Opinii

PACTUL CU EDUCATIA RELIGIOASA

Alina Mungiu-Pippidi
29 apr 2008 672 vizualizări
La un roman care produce o inventie omologata international, exista cincisprezece unguri care reusesc acest lucru si patru sute de germani. Aceasta este, cu aproximatie, valoarea productiei noastre intelectuale in domeniul tehnologic, cel mai strans corelat cu dezvoltarea economica.

Doamna Ceausescu s-ar rasuci in mormant citind aceste cifre, ea, care in deceniul opt construia institute de inventica si ne trmitea de pe bancile scolii pe la cite olimpiade apuca, doar-doar om dobori recordurile planetare.

Cum putem rezolva aceasta problema, dat fiind ca discrepanta nu este atata de resurse? Ungaria are doar cu o zecime mai multi tineri ca noi in educatia secondara, Germania tot cu atata mai multi in universitati. Nemtii au de cinci ori mai multe computere ca noi, dar ungurii numai o data si jumatate, ceea ce nu pot justifica de ce sunt de cinci ori peste noi la inventii si la publicatii in jurnale academice, desi noi avem impresia ca scriem mai bine in limbi internationale decat ei.

Aceste exemple simple, datorate noii incercari a Bancii Mondiale de a monitoriza economia pe baza de cunoastere, care face in Europa obiectul ambitioasei Agende Lisabona ne arata cat de departe este discutia despre reforma educatiei de la noi de obiectivele sale reale. Presedintele Basescu, sub influenta unui grup de reformatori radicali, este foarte critic fata de performanta sistemului, dar nu imi e clar ca intelege unde e probema, sau nu ar crede ca solutiile din raportul Comisiei Prezidentiale o pot rezolva. Presedintele Emil Constantinescu, numai ca sa nu-i lase presedintelui Basescu terenul, care e chiar al lui propriu, fiind si profesor universitar, contrazice niste statistici elementare de educatie, invocand niste indicatori de proces care nu spun nimic. Poate Romania sa aplice oricat reformele formale din procesul Bologna, asta nu e nici o garantie ca indicatorii Bancii Mondiale se vor modifica, dat fiind ca nu procentul de tineri inrolati in universitati si forma creditelor sunt responsabile de proasta noastra performanta. Exercitiile retorice pe tema educatiei par destinate mai mult electoratelor: studentilor in primul caz, profesorilor in al doilea. Dar nici cu suturi in dos si nici cu mangaieri pe spate marele deficit de cunoastere din economia romaneasca nu se va rezolva.

Respect faptul ca dna rector Andronescu, ca si a fostul rector Emil Constantinescu isi apara universitatile, desi au reactionat exagerat la criticile presedintelui Basescu fata de universitati. E adevarat ca nu avem nici o universitate in topul primelor cinci sute din lume. Si nici un academic nu ar trebui niciodata sa fie multumit cu aceasta situatie, iar un manager de universitate nu ar trebui sa doarma noaptea cand putinii oameni cu performanta internaÃionala pe care ii are ii scapa printre degete, cum se intampla la noi in fiecare zi. Unde greseste Basescu? Oare liderii care cer mai mult de la sustinatorii lor nu obtin mai mult? Nu e nimic neadevarat in ce a spus seful statului si toti cei care reacÃoneaza violent contra din lumea universitara sunt profitorii mediocritatii caldute si a unui sistem de valori izolat academice de cel internasional. Ca sa nu mai vorbim de valoarea morala. Un excelent articol al Mirelei Corlatan despre istoricii colaborationisti cu regimul comunist se incheia cu bilantul carierei fiecaruia: colaborationistii, ca Dan Berindei sau Florin Constantiniu, membri ai Academiei. Victimele, cei care au rezistat, la pensie sau pe linie moarta. Oricate eforturi ar face presedintele Academiei sa reaseze institutia sa in fruntea cruciadei pentru excelenta, asemenea realitati fac o impresie devastatoare. Si nu prea am auzit vreun om politic sa se preocupe de aceasta situatie exemplara.

Nu as vrea sa pierd spatiul aici cu discutia solutiilor, cand unele preliminare au fost publicate in raportul SAR (www.sar.org.ro), iar altele sunt in raportul comisiei prezidentiale pentru educatie. Vreau sa imi arat in schimb preocuparea fata de atasamentul real al semnatarilor politici ai pactului pentru educatie fata de o schimbare profunda si adecvata. O fotografie oficiala pe situl presedintiei Romaniei ii infatiseaza pe toti sefii de partide, in frunte cu dl. Basescu, care a spus nu mai departe de acum doi ani ca nu e nevoie de scoala ca sa ajungi presedinte, zambind frumos la camera si la reforma educatiei. Am indoieli ca stiu prea bine tema, dar nu conteaza, un politician nu trebuie neaparat sa fie un expert. Dar daca nu au idee macar de natura problemei, asa cum e expusa de mine in primul paragraf al acestui articol este nelinistitor. Daca ar fi avut, unicul punct concret agreat pana acum nu ar fi fost introducerea religiei ca materie obligatorie in scoala. Tot un sondaj al Bancii Mondiale, WVS, masoara de ani de zile legatura dintre atitudinea fata de educatie si cea religioasa. Tarile in care majoritatile cred ca e important ca un copil sa invete frica de Dumnezeu sunt cele sarace si nedezvoltate. Cele in care oamenii cred ca nu asta e important, indiferent ca ei insisi cred sau nu in Dumnezeu, sunt cele civilizate si prospere.

Faptul ca pactul pe hartie pentru educatie a inceput cu un pact in fapt pentru educatia religioasa arata ca semnatarii fie nu pricep nimic, fie nu le pasă. E un inceput care pune la indoiala sinceritatea si sansele de succes ale intregului demers.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 3 ore, 7 minute, 1 secunda
CA MAI TOTDEAUNA, D-NA ALINA MUNGIU-PIPPIDI RASTALMACESTE LUCRURILE ASTFEL INCAT SA-SI SUSTINA PROPRIILE PUNCTE DE VEDERE, BINECUNOSCUTE INTELECTUALITATII ROMANE, DEALTFEL. SUSTINE, citeste integral
, acum 739371 zile, 3 ore, 7 minute, 1 secunda
Inainte de toate, va rog domnule "un profesor" sa fiti moral si civilizat si sa va retrageti comentariul la adresa siluetei doamnei autoare a articolului de mai sus. Sunt convins ca silueta dumneaei citeste integral
, acum 739371 zile, 3 ore, 7 minute, 1 secunda
Ce-i prea mult strica,asta s-ar putea spune despre fata asta.Ea spune lucruri pe care le stie toata lumea si nu da niciodata nici o solutie. In plus n-are nici o treaba cu Vrancea,zice numai abureli citeste integral
, acum 739371 zile, 3 ore, 7 minute, 1 secunda
Am citit cu atentie ceea ce a scris doamna Mungiu,dar cred ca este un articol (ca mai toate ale ei ) cu o tenta filozofica dar fara esenta tendentios si parca pro basescian .In tara asta stimata citeste integral
, acum 739371 zile, 3 ore, 7 minute, 1 secunda
In conditiile in care Occidentul ne'a inrobit din toate punctele de vedere, in conditiile in care limba romana este supusa pervertirii anglo-saxone, in conditiile in care obiceiurile strabune sunt citeste integral
, acum 739371 zile, 3 ore, 7 minute, 1 secunda
A pune semnul egal intre romanism si ortodoxie, respectiv moralitate si ortodoxie este extrem de periculos si jignitor, nu numai jenant si o motivatie demna doar de evul mediu!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.