Opinii

Respectul pentru Geoana

Cristian Ghinea
14 dec 2007 491 vizualizări
Vad ca este o moda sa sari la gîtul lui Mircea Geoana. întors din negura pensiei, Octav Cozmînca vrea sa faca iar ordine în partid. Iliescu Nastase spun ca e nevoie de mai multa democratie în partid. De cînd este Geoana la conducerea PSD, ei tot fac dizidente publice. Daca facea cineva asa ceva cînd erau ei în frunte era mazilit urgent. De cealalta parte, grupul de la Cluj mîrîie, cam pe buna dreptate, ca nu s-a facut mai repede reforma. Adica tocmai faptul ca partidul nu a scapat de figuri ca Iliescu si Cozmînca.

Interviul acordat de Geoana lui Dan Tapalaga pentru BBC a facut ceva vilva. A comis o gafa magistrala, dar a ridicat si o dilema serioasa. Sa incep cu gafa: s-ar fi spus ca un om atit de plimbat ca Geoana stie ca nu se face sa spui ca ai nevoie de casa de la stat pentru ca nu ai unde sta. Jumatate dintre tinerii Romaniei nu au unde sa stea si platesc chirii enorme pentru apartamente mizere. Faptul ca liderul opozitiei, fost ministru, fost ambasador, plateste chirie 200 de euro pentru vila este enervant si punct. Daca Geoana a vrut sa para un tip din popor, sarac ca noi toti, fara casa, nu i-a reusit figura. Chiar nu pot sa-l inteleg de ce nu si-a rezolvat problema mai devreme. Spune in interviu ca e pe cale sa contracteze un credit si isi va cumpara o casa. Dar povestea este veche si se intoarce periodic impotriva sa. Poate ca nevasta sau soacra il bat la cap ca nu vor sa se mute, dar un lider trebuia sa stie ca mofturile familiare il pot costa la imagine. în plus, in partid circula SMS-uri de facut haz de situatia sa locativa.


Dincolo de aceasta gafa, totusi trebuie sa punem lucrurile in perspectiva. Iliescu sau Nastase nu au avut niciodata o problema in PSD pentru casele lor. Iliescu si-a cumparat vila cu 16.000 de dolari, valoarea de inventar, adica exact ce nu a permis Basescu parlamentarilor sa faca acum. Nastase si-a dat mereu case de la stat, apoi si-a construit cu banii altora, prin coruptie, ditamai blocul. Cu toate acestea trece de lider politic de prim plan, profitind de smecheriile procedurale cu care a scapat de puscarie. Ca si Iliescu, reprezinta opozitia interna la Mircea Geoana.


Ajung astfel si la dilema legata de PSD: o avea Geoana pacatele sale, dar in perspectiva concurentei pe care o are, chiar e un lider decent penru PSD. As fi vrut sa avem un Tony Blair care sa curete rapid partidul, dar avem doar un Mircea Geoana. Reusita sa de a schimba PSD are importanta pentru noi toti, pentru ca mai devreme sau mai tirziu PSD se va intoarce la putere. în interviul de la BBC, el insista pe faptul ca partidul s-a democratizat intern, spune ca exista nemultumiti care au dreptul sa se exprime, dar el este liderul legitim si are un mandat de dus la capat. Are dreptate aici. în mod paradoxal, partidul care sub Nastase si Iliescu facea figura de front popular (unde nimeni nu misca in... front) acum pare democratic, cel putin pentru standardele romanesti. Aceasta este situatia normala in tarile cu democratie avasanta: este permisa discutia libera, exprimarea de opinii, contestarea liderului. Partidele mari si moderne au aripi si lideri de factiuni, exista tensiuni interne. Lipsa de tensiuni aduce a stalinism. Mircea Goeana este, daca vreti, un lider normal pentru o tara normala. Doar ca nu este perceput astfel. învatati cu pumnii de fier si suturile in fund, romanii (ziaristi, politicieni, public) il percep pe Geoana ca pe un tip slab aflat pe duca. Ne-am invatat sa stim de frica unora sau altora. Respectam oamenii doar daca le stim de frica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.