Opinii

Uninominalul si memoria politicienilor

Corneliu Condurache
6 mar 2008 725 vizualizări
Adoptarea marti de catre Parlament a legii votului uninominal a inceput sa genereze mai multe comentarii si luari de pozitii atit in rindul politicienilor, jurnalistilor, comentatorilor politici, dar si-n cel al simplilor cetateni

Daca in privinta alegerii parlamentarilor multe pareri saluta noile prevederi, asa cum sint ele, asupra cuplarii in structura noii legi a scrutinului pentru deputati si senatori cu prevederile privind alegerea dintr-un singur tur a presedintilor de consilii judetene exista mai multe observatii. Asupra constitutionalitatii articolului cu presedintii de CJ se va pronunta, probabil, in perioada urmatoare Curtea Constitutionala a Romaniei, pentru ca ieri seara, pe o televiziune cu acoperire nationala, reprezentanti ai PRM si ai PC isi comunicau aproape cu certitudine intentia pentru acest demeres (n.r. - o contestare a articolului la Curtea Constitutionala). In general, alegerea prin vot uninominal pentru o astfel de functie beneficiaza de aprecieri pozitive din partea votantilor de rind. Curioasa apare, insa, preferinta pentru un singur tur de scrutin in acest caz. Daca pentru primari si presedintele Romaniei se prevad in lege doua tururi, de ce oare pentru un presedinte de Consiliu Judetean este suficient un sigur tur de scrutin? Cel mai probabil a fost vorba de presiunea execitata in Parlament de catre baronii locali, ce apar net avantajati de un sistem de vot intr-un singur tur, asupra deputatilor membri ai formatiunilor lor politice. In timp ce dinspre PSD astfel de actiuni sint si apar cumva naturale, comportamentul alesilor PD-L la sedinta de marti a Camerei Deputatilor ar putea parea surprinzator. Nu mai departe de vinerea trecuta, deputatul de Vrancea, Corneliu Momanu de exemplu, solicita imperativ la conferinta saptaminala de presa a partidului sau doua tururi de scrutin pentru alegerea uninominala a presedintilor de Consilii Judetene. Pentru ca patru zile mai apoi sa se incoloneze disciplinat in rind cu ai sai colegi, uitind parca din ce judet vine, si sa voteze in interesul clar al baronilor locali. In campania electorala din 2004 actualii membri ai PD-L promiteau, de altfel, in cor ca vor lua judetele din miinile baronilor locali si le vor reda cetatenilor. Iar Traian Basescu enumera Vrancea intre primele aflate sub talpa unor astfel de exemplare anacronice. In martie 2008 aceiasi indivizi ajunsi deputati au uitat ce declarau cu foc in 2004 si iata ca indeasa, prin aprobarea scrutinului uninominal intr-un singur tur pentru presedinti de Consilii Judetene, judetele, in baratele acelorasi huliti politicieni. Cum le mai joaca memoria feste unora!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.