Opinii

Campanie in umbra marelui conducator

Corneliu Condurache
6 mai 2008 859 vizualizări
Modul in care a fost ocupat Focsaniul cu publicitate electorala stradala sau outdoor, cum i se mai spune, reflecta cu destula fidelitate derularea in ultimii ani a vietii politice din judet.

Dupa un principiu de genul "Oprisan ia aproape tot", lasindu-le celorlalti citeva firmituri. Mai multe liberalilor care, teoretic, mai sint inca la putere, liberal-democratilor asa cit sa se vada ca exista, iar celorlalti competitori deloc. Cit din aceasta realitate este cauzata de tupeul nemasurat sau de stilul de a face ce vor muschii lui, specifice baronului de Vrancea, si cit felului aiuritor de a se comporta in politica, non combatului, sau nepriceperii celorlalti combatanti este, probabil, greu de evaluat si respectiv pronutat cu exactitate. Se vede acum altfel, parca, si razboiul bannerelor de pe strazile Focsaniului declansat inaintea Pastelui si soldat cu demontarea mijloacelor de propaganda liberale pentru o zi si jumatate. Pai, trebuiau eliberati mult-rivnitii stilpi Electrica pentru ca pozitiile cele mai vizibile sa fie ocupate de cine trebuie. Apoi sa poata aparea si ceilalti dar asa, mai in umbra "marelui conducator". Cit va conta pentru electorat faptul ca s-a ajuns in situatia ca in Focsani, pe strada Republicii de exemplu, intre sediul Partidului Social Democrat si Gara, pe o distanta de cel mult 50 de metri, sa fie plasate trei bannere cu acelasi mesaj, unul linga altul, ne vom lamuri peste 25 de zile. Acum 4 ani un experiment asemanator in Bacau a avut chiar efecte contrare celor scontate de paranoicul baron candidat care a crezut in el si l-a utilizat pina dincolo de limita suportabilitatii celor ce li se cer voturi. Ciocoismul, aroganta si stridenta afisate in peajma alegerilor le pot provoca votantilor nu de putine ori reactii adverse celor scontate. Este, insa, in aceeasi masura greu, daca nu imposibil, de recurs la analogii si emis retete universale ori de asteptat efecte garantate in asemenea situatii. Mai ales atunci cind este vorba despre campanii electorale si deci contexte diferite. Deocamdata Vrancea in luna mai a anului 2008 arata precum se poate constata in aceste zile! O societate cu capital de stat, aflata sub ministeriat liberal, inchiriaza zone intregi ale municipiului resedinta de judet unui singur competitor, probabil pentru a disparea pur si simplu din peisaj ceilalti concurenti din alegerile locale, nemaiavind loc de expunere. Desi nu era dificil de anticipat ce se va intimpla, cel putin in Vrancea nimeni nu s-a gindit sa schimbe ceva in forma contractelor de inchiriere a stilpilor Electrica, astfel incit sa nu se mai lase loc unor asemenea exagerari. Eu unul cred ca oricarei intrebari referitoare la ciudatenii de acest fel i se va raspunde ca totul s-a facut pe principii exclusiv comerciale, desi ce se constata c-a iesit seamana parca mai curind a altceva.

Ce parere au alegatorii vom afla, desigur, pe 1 iunie.


P.S. Decit sa se ia la intrecere cu Oprisan in concursul cu tema "ocuparea stilpilor Electrica din Focsani" si sa fie pusi la colt asa cum s-a vazut, ce-ar fi fost, oare, daca liberalii s-ar fi concentrat pe alte obiective mai inteligente?! Cum ar fi, de exemplu, schimbarea modalitatii de atribuire a contractelor de inchiriere pe perioada campaniilor electorale a respectivilor stilpi (apartinind unei societati cu capital de stat, aflata sub ministeriatul lor) astfel incit sa se evite acapararile sau rezervarile unor zone intregi dintr-o localitate unui singur candidat. S-ar fi evitat imaginile jenante, nu departe de cele ce i-ar putea determina pe multi sa creada ca se afla prin Coreea de Nord, Cuba sau Belarus, care au invadat brusc strazile Focsaniului in ultimele zile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.