Opinii

Datornicii cu explicatii

Corneliu Condurache
16 mai 2005 677 vizualizări
O stire locala de la sfirsitul saptaminii trecute pare a se fi strecurat atit printre degetele jurnalistilor cit si din calculele reci ale politicienilor fara a-i fi cintarite toate efectele.

O stire locala de la sfirsitul saptaminii trecute pare a se fi strecurat atit printre degetele jurnalistilor cit si din calculele reci ale politicienilor fara a-i fi cintarite toate efectele.

Este vorba despre demisia din functia de consilier judetean a directorului Romanian International Bank (RIB)-filiala Vrancea, liberalul Ion Calin. Nu este un secret pentru cunoscatorii evolutiei vietii politice locale din ultima vreme ca inaintea alegerilor din primavara-vara anului trecut, vestea ca fostul sef al sucursalei Bancii Comerciale Romane aparea pe lista de candidati la functia de consilier judetean a Partidului National Liberal a reprezentat pentru respectiva formatiune politica (in opozitie la acea vreme) o consistenta si eficienta lovitura de imagine.

Atunci circulau neoficial informatii ca adversarii politici ai liberalilor au resimtit ca atare socul.Si ca aveau in pregatire un minutios plan de contraatac,constind in scoaterea la iveala si punerea in circulatie a unor dosare cu iz de santaj.

Completate cu deja stiutele hirdaie pline de zoi aruncate conform obiceiului in capul impricinatului incomod prin ziarul de partid.

Probabil ca si din aceasta cauza demisia de acum a lui Ion Calin, in afara explicatiilor oferite de presedintele filialei locale a PNL la ultima conferinta de presa, mai are "agatate" citeva alte variante care circula voioase si nestingherite,cum e datina la noi, ca si birfe prin mediul politic si jurnalistic local.

Conducerea locala a liberalilor le-a dezmintit desi in opinia mea la destul de mare distanta de vehementa care s-ar fi impus.

Nu putine semne de intrebare ridica si faptul nu tocmai minor ca iata desi demisia consilierului (conform celor declarate de sefii sai politici ca raspuns la intrebarile ziaristilor la ultima intilnire cu presa) s-a petrecut pe 6 mai,ea a ramas ascunsa opiniei publice !

Chiar si vineri 13 mai 2005( la o saptamina de la data cind ea s-a produs),daca intrebarea n-ar fi venit foarte concret din partea unui ziarist, este foarte posibil ca discretia sa fi ramas exact la aceiasi dimensiune.Intre subiectele abordate din proprie initiativa de liberalii cu functii de raspundere prezenti la conferinta de presa de sapmina trecuta in frunte cu deputatii vrinceni Corneliu Momanu si Nini Sapunaru,primul dintre ei presedinte al filialei judetene a partidului, nu a aparut vreo referire la eveniment.

Ca si cum el nu s-ar fi intimplat sau ar fi avut o importanta nesemnificativa !

Care sa fie oare misterul ?

Nu cumva si ceva legat de adevaratele cauze ale surprinzatoarei decizii ?

Personal as fi mai curind tentat sa caut intre explicatiile posibile ale actului unilateral al lui Ion Calin-cunoscind din citeva discutii purtate cu domnia sa si ceva din principiile si modul sau de gindire si actiune care il si determinasera sa faca pasul inrolarii politice la liberali- altceva decit s-au grabit sa justifice nu foarte convingator vineri Momanu si Sapunaru.Cum ar fi de exemplu foarte probabile dezamagiri ale fostului director al BCR vis a vis de modul in care au rezolvat si gestioneaza marile si cele mai importante probleme ale judetului cei cu putere de decizie din partidul sau si din Alianta "D.A.".

Dar asta este o alta problema.


Surprinzatoare insa, mi se pare lejeritatea manifestata de catre liderii PNL in ocolirea aducerii la cunostinta presei, si prin urmare a opiniei publice, exact a consecintei majore si imediate a demisiei consilierului liberal Ion Calin.

