Opinii

Iliescu, Vanghelie si democratizarea partidelor

Cristian Ghinea
28 mar 2008 546 vizualizări
Conflictul dintre Ion Iliescu si Marian Vanghelie, atat de discutat in ziare, pune PSD in fata unei alegeri ridicole: intre un socialist de nereformat si un imbogatit dubios si agramat.

Ce preferati? A-l trimite pe Vanghelie sa candideze acolo unde exista cel mai educat si instarit public din Romania, care a votat mereu anti-PSD (PDSR), este curata sinucidere politica. Vanghelie este un produs tipic al baroniadei, construit pe spoieli in loc de lucrari publice si manifestari folclorice in loc de politici serioase. Vedem o confruntare intre doua fete indigeste ale PSD, in care reformistii nu au tabara proprie ci s-au impartit intre Vanghelie si Oprescu. Ponta il sustine pe ultimul, Geoana a capitulat in fata primarului de la sectorul 5 pentru a nu fi coplesit de echipa Iliescu-Nastase. Faptul ca tocmai Ion Iliescu s-a ridicat vocal impotriva obrazniciei de mahala nu ne da mari sperante de schimbare.

Altfel, conflictul din PSD reprezinta doar un simptom al tranzitiei prin care vor trece toate partidele: politica moderna nu mai poate fi controlata de la centru. Vanghelie are legitimitatea sustinerii organizatiei. De ce prefera o organizatie atat de mare un individ atat de dubios? Aici apare problema modului de functionare al partidelor la noi. Cei 600.000 de membri cu care se lauda PSD existau doar pe hartie. Cind au incercat un fel de recensamant intern prin 2004 au iesit mult mai putini. Oricum majoritatea activa doar la petrecerile cu mici si bere, iar cotizatiile erau platite cu geamantanul de liderii de judete, care aveau nevoie de cifre impresionante pentru a ramane in functie. Iar PSD nu este singular. Partidele noastre functioneaza ca niste cluburi de interese, cu oameni care urmaresc functii si afaceri cu statul. Normal ca un asemenea club poate fi lesne manipulat. Iliescu si greii care se opun lui Vanghelie stiu asta, astfel incat pretinsa legitimitate data de organizatie ii lasa reci.

La Londra, unde locuiesc momentan, Partidul Conservator are un candidat destul de controversat la primarie. Boris Johnson nu seamana cu conservatorii traditionali. Este un tip blond cu parul valvoi si gura sparta, care produce gafe, spre deliciul presei. Nu ca ar semana cu Vanghelie. Jonhson este educat la Oxford si a fost ziarist inainte sa intre in politica. Dar dat fiind stilul sau non-conformist, multi grei din conducerea Partidului Conservator au ridicat din sprancene la candidatura lui. Nu au avut insa ce să ii faca. Conservatorii si-au desemnat candidatul prin alegeri primare deschise. Cine a avut chef sa voteze pentru candidatul lor, a votat. Astfel incat Johnson si-a invins la scor doi contracandidati conservatori iar acum este sustinut de partid. Sondajele chiar il arata inaintea actului primar laburist al Londrei.

Partidele romanesti au ramas in urma tarii. Functioneaza inca inchis, iar tensiunile dintre centru si filiale vor duce inevitabil la procedee mai democratice. PSD a incercat in 2004 sa impuna de sus alegeri interne. A fost un fiasco. Ma astept ca in viitor tocmai filialele sa inoveze pentru a-si spori sansele. Cu o legitimitate populara cum are Boris Johnson, nici un Iliescu, oricat de parinte fondator ar fi el, nu ar avea argumente impotriva.

Celelalte partide vor suferi si ele crize interne. PDL va trebui sa faca pasul de la un partid centrat in jurul personalitatii lui Traian Basescu la o masinarie politica de sine statatoare, capabila sa supravietuiasca mandatele actualului presedinte. PNL e ceva mai bine pregatit, data fiind conducerea colegiala de la Bucuresti, dar nu e limpede cum un partid in cadere ar putea interesa publicul fata de activitatea sa interna.

Alegerea preºedintilor de Consilii Judetene prin vot direct va muta centrul de greutate al politicii la nivelul judetelor. Iliescu are dreptate cand se opune lui Vanghelie, dar cauza sa este una pierduta: partidele se vor descentraliza si democratiza sau vor fi marginalizate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.