Opinii

PSD-L

Silvia Vrînceanu Nichita
8 ian 2008 1398 vizualizări
In campania electorala din 1996, pe atunci director al Directiei de Sanatate Publica, dr. Constantin Buza (PDSR) il ameninta cu revolverul pe vesnicul revolutionar Puiu Siru (CDR).

Daca ar fi apasat pe tragaci, azi cei doi vechi combatanti nu ar mai fi fost "coledzi". Cine ar fi crezut atunci ca peste ani cei doi vor deveni tovarasi uniti de aceleasi idealuri liberale? Explicatia vine de la ultimul eveniment cu iz politic al sfirsitului de an, cind a avut loc o asa numita "fuziune" locala - o alta inventie in materie politica vrinceana - din care s-a nascut, desi nu e inca botezat, un nou partid pe scena politica vrinceana: PSD-L.

Ingurgitarea la intimplare de primari, consilieri, sefi de descentralizate, in special din PSD, multi dintre ei compromisi politic, a diluat mult substanta liberala, dupa cum razbat din ce in ce mai des voci si din interior. Dar actiunea avea macar un scop declarat si anume constituirea unei majoritati care sa preia friiele CJ, sursa a puterii lui Oprisan. Era o chestiune de eficienta politica: acceptai un rau mai mic pentru eradicarea unui rau mai mare. Actiunea a esuat lamentabil si, incercind sa mascheze pierderea de credibilitate, conducerea PNL a tinut sa-si demonstreze forta racolind pesedisti "la greu". Nu a tinut cont ca, asa cum lor le-au plecat perdantii, nu vor face decit acelasi lucru, dar in sens invers.

Astfel, o prietenie de scoala cu Nini Sapunaru, despartita de apele tulburi ale politicii, s-a regasit emotionant, ca in "Surprize, Surprize", in curtea tamaduitoare a PNL. Distanta ideologica atit de mare care i-a separat pe cei doi actori politici a fost parcursa cu un singur pas. Fost deputat PSD, atasat cultural in Maroc, fost vice la CJ, ex-director al Regiei de Drumuri, Catalin Kanty Popescu s-a inscris PNL. Minat de impulsuri liberale, el ramine autor al unei revolutii in interiorul PSD care s-a incheiat inainte de a incepe.

Indigestiei provocate de scaderea ametitoare de procente a PNG, de la promitatorul 15% la sub 5%, ii trebuia ca remediu putin aer tare. Pina la urma toti sintem crestini, nu doar Becali si ai lui, dar liberalii sint la putere. Zis si facut! Fost prefect si senator, exilat mai apoi la banca sanatatii tot de PSD, dr. Buza se bucura de reputatia unui bun specialist. Fosta senatoare Fevronia Stoica, dupa ce a inaltat piramide de osanale "conducatorului iubit", a constatat brusc ca "dictatorul" a intinat nobilele idealuri ale social-democratiei si ca nu respecta principiul competentei in alegerea reprezentantilor PSD, promovind clientelismul. Concluzia? Ca tot romanul impartial, pac la PNG, pac la PNL! Ca doar individualismul liberal ii mai putea face sa-si exprime plenar personalitatea.

E cumva vorba de traseism politic aici? Ei vor spune ca e o chestiune de optiune si de regasire de sine. Ca nu este usor sa te lepezi de valorile intunericului Comunist si sa descoperi, ca o revelatie, valorile liberale ale Epocii Luminilor. Ca e mai confortabil, mai tonic sa descoperi ca inaintasi politici pe infaptuitorii Romaniei Mari (Bratienii, C.A. Rosetti) decit pe Dej, Ceausescu sau Iliescu. Mai sint crezuti de cineva?

Ironia face ca panopliei de personalitati politice, ieri in PSD - azi in PNL, sa-i lipseasca dirigintele. Probabil ocupat cu impartirea bugetului acordat de - ieri dusmanul, azi prietenul - Nini Sapunaru.

Cine ar fi putut sa prevada aceste evolutii politice acum 3 ani? Daca exista cineva il sfatuiesc sa joace duminica la loto, sigur va cistiga potul cel mare.


P. S. Si totusi, componenta liberala a noului PSD-L este eroic aparata de vajnicii taranisti Paraschiv Usturoi si Iordache Bostan. Amindoi au expertiza lucrului bine facut. Oniric din fire, unul a vegheat cu sfiosenie dar si hotarire la linistea osemintelor batrinului maresal Averescu, iar celalalt a vegheat o trecere de pietoni agresata de o eleva imprudenta.

In rest, pupat Piata Independentei. Pardon. Piata Unirii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.