Opinii

Nastase se intoarce

Alina Mungiu-Pippidi
25 feb 2008 557 vizualizări
Reintoarcerea lui Adrian Nastase la conducerea PSD, desi dosarele despre tonele lui de gresie din Tibet aduse fara taxe vamale pentru palatul din Zambaccian nici nu au reusit sa ajunga inca la instanta (gratie unei exemplare mobilizări la varf, de la Adunarea Deputatilor la Curtea Constitutionala s-a decis ca o chestiune juridica de atata importanta nu poate fi incredintata vreunui judecator), ne ofera prilejul de a recapitula putin un capitol puternic bruiat de media din acel timp: stenogramele PSD

Transcrise de pe caseta la departamentul Dorinei Mihailescu de la guvern, stenogramele conducerii PSD (minus presedintele Iliescu) au ajuns, pentru ca fusesera postate pe un server nesecurizat al guvernului, proprietate publica. In primele zile de zapaceala au fost recunoscute ca autentice de Mircea Geoana intr-o intalnire cu ziaristii straini din Bucuresti

(vezi Ziua din 01 dec 2004), si de Viorel Hrebenciuc catre "Adevarul", ziar pe care inca il controla. Stenogramele nu au fost niciodata prezentate pe larg la televiziune, desi sunt cel mai importat document despre puterea postcomunista din Romania, si nimeni nu a fost vreodata investigat pentru conspiratiile de acolo, ca noi traim in Romania, nu in serialul american "Lege si ordine". Dar ele infatisau adevarate conspiratii, contra statului de drept, contra independentei presei, a justitiei, etc. Nu toti participantii aveau o contributie egala, cel putin nu la cuvant (cum bine zicea Nastase pe una "S-a facut ora sase, si am vorbit numai eu"). Oameni ca Mihai Tanasescu, fostul ministru de finante, sau Sorin Oprescu nu par sa fi contribuit vreodata cu altceva decat ca specialisti in zona lor. Dar oameni ca Miron Mitrea, Nicolae Vacaroiu sau Florin Georgescu, care, ca si Adrian Nastase sunt din nou pe firmamentul PSD nu s-au marginit la atat. Florin Georgescu povesteste, conform stenogramelor, ca dadea telefoane disperate la Curtea de Conturi pentru a preveni transmiterea catre instante a dosarelor inspectorilor de acolo, ca sa nu ajunga in presa si sa sifoneze imaginea partidului, si cerea lui Nastase sa il sune direct pe presedintele Curtii « sa mai inceteze cu toate dosarele si toate constatarile, numai eu stiu cate telefoane dau pe sub el, pe acolo, ... ca daca s-ar duce sa verifice exercitiul financiar al anului 2002, el verifica pe domnul Mitrea, pe domnul cutare si mi-i gaseste vinovati".

Rodica Stanoiu, conform acelorasi documente (publicate in volum integral de ziarul Ziua si postate si azi la http://www.romimpwatch.org/ro/newsPage.php?id_newsa2023 ) se plinge ca diversi oameni ai PSD suna direct pe presedintii de tribunale, care, vorba aceea, sunt oameni seriosi, pusi de cine trebuie, deci nu e nevoie sa se intervina la ei pe fata, stiu ei ce au de facut. Miron Mitrea povesteste cum recruta primari din opoziÃie si mai si aresta la ocazie "Satu-Mare l-am luat dupa alegeri si dupa aia l-am arestat, singurul primar arestat a fost....trebuia sa dam exemplu.", tot Rodica Stanoiu povesteste ca dosarelor contra lui Basescu li s-a dat "verde" in urma unei decizii politice, Nastase facea ordine la TVR, includiv la emisiunile de divertisment (sa nu mai fie invitat actorul Iures, ca l-a sustinut pe Constantinescu), si facea liste de analisti politici supusi lui pe care sa ii introduca la televiziuni.

In orice stat de drept, procuratura s-ar fi autosesizat la asemenea lucruri, care incalca tone de legi in vigoare. La noi, a trebuit societatea civila sa faca o plangere in ianuarie 2005. Plangerea a ajuns la dl. procuror general Botos, care a trimis-o prompt la DNA. Aceasta manevra a fost complet nejustificata, DNA neanchetind decit cazuri pe baza legii anticoruptie, unde trebuie sa probezi folos material al celui implicat (cu prejudiciu pentru bugetul statului de 100 000 euro). Or, Florin Georgescu nu avea folos material direct ca il ajuta pe colegul Mitrea sa scape de control, nici Rodica Stanoiu ca facea dosare la ordin, aceste cazuri erau penale fara sa fie de coruptie. Morar ar fi trebuit sa trimita dosarul ianpoi lui Ilie Botos, procurorul general si un om al gastii stenogramelor (ofiter, in plus), dar nu a mai avut curaj sa o faca si toata povestea s-a ingropat rusinos.

Iata ca se intorc eroii stenogramelor, deocamdata la partid, maine poate la guvernare. Intre Adrian Nastase si Ion Iliescu, Mircea Geoana, care nici el nu zicea nimic scandalos in stenograme. parea un fel de moderator de mana a doua la ultimul Consiliu National al PSD de vinerea trecuta. E clar ca asa zisii reformisti din PSD se mai tin in doua suruburi. Daca liberalii reusesc sa inchidă DNA, cum tot incearca, chiar ca Nastase si Mitrea isi pot relua activitatea linistiti. Dl. Iliescu nu va fi un obstacol, el e fericit sa arbitreze intre Geoana si Nastase, si pesedistii care vor sa scape de el vor trebuie sa astepte sa moara, cum era cu Ceausescu pe vremuri. Nu se va retrage niciodata. Nici la schimbarea de generatii nu am mari nadejdi. Exclus din PRM, Andrei Iucinu, fiul jurnalistului Dumitru Tinu pe care l-a deshumat cu public ca sa dovedeasca ca fost asasinat ca sa-si mai faca putina publicitate, se pregateste sa anunte un transfer in masa a tienerilor peremei la organizaÃia similara a PSD. E vorba de baietii care tipau la condamnarea comunismului in Parlament. Halal!

Nu stiu daca vor fi alegeri in 2008, ca nu ma conving ariile PSD despre anticipate, iar liberalii nu vor nici un fel de alegeri.. Dar daca vor fi, votantii sa urmareasca personajele stenogramelor. Adesea spunem ca nu exista transparenta a votului, si vrem vot uninominal, ca sa stim pe cine votam. Nimic nu e mai transparent ca stenogramele PSD si daca nimeni nu plateste nici un cost electoral pentru ele, inseamna ca votantii din Romania merita sa fie guvernati de asemenea oameni.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 22 ore, 56 minute, 5 secunde
Articolul desfiinteaza PSD din punctul de vedere al credibilitatii vechilor si noilor virfuri ale acestui partid. Recomandarea expresa este sa nu-i votam. Conform principiilor democratice fiecare ar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.