Opinii

Alimente din scoli - Anglia si Romania

Cristian Ghinea
16 mai 2008 865 vizualizări
Acum o luna a fost un scandal in ziarele britanice în legatura cu alimentele din scoli. In mod suspect, diversi elevi intrau in scoli cu biciclete incarcare cu pungi de hamburgeri, ciocolata, prajituri si alte asemenea.

Ce s-a intamplat? Celebrul bucatar Jamie Oliver (foarte cunoscut si in Romania) a dus de cativa ani o campanie pentru inlocuirea meniurilor practicate la cantinele scolare cu meniuri bazate pe alimente sanatoase: branzeturi, peste, spanac, verdeturi, legume, etc. Intr-un final, alimentele de tip fast-food au fost interzise de tot si inlocuite de cele preparate dupa retetele lui Oliver. Si aici a aparut problema. Elevii nu vor sa manance verdeturi. S-a dezvoltat imediat un trafic cu hamburgeri si ciocolata. Cei mai mari cumpara pentru cei mici, care nu au voie sa iasa din curtea scolii in pauze, si le vand la pret de specula. Adusi in fata directorilor, elevii dau o replica de tot hazul: asa am imvatat la cursul de economie, este ca o afacere, unde e cerere, noi venim cu oferta. Ce sa le spui? Sa uite ce au invatat la cursul de economie? Doua mamici au provocat un scandal cand au fost fotografiate cum le dadeau progeniturilor hamburgeri prin gardul scolii.

Daca vi se pare ca aceste probleme sunt mofturi englezesti, departe de realitatile Romaniei, aflati ca Parlamentul tocmai a votat o lege prin care interzice mancarea nesanatoasa si in scolile romanesti. Este interzisa "preparea, comercializarea si distribuirea" in scoli a alimentelor cu aport substantial de grasimi, sare, zahar, indulcitori si aditivi alimentari. Ministerul Sanatatii urmeaza sa faca o lista cu aceste alimente. Meniurile servite la cantinele scolare ar urma sa fie avizate de specialisti in nutritie "acreditati de catre Ministerul Sanatatii". Legea a fost votata de deputati cu doar trei abtineri.

Am o obiectie de principiu fata de acest tip de legi: de ce este treaba statului sa ne spuna cum sa ne hranim copiii? Nu spun ca cei mici ar trebui indopati cu grasimi, dimpotriva, zic doar ca nu e treaba statului, ca acesta este genul de decizie care trebuie luata de fiecare adult, responsabil si vaccinat, care ar grija de copilul sau. Dar deja stiu ca acest gen de argument reprezinta pierdere de vreme in lumea moderna. Ne-am invatat ca statul sa intervina atat de mult in viata noastra, incat in curand o sa ne spuna si pe ce parte a patului sa dormim si vom fi convinsi ca statul stie mai bine decat noi, doar El este Statul si noi doar niste bieti muritori. Ma intreb uneori cum o fi supravietuit umanitatea atata amar de vreme fara un Stat care sa-i spuna ce se mananca regulamentar, cum se fumeaza legal sau (de ce nu?) cum se vaneaza mamutii dupa normele europene.

Dar fata de legea romaneasca am si o serie de argumente practice pentru a afirma ca e stupida. In Anglia, ideea a plecat de la societate. Iar Oliver s-a agitat cel putin cativa ani sa-i invete pe bucatarii de la cantine cum sa gateasca altceva decat carnatii cu fasole dulce pe care ii mananca englezii la micul dejun. In Romania habar nu avem ce se mananca in scoli. De fapt, nici macar nu prea avem cantine scolare. Nu ar fi trebuit mai intai sa incurajam deschiderea acestor cantine si apoi sa le interzicem sa vanda ceva anume? Cat de aberanta pare interzicerea hamburgerilor in scolile satesti care nu au nici canalizare? Slana din porcul crescut in batatura este sanatoasa? Acolo unde exista totusi cantine, exista si bucatari care stiu sa gateasca sanatos (Oliver a inceput in Anglia prin a pregati bucatarii)? Eu am probleme sa gasesc mancare bine gatita chiar si la restaurantele din Romania, care au meniu limitat si plin de prajeli, imi inchipui ce show o sa fie cu bucataresele scolare silite sa treaca pe sparanghel si mancare organica. In fine, parlamentarii cer ministerului sa faca o lista cu alimentele nesanatoase. Asta inseamna ca cea mai importanta parte a noii politici va scapa total controlului public si niste birocrati de la guvern vor hotari ce se mananca in scoli, asa, pe nepusa masa. Iar daca ministerul tot face o lista, de ce mai este nevoie de avizarea fiecarui meniu de catre "specialsti in nutritie"? Alt efect decat un nou circuit de spagi intre cantine, nutrtionisti oficiali si minister nu va avea (ca sa nu mai spun ca nutritionismul seamana cu o stiinta cam cum seamana zodiacul cu astronomia).

Legea respectiva pare tipica pentru politica manata de bune intentii dar care nu are habar ce anume realitate legifereaza si ce problema vrea sa rezolve. Faptul ca a trecut cu doar trei abtineri, arata ce habarnisti am trimis in Parlament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.