Opinii

De ce dispare taxa auto cat de tarziu cu putinta

Florin Budescu
9 ian 2008 994 vizualizări
Taxa auto va disparea sau va fi transformata intr-o taxa de mediu rezonabila in cea mai mare durata de timp cu putinta - este convingerea noastra, si o vom explica in randurile care urmeaza.

Liber la esapamente ruginite

Valoarea taxei auto se va reduce direct proportional cu vechimea autovehiculului. Aceasta este ultima declaratie facuta de premierul Tariceanu pe acest subiect, spre finalul anului trecut. Probabil ca, daca ar fi sa facem un top al gafelor anului 2007, pe primele 10 locuri ar fi primele zece declaratii scandaloase, sau contradictorii, sau rizibile, facute de Calin Popescu-Tariceanu, in privinta taxei de prima inmatriculare.

Fascinant este felul extraordinar de ofensiv in care gloseaza Tariceanu pe acest subiect, parand extrem de convins ca lucrurile stau numai astfel si nicicum altfel. Totusi, declaratiile premierului, credem noi, raman rizibile.

Iata de ce: faptul ca valoarea taxei se va reduce direct proportional cu vechimea masinii intra in coliziune cu declaratiile premierului, tot de acum cateva zile. Atunci, zambitor, destins si la fel de agresiv, premierul le spunea unor jurnalisti ca nu va renunta pentru nimic in lume la idealul sau numarul unu in viata: protejarea Romaniei de rablele din UE - 25.

In declaratia ulterioara, cu reducerea direct proportionala cu vechimea autovehiculului, Tariceanu anunta inversul: defapt, masinile second-hand mai noi si deci mai ecologice vor fi taxate la sange. Pe masura ce un astfel de automobil va fi mai vechi si mai obosit, el va fi taxat mai putin.

Noi explicam aceasta intentie a premierului intr-un mod foarte simplu. Masura este cat se poate de coerenta cu politica de pana acum a Guvernului. In permanenta, sub presiunea Comisiei Europene, Executivul a avansat proiecte care dezavantajau tot mai vizibil masinile second-hand, vechi de 2, 3 sau 4 ani. Reprezentantii sai sustineau, exact cand lansau astfel de proiecte, ca ele respecta solicitarile Comisiei Europene. Pentru ca opinia publica sa nu-si dea seama exact daca lucrurile stau asa sau, Guvernul nu facea publica noua grila de taxare, ori prezenta doar selectii ale acesteia, menite sa-i induca in eroare pe formatorii de opinie.

Masinile second-hand vechi de 2, 3 saqu 4 ani sunt principala concurenta a masinilor noi, in primul rand a celor de pana la 10.000 - 12.000 de euro vandute in Romania, mai proaste si mai scumpe, raportat la calitate, care se fabrica in Romania sau care se fabrica in Occident si sunt vandute in Romania.

In ambele cazuri, masini foarte bune, vechi de cativa ani, sunt dezavantajate flagrant in fata unor modele cu zero kilometri mai slabe calitativ, pentru ca acestea sa fie vandute in numar mai mare. Miza economica este imensa. Dacia-Renault a avut anul trecut o cifra de vanzari fabuloasa exact pe aceste considerente, pe o piata caracterizata printr-o concurenta mai scazuta, datorita Executivului.

Exemplu: o Dacie Logan noua 1,5 DCI de 9.000 de euro este evident mai slaba calitativ si mai putin fiabila decat un Volkswagen Passat cu 80.000 - 100.000 de kilometri la bord, fabricat in anul 2003, adus din Germania, care se cumpara tot cu 9.000 de euro, pret net la vanzatorul din Ludwigshafen. Daca adaugi si o taxa auto de, sa zicem, 2.000 de euro, masina second-hand devine necompetitiva, iar foarte multi musterii romani cumpara Loganul.

Inutil sa mai spunem ca un VW cu o cilindree de 1600 cmc, Euro 3, rulata in Germania, este o masina cu perspectiva ecologica superioara unui Logan de 1.500 cmc, Euro 4, chiar daca in teorie lucrurile stau invers, pentru ca acesta se chinuie prin hartoapele noastre inconfundabile.


Studii depre bolile provocate de masinile second-hand?


Tariceanu a reafirmat ca taxa de prima inmatriculare nu este una fiscala, ci o taxa de mediu, argumentand in favoarea acestui fapt cu studii referitoare la poluare sau la bolile provocate de aceasta. In primul rand, vom spune ca in acest moment in Romania stiu pana si ulucele de la gardul verde din Sahateni, nu numai fier-betonul zambitor din gardul Palatului Victoria, ca taxa auto este o taxa fiscala, pentru ca este colectata de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), nu de Ministerul Mediului.

Dar si pentru ca MEF nu aduna acesti bani intr-un cont anume, pentru ca apoi sa-i vireze la Mediu, pentru a combate, sa zicem, nivelul de zgomot de pe strazile din marile orase, sau pentru a introduce in Programul Rabla, in anul 2008, 300.000, in loc de 30.000 de Dacii vechi din 1975-toamna, tot taxa fiscala se numeste taxa auto.

In privinta studiilor asupra bolilor provocate de poluare, noi credem ca acestea ar trebui facute pentru a-i determina pe marii fabricanti de automobile sa faca masini mai ecologice la acelasi pret, renuntand la o parte din profitul din care-si alimenteaza in prezent dezvoltarea. Si pe care, cand se simt in pericol a-l pierde, santajeaza Executivul cu concedieri masive.

