Opinii

15.000 de Elene Ceausescu

Cristian Ghinea
22 dec 2007 776 vizualizări
Am asistat acum două zile la o prezentare pentru cei care vor să urmeze un doctorat la London School of Economics (cea mai importantă universitate de stiinte sociale din Marea Britanie, unde momentan urmez un master în politici europene).

Profesoara care prezenta a inceput prin a ne descuraja: un doctorat la LSE inseamnă patru ani de muncă multă, cercetare academică grea si neapărat inovativă, activitate desfăsurată pe ramura cea mai de jos a vietii universitare, imposibilitatea de obtine bani mai multi dintr-un job bine plătit, pentru că nu ai timp de o slujbă cu normă intreagă, si o bursă cit să trăiesti la limita decentei. Dacă veti fi acceptati aici veti munci mult, veti fi deprimati zile intregi si vă ve veti plictisi de atita cercetare, cam asta a fost concluzia acriturii britanice, care vorbea de un doctorat adevărat.

Ce citesc acum trei zile in Gindul? Ministrul Cristian David tocmai a obtinut un doctorat romanesc. Cosmin Gusă la fel. Chiar si omul de afaceri Costel Căsuneanu este doctor al Academiei de Politie. Prefectul de Suceava Orest Onofrei a fost si el doctorand in timp ce indeplinea functia publică, la fel seful poiltiei capitalei. Ei bine, eu nu cred că acesti oameni pot fi cu adevărat doctori. Nu cred că un ministru in functie care răspunde de politie si adminstratie are timp de cercetare academică adevărată. Nu cred că un lider de partid ca Gusă care e toată ziua la televizor are timp măcar să consulte literatura de specialitate din domeniul geopoliticii, unde se vrea doctor. Ori acesti oameni sint niste genii absolute, care i-ar face invidiosi pe profesorii de la Harvard, Oxford sau LSE, caz in care ar trebui să ii exportăm repede pentru că Romania e prea mică pentru capacitatea lor intelectuală, ori aceste titluri de doctor sint niste făcături.

Sintem incă o tară bananieră la capitolul universitar. Numai in tările bananiere primul ministru in functie (Adrian Năstase) predă normă intreagă la cinci universităti. Numai in tările bananiere o cocotă inchipuită ca Elena Udrea poate să aspire la a fi profesor universitar. în aceste tări, prestigiul academic este folosit, cumpărat, corupt de inchipuitii zilei. Nici nu e de mirare că nu avem nici o universitate in primele 500 ale lumii. Acesti "doctori" nu produc si nu vor produce plus valoare intelectuală. Dar ce nu inteleg toate aceste fete palide cu aer de academicieni este că in lumea normală in care vrem să intrăm nu dă nimeni doi bani pe tine dacă spui că ti-ai luat doctoratul cind erai ministru. Doctoratul e doctorat, ministeriatul e ministeriat. Dacă vrei să le faci pe amandouă in acelasi timp, atunci nu faci nimic bine. Faptul că Gusă, David et comp incă mai cred că dă bine să faci asa ceva Ãine de subdevolatarea mentală in care se scaldă elitele noastre TV. si tine si de un sistem universitar corupt care poate fi reformat doar prin reformă radicală, practic reconstruire de la zero. Altfel adevăratii doctoranzi din Romania, care chiar incearcă să facă cercetare academică, nu au nici o sansă: diplomele lor sint supuse inflatiei, pentu că pe piată intră nulitătile VIP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.