Opinii

Iar încalca Basescu Constitutia

Cristian Ghinea
11 ian 2008 583 vizualizări
Spuneam în urma cu căteva saptamîni ca actualul conflict politic presedinte / guvern induce iresponsabilitate ministeriala.

Cu alte cuvinte, orice ar face un ministru, oricit de evidente ar fi gafele si greselile, demiterea sau demisia depind de pozitia fata de Basescu. Razvan Traian Ungureanu a fost demis pentru ca informatia despre cei doi romani din Irak nu a ajuns si la prim-ministru, desi traseul oficial al informatiilor nu presupunea acest lucru. Adica a fost demis pentru ca nu a facut exces de zel. în realitate, faptul ca incerca sa joace pe gheata subtire punind politica externa peste lupta dintre palate (cum ar trebui sa faca orice ministru de Externe) i-a atras caderea. Cine nu e cu noi e impotriva noastra "" criza politica ascute instinctele de haita pina la cote odioase.

Scrisoarea prin care Traian Basescu se arata in dezacord cu numirea Noricai Nicolai la Justitie intra pe acelasi calapod. Nici nu conteaza daca are dreptate sau nu, conteaza sa fie pus cu botul pe labe. Atunci cind nepoata a votat in locul senatoarei, indignarea a fost unanima. Acum, cind Basescu ne reaminteste acel episod, indignarea se mentine doar la sustinatorii lui Basescu.

Ba chiar, daca ne-a reamintit episodul cu nepoata si nu agreeaza ideea ca unul dintre groparii reformelor Macovei in Parlament ajunge sa ii ia locul, Basescu a incalcat Constitutia. Acuzatia de neconstitutionalitate este vehiculata cu o iresponsabilitate ingrijoratoare.

Daca un presedinte isi exprima public opinia fata de o propunere de ministru inseamna ca a incalcat Constitutia. Aceasta fraza nici nu trebuie demonstrata, este ca o axioma matematica. Se scriu articole intregi plecind de la simpla idee ca asa este, ca s-a demonstrat deja. în fapt, nu exista articol constitutional care sa acopere acest aspect. Exista doar interpretari foarte largi si fortate. Atit de fortate incit fac dintr-un presedinte ales direct mai putin decit un sef de stat simbolic. Eu, ca editorialist, am dreptul sa exprim o opinie publica despre ideea ca Norica Nicolai sa fie ministru al Justitiei (e o propunere stupida, parca facuta special sa irite Comisia Europeana, care o stie pe Nicolai ca unul dintre dinozaurii din Parlament care au incercat permanent sa sicaneze reforma). Deci, eu, simplu ziarist, pot spune asa ceva in public. Dupa opinia adversarilor sai, Basescu nu ar avea nici macare dreptul de a exprima o opinie. Te intrebi atunci la ce bun sa mai candidezi si sa ai votul citorva milioane de oameni.

Mai mult, Traian Basescu este primul presedinte al Romaniei care nu mai are putere de decizie asupra componentei guvernului. Era inimaginail pe vremea lui Iliescu si Constantinescu ca Presedintele sa numeasca ministri pe care ii considera incompetenti sau corupti. Emil Contantinescu i-a golit guvernul lui Radu Vasile si l-a fortat sa demisioneze (iar acum predica rolul constitutional decorativ al Presedintelui). Dar precedentul Cioroianu din 2007 a dus la decizia Curtii Constitutionale prin care Presedintele nu are drept de veto asupra componentei guvernului. Atentie: nu are drept de veto, dar poate cere reexaminarea propunerii.

De ce a fost nevoie de o decizie a Curtii? Pentru ca nu e nimic precizat in Constitutie despre acest aspect. Deci abia in 2007 a aparut un text juridic care precizeaza rolul concret al Presedintelui in numirea ministrilor. Nici vorba ca am avea ceva in Constitutie care sa acopere tema, devreme ce Curtea a fost nevoita sa inoveze plecind de la principiile constitutionale.

Si ce spune decizia Curtii din 2007? "Presedintele Romaniei nu are drept de veto fata de propunerea primului-ministru, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru functie a candidatului si poate cere primului-ministru o alta propunere de candidat la functie. în toate cazurile respingerea candidaturii trebuie sa fie motivata."

Deci, Curtea spune ca presedintele nu are drept de veto, dar are dreptul de a verifica daca candidatul corespunde pentru functie si trebuie sa motiveze cererea de inlocuire. Adica exact ce a facut Basescu.

Ca sa recapitulez, avem o Constitutie neclara, avem o decizie a Curtii pe care Basescu a urmat-o intocmai, dar Basescu incalca Constitutia. si nici nu are sapca.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.