Opinii

Sfintii de la FNI

Alina Mungiu-Pippidi
14 apr 2008 680 vizualizări
Ioana Maria Vlas parea o sfanta lunea trecuta, cand a fost eliberata din arest preventiv de catre un complet al Curtii de Apel Bucuresti.

Ea a explicat ca nu s-a luptat pentru ea insasi, ci pentru adevar, si ce rol a jucat Dumnezeu in toata aceasta poveste. Mai bine zis, doar in partea pozitiva, cu eliberarea ei, pentru ca la partea dinainte nu credem sa fi fost implicat. Dna Vlas i-a transmis urari de bine lui Sorin Ovidiu Vantu, care in schimb a fost amendat cu 5.000 de RON pentru neprezentarea la audieri in dosarul FNI, dar nu a omis sa o felicite pe dna Vlas, probabil de pe patul de suferinta, ca din motive de boala nu a venit la Curte. Dl. Vantu a fost citat ca martor de trei ori, si magistratii au hotarat sa-l citeze din nou, cu mandat de aducere, pentru termenul din 21 aprilie.

Magistratii au mai dispus si amendarea, cu 1.000 RON, a organelor judiciare care nu au indeplinit mandatul de aducere cu alt martor citat in procesul FNI. Nu mai ramane, intr-adevar, justitiei noastre decat sa isi dea singura amenzi pentru neputinta de a salva nu doar economiile oamenilor, dar si bruma de pretentie ca traim intr-un stat de drept. Nu fac o vina instantei ca a eliberat-o pe dna Vlas. E penibil sa tii pe oricine cinci ani dupa gratii fara o sentinta definitiva, mai ales la infractiuni care nu au pedepse prea mari. Cu atatea casari si recursuri, cineva arestat preventiv poate ajunge sa stea mai mult dupa gratii decat daca ar lua o condamnare. Desi in octombrie 2005, Tribunalul Bucuresti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la 13 ani inchisoare. La noi insa, prima decizie, de tribunal, care adesea e justa, nu rezista in procesele cu miza mare de influenta si bani. Se topeste pe parcurs. Tribunalul a mai decis atunci ca aproape 130.000 de romani sa fie despagubiti pentru pierderile suferite de prabusirea Fondului, intre altii si de CEC, care daduse credibilitate intregului fond prin asocierea cu el. Alte 11 persoane au primit aproape 100 de ani de inchisoare, pentru prabusirea FNI, in cap cu direcorul Nicolae Popa, 24 de ani de inchisoare, dar care a disparut din tara imediat dupa prabusirea FNI.

Exista o logica perversa la noi, care spune asa. Daca Adrian Nastase poate sa aduca gresie din Tibet fara taxe vamale si fara consecinte legale, oricine are dreptul sa treaca prin vama orice. Daca cei mari smenari scapa, pentru ca sunt abili, sa deschidem portile inchisorilor sa dam drumul si la aia mai mici. Rationamentul poate parea moral, dar e absurd. Daca statul nostru nu e destul de tare sa se lupte cu cei mai mari, daca procurorii DNA iarasi s-au dus saptamana asta la Bogdan Olteanu sa ceara voie sa-l ancheteze din nou pe Nastase, ca asa a decis o curte superioara din Bucuresti (Dumnezeu sa va fereasca de instanta asta), asta nu inseamna ca justitia nu trebuie sa inceapa de undeva, ca statul nu trebuie intai consolidat pe condamnarile unor hoti mai mici inainte sa se ajunga la capacitatea de a se lupta cu cei mari. Istoric, asa s-au petrecut lucrurile si in alte tari. Nu suna prea just, dar asa e, consolidarea unui stat care sa fie autonom fata de grupurile de interese cere foarte mult timp, si atingerea unui anumit echilibru de putere intre grupuri in competitie. Si nu scrie nicaieri ca se realizeaza vreodata. Putine state din lume, doar cele din Europa, fostul Commonwealth britanic si Japonia au ajuns la autonomie deplina. Restul sunt, mai mult sau mai putin, intr-un fel de regim de "proprietate privata" pe care economistii il numesc "captura statului".

Prin comparatie cu dl Voiculescu, care a discreditat frumosul nume de Felix pe vecie, sau cu Dinu Patriciu, care a vandut rafinaria luata de la statul nostru printr-o privatizare foarte tranbitata, ca s-o dea unui stat mai putin democratic si neeuropean, dl. Vintu, patronul Realitatii TV face figura de boier. Lumea a uitat interviurile lui, in care dadea amanunte cum si-a construit imperiul financiar pe fosti securisti, oameni de valoare care nu trebuie pierduti. El sponsorizeaza din greu si foarte costisitoarea competitie "Zece pentru Romania" prin care isi face clienti in toate mediile: politicieni, avocati, ziaristi. Putini au curajul sa-l refuze si multi accepta pasiv ca acest domn a ajuns sa fie cel care stabileste care sunt elitele Romaniei. Are reputatia favorabila ca nu se amesteca in emisiunile postului Realitatea TV. Fata de dl. Voiculescu, care sterge pe jos cu Mircea Badea pe acolo, e intr-adevar mai bine.

FNI a dat lovitura mortala guvernului CDR condus de Mugur Isarescu in anul 2000, si a discreditat pe vecie organismele de reglementare ale statului. De putin nu a ajuns Romania ca Albania cu acea ocazie. Pe partea statului roman, nimeni nu a avut consecinte serioase de suferit. Un membru al comisiei parlamentare de supervizare, Varujan Vosganian, este azi ministrul finantelor. Dl Vintu nu face bine ca nu se duce a tribunal, dar nici daca s-ar duce nu i s-ar intampla mare lucru. Mare parte din dosar priveste incalcarile unor reglementari, care nu reprezinta fapte penale. Insuficienta Codului penal comunist, pe care il tot carpim fara sa reusim sa propunem unul nou, s-a vazut din plin. Legislatorii comunisti nu aveau, in economia planificata, nici macar putarea de a-si imagina ce poate face unul ca Vantu odata ce scapa la libertate ca sa prevada acele infractiuni.

Faptul ca au mari sanse sa scape de justitie acesti smenari ii face insa extrem de obraznici. Pe picior de libertate, dna Vlas ne-a mai declarat ca a fost o proasta, dar mai bine proasta decat hoata. Fiind singura din lot care s-a ales cu cinci ani de puscarie, as zice ca a fost intr-adevar o hoata proasta. Si devine atunci inexplicabil de ce ne mai da si lectii in nenumarate interviuri publicate de ziare de mare tiraj.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.