Opinii

RAZBOIUL ROMANO-MOLDOVENESC

Alina Mungiu-Pippidi
10 dec 2007 514 vizualizări
Presedintele Republicii Moldova, dl. Vladimir Voronin, ne-a denuntat celui mai important ziar pe chestiui europene, Financial Times, cum ca nu numai ca nu recunoaatem limba si etnia moldoveneasca, dar acordam cetatenie moldovenilor prin email, lasand astfel biata Republica Moldova fara cetateni.

Declaratiile sale, facute in fata a trei ziaristi de la ziare importante, vin in urma unei perioade de escaladare a nemultumirilor sale fata de Romania. Articolul din FT ne face un serviciu. Pentru prima data la acest nivel sunt citati savanti care spun ca intre limba romana si cea moldoveneasca nu sunt deosebiri. E citat Voronin insusi, care spune ca Moldova a existat 650 de ani si va mai exista 6500 (???). Cu alte cuvinte, dl. Voronin se face de ras. Problema e ca a anuntat ca o sa continue. Vrea sa trimita scrisori la toate tarile UE. Vrea, cu alte cuvinte, sa se tiganeasca.

Mai sint popoare despartite de istorie, cu limbi comune sau apoape prin Europa. Kosovo de Albania, Macedonia de Bulgaria, care au tot atit de putine intentii sa se reunifice vreodata, dar acest circ penibil moldo-romanesc e unic. si nu are scuza. A curatat Stalin elita din Moldova, i-a trimis in Siberia si Kazakstan, si, ceea ce a fost foarte abil, pe cei care au mai scapat de acolo, in Romania (o strabunica de a mea a venit la familia ei ieseana din Siberia de abia in 1965), asigurandu-se astfel ca toti cei cu sentimente proromanesti sunt spulberati in toate directiile. Dar si in tarile Baltice s-a intamplat la fel, si cu toate astea dupa 1990 acolo a avut loc o extraordinara renastere nationala. tarile acelea au renascut din cenusa, au readus pe cei plecati fie in Vest, fie in restul URSS, si le-au reconstruit trezind invidia restului Europei fosta socialista. Nimic din toate astea nu s-a intamplat in Moldova. De acolo lumea continua sa plece. Toata forta de munca a Moldovei ar pleca daca s-ar putea. Orice ar spune dl. Vornonin, asta nu e vina Romaniei. Este vina elitei politice din Moldova, pe are o reprezinta el, care nu a reusit sa ofere un proiect national valabil. Am luat cina saptamana trecuta cu ambasadorul Estoniei la Berlin care mi-a povstit cum au construit ei Ministerul de Externe in 1991, pornind de la sase oameni, pentru ca nu voiau sa ia pe nimeni care fusese in diplomatia sovietica. De asta a ajuns Estonia cea mai de succes tara din Europa, pentru ca au stiut sa rupa clar si categoric cu trecutul comunist. Si de asta Moldova nu e nicaieri, pentru ca a facut exact opusul. Cand, in 1991, l-am vizitat pe tovarasul Smirnov, dictatorul Transnistriei, mi-a explicat ca Tiraspol este ultima republica sovietica. Ghinion: pana la urma iata a ajuns sa fie chiar Chisinaul, unde la ultimele doua randuri de alegeri comunistii s-au reintors in forta. Primul act ca pesedinte al dlui Voronin a fost sa reintroduca sarbatorile sovietice. Cu toata amicitia lui fata de rusi, nu a reusit sa rezolve cu Transnistria. si dupa aceea se mira ca toata lumea vrea sa plece.

Sunt doua teme aici, pe care as vrea sa le deosebesc. Prima este ce putem face ca sa oprim circul. Pentru ca totusi nu mi se pare o idee buna sa discutam problemele noastre domestice la nivel european. Nu ne temem de dl. Voronin cand ne numeste "ultimul imperiu al Europei", dar nici nu vad vreun avantaj in a lasa discutia deschisa. A doua este daca si ce putem in conditiile astea vitrege sa facem pentru Moldova. Cat Moldovei ii va merge prost, va cauta sapi ispasitori, in primul rand pe noi.


