Opinii

Intrebari despre Dosarul Coruptiei

Corneliu Condurache
8 feb 2008 825 vizualizări
Asa cum ati putut citi in editiile din ultimele zile ale cotidianului nostru, astazi debuteaza la Tribunalul Vrancea un proces cu o miza defel minora si care ar putea evidentia inca o data adevarata stare a justitiei din judetul nostru.

Este vorba despre Dosarul Coruptiei instrumentat de procurorii anticoruptie, in care sint acuzati de asemenea fapte cinci importante personaje ce-au ocupat sau inca mai ocupa functii pe masura la Consiliul Judetean Vrancea: Marian Oprisan, Mircea Diaconu, Ion Costeanu, Valeria Teodorescu, Liviu Rusu, Valeriu Iacob. Desigur, batalia se va da pe baza argumentelor fiecarei parti, iar despre ele redactorul Ziarului de Vrancea va va informa cu amanuntele ce vor aparea in aceasta disputa. Doua elemente sint, insa, imposibil de ignorat. Primul ar fi acela ca daca Dosarul Coruptiei va fi retrimis, asa cum instanta de fond s-a pronuntat, la Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani, acest lucru ar echivala, practic, cu albirea tuturor inculpatilor din rechizitoriul Directiei Nationale Anticoruptie. Este greu de crezut ca procurorii din subordinea lui Nicolae Ghihanis vor indrazni sa-i ancheteze si sa le mai si gaseasca ceva celor cinci.

Daca ar fi fost in stare de asa ceva, ar fi facut-o pina acum.

Cel putin pe unii dintre ei nu-i vor deranja nici cu un fir de par.

Se pune atunci intrebarea: cum va ramine cu acuzatiile procurorilor anticoruptie? Au fost ele chiar scoase din burta? In afara de asta, uitarea sau musamalizarea unor atit de grave incalcari ale legii nu va avea, oare, nici un efect asupra justitiei din Vrancea? Cum se mai poate vorbi de tratament egal in fata legii, daca cei ce-au savirsit si macar jumatate din nelegiuirile ce apar in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA ar fi facuti scapati in acest mod?

Trebuie gasit un raspuns, desigur, si la situatia generata de abordarea reversului medaliei. Daca cei cinci sint atit de curati si nevinovati, procurorii anticoruptie care i-au "hartuit" asa cum rezulta din dosar, ce pedeapse merita?

In final, merita sa ne amintim ca recentul raport al Comisiei Europene despre starea Justitiei din Romania specifica faptul ca ioficialitatile de la Bruxelles priveste cu multe rezerve metodele de tergivesare ale dosarelor de mare coruptie prin retrimiterea lor pentru refacerea cercetarii, invocindu-se greseli procedurale discutabile.

Pai, oare nu exact asta se incearca acum in justitia din Vrancea cu Dosarul Coruptiei?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.