Opinii

Deci, pîna la urma erau bani de pensii?

Cristian Ghinea
18 ian 2008 564 vizualizări
Guvernul a hotarît sa trimita o delegatie care sa convinga tarile occidentale si investitorii straini ca economia Romăniei este solida. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca aceasta echipa va face exact ceea ce fac eu la diverse conferinte internationale. Va promova interesul Romăniei.

Pai, exact aici este problema dupa parerea mea: credibilitatea transmitatorului acestui mesaj este aproape de zero. Daca delegatia Romaniei va fi tot atit de credibila ca Varujan Vosganian, mai bine ii tinem acasa si economisim banii de avioane.

Guvernul se face ca nu intelege ca ingrijorarea investitorilor vine tocmai din politicile proaste, iresponsabile si populiste ale... guvernului. Vi-l amintiti pe acelasi domn Vosganian cind cu scandalul pensiilor? Un cor de analisti (inclusiv actualul europarlamentar liberal Daniel Daianu) a spus ca este riscant si ca da peste cap bugetul oricum suprasoliciat al fondului de pensii. Cum dupa analisti si presedintele Basescu a spus ca nu este clar de unde se asigura fondurile, Antena 3 a crezut ca e cazul sa faca dreptate, asa ca l-a invitat mai multe seri la rind pe Vosganian. înarmat cu o carioca neagra ministrul a demonstrat ca sint fonduri si ca numai rauvoitorii, interesatii politici si, in general, oamenii fara suflet ar spune contrariul. Acum, acelasi Vosganian spune ca de fapt banii se iau de la bugetul de stat si se transfera la fondul de pensii. 1,5 miliarde de euro in 2009. Adica exact cit spunea o estimare oficiala facuta de departamentul economic al Presedintiei ca ar fi deficitul bugetului de pensii daca se aproba legea PNL - PSD (am publicat aceste date la vremea respectiva intr-un editorial din "Adevarul"). Deci, pina la urma tot la aceleasi cifre s-a ajuns: bugetul de pensii nu este de plastilina, asa cum parea pe tabla de la Antena 3. Ministrul de Finante se joaca cu miliardele de euro de parca ar fi ratuste de plastic in cada. Si in acelasi timp vrea sa fie credibil cind spune ca deficitul bugetar va fi tinut sub control in 2008 si 2009, adica doi ani pentru care guvernul a antamat deja sume serioase. Acelasi guvern care a esuat in a controla inflatia rupind cu traditia policilor de control inflationist incepute de guvernul Isarescu si continuate de Nastase.

Ce se intimpla acum? Investitorii care mizau pe leu se retrag, asa ca moneda nationala scade ingrijorator fara de euro. Asteptarile sint pesimiste. Analistii bancari si financiari intrebati de presa spun in mod repetat ca nu cred ca acest guvern va respecta tinta de deficit bugetar. Cind astepti lucruri proaste de la viitor, tinzi sa blochezi investitiile si sa fii exagerat de prudent. Poate sa se jure guvernul pe cele sfinte ca economia merge bine, nu va avea nici un efect. E acelasi guvern care a respins initial legea PSD de marire a pensiilor spunind ca nu exista fonduri, apoi a acceptat-o, dar a promis ca nu va afecta bugetul de stat. Acum anunta subventie de la buget la fondul de pensii. Acelasi guvern care a promis ca va controla inflatia si ca va limita deficitul bugetar. Ce investitor ar paria pe asa guvern?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.