Dl. Voronin da vina pe noi ca nu semnam tratatul de baza. Si aici are si el dreptate, nu vad de ce nu il semnam. Chiar daca Moldova a schimbat textul, si tine mortis sa se mentioneze frontierele din 1947, nu vad de ce e asta o probema pentru noi. Sigur ca e o referinta la un tratat absurd, intre URSS si Romania comunista, dar toata existenta Republicii Moldova e absurda, toate granitele din regiune sint arbitrare, si asa cum s-au impacat polonezii cu granita cu Ucraina (in care a ramas o intreaga regiune istorica poloneza) trebuie sa ne impacam si noi cu ale noastre. Ii linisteste daca pomenim de frontierele din 1947? Avem vreo intentie vreodata sa cerem Cahulul (de unde e familia mea), sau alta localitate de frontiera? Nu. Si atunci, de ce nu le facem hatarul sa mentionam frontierele cu pricina? Asta nu va crea nici un obstacol daca vreo generatie viitoare din Moldova va dori sa se uneasca cu Romania. Pozitia noastra azi va deveni insa mult mai credibila daca o facem.

A doua problema este cea a vizelor si cetateniei. Sa fie clar, dl. Voronin nu spune adevarul. A obtine cetatenia romama e foarte greu. Studentii mei basarabeni din Bucuresti se chinuie de ani de zile. Nu e adevarat ca toti cei zece mii de studenti pe an iau cetatenie romana, in ultimii ani nici o suta de ani nu luau. Sa produca el macar pe unul care a obtinut-o prin email. E normal ca am simplificat procedurile de acordare, dar parerea mea pe viitor este ca acordarea acestei cetatenii trebuie sa fie legata mai mult de rezidenta in Romania. Absolventul care asi gaseste de lucru la noi, iar parintii sau bunicii lui au fost cetateni romani ar trebui sa o primeasca. Dar nu toti cei care atunci cand se dadea usor nu au vrut-o, si acum o cauta doar ca sa plece cu pasaport de la noi la cules portocale in Spania. Deja sunt prea multi din categoria asta. Nu sintem o cetatenie de tranzit, si nu trebuie sa devenim.

Dar mai important este ce vom face cu vizele. Pentru ca daca nu dam cetatenie tuturor, avem totusi o obligaÃie să facilităm accesul celor care au legături la noi, care sint mulÃi. PROTV Chiºinau arată zilnic imagini sinistre din curtea ambasadei noastre. Ii tratam pe acesti oameni cum ne tratau pe noi occidentalii la inceputul anilor nouazeci. Oamenii stau la coada toata noaptea, platesc preturi enorme la intermediari, iar ambasadorul nostru declara ca ce se petrece dincolo de gardul ambasadei nu e treaba lui. Ba este. Cat ii tratam prost, vor da vina pe noi, nu pe Voronin, desi el a refuzat deschiderea de consulate suplimentare, care ar mai fi usurat situatia. Incapacitatea noastra de a organiza un proces corect si eficient se intoarce contra noastra.

In sfarsit, vin la ultimul capitol, asistenta pentru Moldova. Ani de zile a fost netransparenta, ineficienta, si, cum ne acuza Voronin, dedicata unor prieteni de ai nostri de acolo. Eu nu spun ca oamenii aceia nu trebuiau ajutati, dar sa platesti pe cineva sa fie proroman nu mi se pare o afacere buna, mai ales vazand ca numarul lor nu a crescut deloc. Romanii din Romania raman si ei prea neinteresati in Moldova. Propunerea mea este ca pe viitor sa cream un fond pentru tarile din Est, care sa cuprinda Moldova, Ucraina si eventual Georgia, care sa sprijine numai actiunile de cooperare dintre noi ºi ONG-uri sau primarii din aceste tari. Sa sprijinim cooperarea dintre scoli, universitati, asociatii de afaceri, primari, sa impingem oamenii sa circule mai mult si sa faca mai multe lucruri impreuna. Mult din experienta noastra de tranziÃie si integrare merita transmis mai departe, si asta mi se pare un loc bun sa ne punem banii, si o cale de a ajuta scoli extraordinar de bune din Basarabia si Ucraina, unde oameni eroici lupta sa invete pe copii o romana de calitate. Vor exista bani europeni ca sa finantam asemenea proiecte. Iar din ai nostri, sa dam in contiuare burse de studiu pentru elevi si studenti, tututor celor care vor sa vina sa invete la noi.

Hai, cu alte cuvinte, sa facem lucruri de fond si sa il lasam singur pe teren pe dl. Voronin cu papagalul sau.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.