Opinii

Cantonul 248: Cu pacatul originar comunist pe frunte

Liviu Ioan Stoiciu
22 mai 2008 796 vizualizări
S-au dus vremurile cind presa scrisa era considerata o putere separata în stat (nu conteaza a cita putere separata , i se spunea a patra putere în stat ; în ultimii 18 ani de democratie, însa, presa scrisa a fost declasata; nu si presa audiovizuala, care are impact incredibil, iar atunci cind creeaza evenimente devastatoare, devine si a doua putere în stat, manipulanta; sa nu uitam ca Revolutia Romăna s-a derulat în direct la televiziune; la fel a fost în timpul mineriadelor romănesti sau a razboaielor din Iugoslavia sau Irak).

Dar mie mi se pare fireasca toata aceasta evolutie, de a considera presa scrisa o necesitate, nu o putere separata in stat (de regula, puterea e perversa, mincinoasa, care urmareste scopuri oculte, politice), civilizatia cistigind prin redarea informatiei pure"¦ Desi lucrurile nu sint chiar atit de simple, presa si ziaristii care o servesc au si ei viata lor secreta, cu compromisuri de supravietuire si cedari nedemne.

Daca e sa-mi arunc "ochii din avion" peste presa postcomunista romaneasca, pot sa observ ca a plecat din start cu "pacatul originar comunist" pe frunte "" impunindu-se in primul rind in presa libera fostii colaborationisti ceausisto-"socialisti". Noua presa libera a fost pusa la cale de colaborationistii regimului comunist de la saptaminalul Viata Studenteasca (sa ramin la un exemplu celebru, de la centru), ei au devenit "ziaristi de succes", de la Ion Cristoiu si Mihai Tatulici sau Cornel Nistorescu, la Traian Ungureanu si Ioan T. Morar (aflati "pe val" si azi) "" ei ne dau lectii de morala de 18 ani, au devenit "tartori" (cu tupeu, avind buzunarele pline) si "repere" de profesionalism. Ceea ce nu prea e in regula"¦ Dar ce mai conteaza in marasmul actual, cind tortionarii regimului comunist dau cu tifla, devenind oameni prosperi de afaceri, daca nu demnitari de stat la virf sau parlamentari, si victimele lor mor de rusine "ca nu s-a schimbat nimic in bine de la Revolutie, de fapt"? Ziaristii (colaborationisti cu "totalitarismul rosu") nu s-au autoculpabilizat, iar CNSAS n-a dat de gol fostii ziaristi informatori ai Securitatii, perpetuati in presa libera (or fi si ei pe lista celor ce asigura "siguranta nationala", de neconspirat). Ei sint patroni de presa, si noua generatie de ziaristi trebuie sa tina cont de interesele lor.

Apoi: intr-o tara in care nu exista o lege a presei si "libertatea de exprimare" e restrictionata prin acuzatii de insulta si calomnie (acuzatii reintroduse in Codul Penal de Curtea Constitutionala, dupa ce au fost excluse de parlamentari, dupa integrarea in Uniunea Europeana), nu e de mirare ca presa libera e intimidata, ca se fac presiuni politice si economice asupra ei si ca partizanatul face ravagii, jurnalistii servind "alte interese decit cele ale informarii opiniei publice". E aproape imposibil sa te mentii, ca ziar si ziarist, intr-o neutralitate senina"¦ Cu atit mai regretabil stau lucrurile, cu cit televiziunea publica si Radiodifuziunea sint administrate prin trimisi ai partidelor aflate la putere. Pina si organismul de control al audiovizualului (CNA) e dominat de interesele partidelor aflate in Parlament. Nu mai spun ca redactiile sint penetrate de informatori si agenti ai noilor structuri ai serviciilor secrete (ai SRI, SIE, ai Internelor si Armatei), "care supravegheaza, in scop preventiv", in numele luptei impotriva terorismului.

Sa punem si problema deontologiei ziaristului, care depinde nu atit de statutul ziarului (remarcat cu o atitudine radicala), cit de interesele pe care le ascund si ziaristul si ziarul. Revin saptamina viitoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.