Opinii

De ce il vrem pe Obama presedinte

Alina Mungiu-Pippidi
12 mai 2008 638 vizualizări
Sa nu imi spuneti ca nu urmariti campania electorala americana. Ati fi aproape singurul care nu o face. Mai mult ca niciodata, de data asta campania pentru prezidentialele din America a capturat imaginatia intregii planete.

Lumea o urmareste si in tari in care nu se tin alegeri deloc, sau in care se tin, dar rezultatele nu schimba nimic. Nu puteau alegerile astea sa cada intr-un moment mai bun, cand simpatia pentru SUA e de cativa ani la cote foarte joase. O intrecere intre un batran alb, un tanar negru al carui tata e musulman, si o femeie este un spectacol inedit, al atot-posibilului. Sistemul complicat, in care candidatul e ales indirect, de delegatii alesi de simpatizantii partidului, are ceva arhaic dar ºi remarcabil de solid, implica baza si activistii partidului deopotriva. Pentru multi neamericani, e o lectie de geografie sa urmareasca statele americane unul dupa unul, sa afle cate ceva despre populatia Californiei, sau Carolinei de Sud, sau Indianei. E o lectie, dar una mai pasionanta decat orice spectacol la televiziune, ca e ales cel mai important om din lume. Si de data asta americanii au ce alege, de amebele parti exista candidati onorabili, capabili sa mobilizeze energia oamenilor.


Cum a ajuns insa lumea intreaga, si recunosc, si eu, sa tina cu Barack Obama, care a facut fan club din capitalele europene pana in Pakistan? Hillary Clinton parea la inceput mult mai puternica, si era excelent anturata. John McCain este un fost luptator in Vietnam, cu un profil de om demn si o experienta considerabila in probleme de securitate. Obama a prins mai ales pentru ca e nou, tanar ºi proaspat. Nici macar declaratiile aberante ale pastorului Wright, fostul sau mentor, nu au reusit sa-i creeze necazuri. Lumea vrea ca el sa castige. Ziarele din toata lumea au facut deja copertile cu Obama candidat. Profesorii de la Harvard Kennedy School of Government, locul din care pleaca majoritatea consilierilor prezidentiali, au trecut deja de la Hilary la Obama. Si cum asta a fost scoala mea depun marturie ca era un fief Clinton ce nu s-a mai vazut, daca ei o parasesc pe Hilary e pentru ca i-a sunat ceasul.

Hilary a fost o candidata ideala pentru expertii in politici publice. A curtat pe intelectuali, are un interes real in programe, are un staff foarte bun. Dar America fiind mare si plina de experti fiecare candidat are oameni buni, in asta candidatii sint egali. Din acest punct de vedere oricare poate castiga, si merita ca castige. Cunosc, de exemplu, pe cei care se vor ocupa de Europa de Est si Rusia pentru toti candidatii. Toti sunt excelenti, si diferentele de viziune nu sunt asa de mari. Regimul Bush a compromis pe ideologi, pe cei care au crezut ca daca Saddam e rau si trebuie dat jos, celelalte probleme ale Irakului pot fi rezolvate de poporul liber irakian de la sine, dupa celebra butada a lui Donald Rumsfeld, care a spus ca si romanii s-au descurcat singuri dupa ce l-au rasturnat pe Ceausescu. Dar noi nu avem mii de kilometri de granita cu vecini ca Siria sau Iran, paradisuri ale teroristilor, si nici nu a facut nimeni prostia sa trimita acasa pe graniceri. Asemenea abordari pompieristice au costat scump, si nu o sa le mai vedem, toti candidatii au invatat lectia. Deci intrecerea se duce de fapt intre personalitati, Si Hillary pierde pentru ca e prea pe fata o femeie ambitioasa, fara pic de suflet. Ce sa ii faci, votantii vor sa vada suflet, asa sunt votantii din toata lumea. Eh, dacă Hillary ar sti sa stoarca o lacrima, precum Traian Basescu!

Dar ar fi bine sa castige Obama dintr-un alt motiv, nu fiindcă e mai spontan ca Hillary, ci, cinstit vorbind, pentru ca e mulatru, cu tata musulman si are ca prenume secret Mohamed. In pananoia extraordinara care domneste in lumea musulmana la ora asta, cu majoritati care cred ca ne-am pus pe ei cu razboiul civilizatiilor o asemenea alegere ar fi o extraordinara lovitura de imagine pentru America, ar proiecta un model pozitiv pentru tineri din toata lumea care isi spun ca viata nu e buna cu ei pentru ca nu au pielea alba si nu au religia care trebuie. Chiar daca vor ramane aceleasi dificultati politice, chestiunea care era cea mai ingrijoratoare din punctul meu de vedere, pierderea razboiului propagandistic pe care il duce lumea libera (ca nu purtam vreun razboi al civilizatiilor) poate fi relansată prin alegerea lui Obama. America va reporni practic de la zero capitalul ei de simpatie. Si e mare nevoie de asta! Pentru ca altfel costurile luptei cu fundamentalismul islamic se dovedesc prea mari.

Daca exista romani cu drept de vot in America, le recomand din acest motiv sa il voteze pe Barack Obama. Aceasta va fi singura mea recomendare electorala in acest an, si regret ca eu personal nu ii pot da curs.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.