Opinii

La ce sa fiti atenti in 2008

Cristian Ghinea
4 ian 2008 592 vizualizări
In primul rand, la economie. Instabilitatea politica si un guvern slab au dus la un comportament riscant în finantele publice.

Guvernul de dreapta Tăriceanu s-a dovedit mai iresponsabil fiscal decat guvernul de stanga Nastase si aceasta este inca o dovada a irelevantei doctrinelor in Romania. Supraincalzirea economiei dupa cativa ani de crestere, iresponsabilitatea bugetara combinate cu jocurile externe (criza creditelor din Europa si America) ne-ar putea duce la prima criza economica traita de generatia consumista. De cativa ani, Romania urbana traieste deliciul consumului. Cresterea economica, expansiunea creditului imobiliar si de consum au creat o clasa de mijloc tot mai substantiala. Ei sint romanii care blocheaza traficul din Valea Prahovei in week-end si din Bucuresti in fiecare zi. Au trecut zece ani de la ultima recesiune (determinata de reformele necesare in 1997) si prima generatie de consumatori ai post-tranzitiei considera ca boom-ul este o stare naturala. Nu este asa. Exista semne ca economia se poate gripa. O economie tot mai dependenta de servicii si investitii este si mai expusa unor potentiale crize. Pana acum, criza politica s-a desfasurat independent de situatia economica. Daca guvernele vor continua sa pompeze bani in economie s-ar putea sa asistam la situatia inversa: o criza economica ce ar putea arunca politica in aer.

In al doilea rand, trebuie sa acordam atentie consolidarii statului de drept. Coruptia sistemica este pentru prima data amenintata de institutii cu puteri speciale. Influenta externa a fost hotaratoare in aceasta directie. Am creat PNA la insistentele Comisiei Europene si tot Comisia a fost principalul suporter al reformelor. Iar 2007 a fost anul dezamagilor. Odata intrati in UE puterea Comisiei asupra guvernului de la Bucuresti a scazut simtitor. S-a vazut imediat efectul: politicienii care au beneficiat ani in sir de coruptia sistemica au aplicat contra-reforma. Ca si in Italia cind s-a desfasurat operatiunea "Mani pulite", acesta este un semn ca institutiile isi fac treaba. Daca nu ar deranja sistemul, nimeni nu i-ar ataca pe procurori. O alianta puternica de politicieni si ziaristi care ii protejeaza incearca sa rastoarne tendinta de consolidare a institutiilor independente. In 2008 vom vedea care este rezultatul acestei batalii.

Pe plan politic, 2008 va decanta trei ani de crize. Coabitarea intre un presedinte popular si un guvern care ii este ostil a aratat limitele sistemului semiprezidential. Nu exista insa nici o sansa de schimbare a Constitutiei, dat fiind blocajul reciproc al partidelor. Spectrul politic (ca si societatea) s-a impartit in tabara pro-Basescu si tabara anti-Basescu. Sustinatorii Presedintelui sunt mai populari in sondaje, dar pot pierde aansa de a avea majoritate parlamentara daca nu vor juca bine la cele doua randuri de alegeri care urmeaza. Tabara mult mai amestecata anti-Basescu nu poate face strategii pentru ca partidele de acolo nu pot juca unitar. Ei depind doar de greselile primilor.

Un proverb chinezesc spune "sa te fereasca zeii sa traiesti vremuri interesante". 2008 va fi un an interesant.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.