Mai credem ca poluarea provocata de masini este zambet de boboc de trandafir, pe langa aceea cauzata de marile companii petroliere, industria ingrasamintelor chimice sau siderurgie. Daca este atat de dedicat rezolvarii problemelor de mediu din Romania, mai bine s-ar uita fix anumiti membri ai Executivului la apele unora dintre raurile din Romania, poate vor reusi prin hipnoza sa le faca sa nu mai fie atat de poluate.


Interesul poarta taxa


In urma cu sase luni, afirmam ca Tariceanu, decis sa mearga pana-n panzele albe contra viziunii CE asupra taxarii auto, nu poate fi decat de buna credinta si nu are niciun fel de interes personal. Atunci am fost ironic.

Chestiunile pe care trebuie sa le rezolvam in privinta taxei auto sunt: o mai buna corespondenta intre nivelul taxei si valoarea de piata a masinii, redefinirea termenului de masina noua si introducerea unor proceduri de contestare pentru persoanele care se simt nedreptatite. Vom angaja raspunderea guvernului prin ordonanta de urgenta sau ordonanta, in functie de vacanta parlamentara.

Dupa cum se stie, Tariceanu este sau a fost actionar majoritar la ATS (Automotive Trading Services), importator si distribuitor Citroen. In mass-media a circulat informatia conform careia premierul si-ar fi cesionat partile sotiei sale. ATS este firma de la care, prin anul 1998, fostul minister al Comunicatiilor, condus de pe-atunci-liberalul Sorin Pantis, coleg de partid cu Tariceanu, a achizitionat pentru Romtelecom un intreg parc auto de dube Citroen, pe care le mai putem vedea si acum in serviciu.

In atari conditii, rezolvarea acestei "mai bune corespondente intre nivelul taxei si valoarea de piata a masinii" poate fi interpretata in foarte multe feluri. "Rezolvarea" poate fi, de exemplu, si mai discriminatorie, tot in favoarea masinilor noi comercializate, asa cum este situatia in prezent.

Lucrurile sunt si mai interesante, pe masura transparentei de care beneficiaza unele gesturi ale premierului. In vara anului 2006, cum relateaza presedintele Autovit, Liviu Dobrin, Calin Popescu-Tariceanu a decis introducerea taxei auto in proiectul noului Cod Fiscal, dupa ce a avut la Palatul Victoria o intrevedere cu reprezentantii producatorilor si importatorilor de automobile. Este ca si cum am afla, de exemplu, ca in vara anului 2001, inainte de atentatele de pe 11 septembrie, Bush si Ben Laden s-au intalnit la Casa Alba.


Ce trezeste vie emotie in Romania si ce nu


In ceea ce priveste returnarea diferentelor de bani dintre actuala taxa de prima inmatriculare si ceea ce crede Varujan Vosganian ca va fi acceptat de catre CE, ministrul Finantelor a spus ca a discutat pe acest subiect cu Laszlo Kovacs, comisarul european pentru taxe, caruia i-a transmis ca declaratiile sale in acest sens "au trezit o vie emotie in Romania".

Comisarul european afirmase, in urma cu o saptamana, ca autoritatile romane ar trebui sa dea garantii ca aceia care platesc taxa, pana in momentul in care va fi modificata, isi vor putea recupera sumele achitate peste nivelul care va fi stabilit dupa inchiderea diferendumului cu autoritatile europene.

Trebuie sa stabilim insa clar ce trezeste o vie emotie in Romania si ce nu. Vie emotie trezeste in Romania, in acest moment, mai curand ideea ca parcul vechi de 20 - 30 de ani, format in mare majoritate din Dacii obosite si poluante, ar putea fi schimbat cu masini mai noi si mai ecologice, vechi de cativa ani, care ar putea fi achizitionate din restul statelor UE cu maximum 5.000, 6.000, pana in 10.000 de euro, fara alte dijme percepute de statul roman.

Pe de alta parte, sunt necesare cateva mentiuni. In primul rand, cand Laszlo Kovacs a facut aceasta declaratie, responsabilii romani l-au acuzat ca s-a antepronuntat. Ori s-a antepronuntat, si-i spui omului in fata, ori, daca nu ai facut-o, nu te mai "post-pronunta". Noi nu mizam pe faptul ca aceasta antepronuntare acuzata de Bucuresti s-a petrecut intr-adevar.

Trebuie inteles ca orice comisar are in staff-ul sau personal o echipa de juristi excelenti, care, inainte ca demnitarul european sa faca orice afirmatie publica sau sa inceapa orice actiune, verifica legalitatea acesteia la sange. Fiecare cuvant, rostit de fiecare comisar in parte, este cantarit cu grija, darmite sa se mai puna si problema unei antepronuntari! Daca asa ceva se petrece, respectivul demnitar european nu mai sta multa vreme in functie.

Conform procedurilor scrise ale Comisiei Europene, numai ulterior avizului staff-ului sau tehnic specializat comisarul poate vorbi sau actiona. Pe de alta parte, via emotie la care se referea ambiguu Varujan Vosganian este si de partea celor care ar putea sa primeasca inapoi banii pe care i-au dat, dar deopotriva si de partea celor care fabrica in Romania masini mai proaste, pe care astfel le vand mai usor decat daca ar avea o concurenta mai mare si le-ar vinde mai greu.

Acestea sunt motivele pentru care suntem convinsi ca Guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu va trage de timp cat va putea, probabil pana dupa alegerile legislative, cand va fi inlocuit cu alt executiv. Motivul tragerii de timp este evident: fiecare zi inseamna noi castiguri pentru importatorii de masini noi, reprezentantii lor, cei care produc astfel de masini in Romania, precum si pentru reprezentantii si dealerii acestora.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.