplu documentatia primita de la departamentele tehnice din cadrul Loteriei, asa ca nu intelege de ce trebuie sa fie anchetat.

Ca sa recapitulam: Boureanu, aflat atunci in gratiile PNL, este desemnat pentru a reprezenta statul in conducerea Loteriei. De acolo, primeste o leafa grasa fara sa faca mare lucru. Se pare ca el considera ca leafa vine pur si simplu, fara nici un fel de raspundere. Si nu doar Boureanu. Este o moda veche a agamanilor. Garnitura a doua a partidelor umple cu sarg aceste AGA ale companiilor de stat. Nimeni nu stie de ce iau acesti oameni bani. Teoretic, statul ar trebui reprezentat acolo de persoane care se pricep la afaceri, la politici publice sau la domeniul de activitate al companiei. Aceste persoane trebuie sa vegheze ca managementul executiv al acestor companii sa nu fure si sa faca performanta. Doar cai n practica agamanii privesc aceste functii ca pe un fel de rasplata a activitatii de la partid. Cu ceva vreme in urma, ziarele scriau de cazul unei domnisoare de pe la PNL care abia terminase facultatea si reprezenta statul in vreo trei AGA. Statul pierde de doua ori: plateste salarii degeaba, iar companiile nici nu sunt supravegheate cum ar trebui.

Acum, demersul DNA impotriva lui Cristian Boureanu are meritul de a sparge acest mit: agamanii nu iau banii de pomana, trebuie sa si raspunda pentru actele pe care le semneaza. Faptul ca semnezi actele puse de altii pe masa, fara sa te pricepi, nu este o scuza. Nu te pricepi, stai acasa.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.