Independent de cauzele care au determinat-o, ceea ce se contureaza suficient de clar- facind parte nu se stie in ce masura dintr-un plan bine gindit, sau fiind doar rolul hazardului - este ca prin noua veritabila mutare de sah pe tabla politicii locale din Vrancea,pare a se transa definitiv si sugestiv o noua disputa cu miza majora intre Alianta "Dreptate si Adevar" si Partidul Social Democrat.

Justificarea nu-i greu de inteles.

Prin susamintita demisie daca avem in vedere si promovarea anterioara a lui Ion Oprea ca prefect,Consiliul Judetean Vrancea are incepind din 6 .05.2005 doar 31 valizi de membri in loc de 33 citi ar trebui conform celor stabilite de legislatia in vigoare.

Validarea celor doi membri -ambii din tabara Aliantei si asa minoritare !- este doar la latitudinea baronului de Vrancea (care controleaza autoritar prin majoritatea si functia pe care le detine orice decizie importanta in parlamentul local).In sensul ca le poate face sau amina pina in momentul si conjunctura convenabile lui.

Secretul sau chichita consta dupa toate aparentele intr-un calcul simplu : Doua treimi din 31 insemna 21 de voturi.Care se obtin foarte usor in contul baronului, daca luam in consideratie 17 consilieri intrati de la inceput pe listele PSD la care se adauga cei 4 ce voteaza obisnuit cu Oprisan,( Guguianu fost la PD,Nedelcu fost la PRM plus doi conservatori fosti PUR-isti ai lui Furtuna).

Pentru doua treimi din 33 sau 32 (citi consilieri judeteni erau valizi inaintea demisiei cu pricina) care ar insemna 22 de voturi(si pentru 33 si pentru 32 cifra este aceiasi) ar fi fost absolut necesara "convingerea" inca unui consilier dintre cei ramasi "nealiniati" intereselor baronesti.( Marin Stoica de la PPRM si cei zece ai PNL(8)si PD(2))

Aceasta "complicatie" tocmai a fost eliminata incepind din 6 mai ca la o comanda automata si misterioasa !

De ce s-o fi ales tocmai acest moment al demisiei ?

Cind disputa pentru soarta "Drumuri si Poduri" poate fi considerata ca fiind una emblematica pentru a se face lumina in legatura cu intimplarile si operatiunile din ultimii ani pe acolo ?

Si cind cel putin aparent orice calcul politic simplu ar fi aratat ca este mai utila existenta consilierului liberal valid in Consiliul Judetean fie el si cu riscul de a nu fi intodeauna prezent la convocarile ordinare, extraordinare sau de indata ale lui Oprisan ?

Mai bine un vot socotit absent dar iata in defavoarea adversarului politic decit unul nevalid in slujba si favoarea sa !


Concluzia la care repet cel putin curios liderii PNL s-au ferit sa faca vreo referire la ultima intilnire cu jurnalistii locali,este ca astfel(prin demisia lui Calin ),se netezeste prin dobindirea spectaculoasa a necesarului procent de "doua treimi" in Consiliul Judetean Vrancea, trecerea fara nici o problema a hotaririi privind privatizarea S C "Drumuri si Poduri " Vrancea S A.

Dar nu oricum, ci exact dupa un program aprobat de Marian Oprisan si aprig sustinut de actuala conducere a drumarilor vrinceni, precum si de majoritatea consilierilor PSD din Consiliu. Program care, datorita antecedentelor acestora in problemele actuale defel simple ale societatii comerciale, avind actionar unic Consiliul Judetean, (cel putin in privinta evolutiei concrete a situatiei economice foarte aproape de colaps financiar in mai 2005, dupa cum stabilesc fara dubii mai multe documente avind autori diferiti) stirneste deja o multime de banuieli si controverse.

Deocamdata coincidenta, daca se adevereste (ca demisia sa permita intrunirea conditiilor astfel incit hotarirea amintita sa treaca nestingherita prin CJ) este una curioasa, dar cei responsabili din PNL, sau de ce nu insusi Ion Calin, ar fi datori cu niste explicatii .


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.