Opinii

O lectie de la Valeriu Stoica

Cristian Ghinea
7 dec 2007 612 vizualizări
Era prin 2004, după ce PD si PNL anuntaseră că vor forma o aliantă electorală. PSD sub Năstase părea atot-puternic si abuza de situatie. Abia formată Alianta D.A. Si cu perspective electorale slabe la orizont, Valeriu Stoica a iesit public si le-a propus celor două partide să fuzioneze. Asta nu a făcut decît să agite apele pe lîngă barca abia lansată la apă.

Am participat atunci cu Valeriu Stoica la o emisiune. Ne-am cam iritat reciproc. El spunea că cele două partide trebuie să se unească, pentru că dacă vor rămine in structuri separate sub umbrela unei aliante se va intimpla exact ca in cazul CDR si la primul moment de relaxare vor incepe scandalurile si fragmentarea. Eu spuneam că nu sint motive să se forteze nota si să se unească pentru că obiectivul comun era limpede: infringerea PSD si guvernarea. în plus, protocolul foarte bine pus la punct de Stolojan si Băsescu părea a fi un instrument bun pentru a rezolva neintelegerile. în fine, ultimul meu argument spunea că nu are rost să aglomerezi intr-o structură unică formatiuni cu identităti doctrinare diferite. Nu că as fi dintre cei care pun mare pret pe discursurile partidelor despre doctrine. în Romania nu se face politică de doctrină si nici nu se guvernează după doctrine. Guvernul de stinga Năstase a luat măsuri de austeritate care de obicei sint luate de dreapta. Guvernul de dreapta Tăriceanu este iresponsabil fiscal si dublează pensiile riscind să falimenteze sistemul de pensii. Doar două motive să nu dăm doi bani pe orientările doctrinare in politica romanească. Doctrinele au insă un rol intern in partide. Oamenii ăstia chiar se iau in serios cind se bat cu pumnul in piept că sint liberali sau social-democrati sau populari, desi cei mai multi dintre ei sint analfabeti la nivel de cultură politică si inteleg doar vag ce inseamnă fiecare dintre acesti termeni (altfel nu s-ar spune in aceste zile că liberalismul de drepata este incompatibil cu curentul popular).


Ca să revin la disputa mea cu Valeriu Stoica, e limpede că el a avut dreptate. Cunostea mai bine viata de zi cu a partidelor. Alianta D.A. a functionat pe post de contrapondere la PSD, dar mai departe a clacat. Stoica avea experientă practică. A fost o lectie pentru mine, am subevaluat faptul că partidele noastre functionează in primul rind ca grupuri identitare. Acesti oameni bolnavi de politică, fără univers psiho-cultural personal, socializati in grup si autoeducati in spirit gregar functionează pe logica: sintem noi si ai nostri, cei care luăm decizii in această cameră, oricine din afară e un străin si dusman. Această logică bate orice: interese strategice, doctrine, calcule electorale. Dacă desparti aleator un grup mai mare de politicieni romani in două mai mici si ii incui in două camere separate, peste o săptămină grupurile se vor uri de moarte. Ginditi-vă doar la Teodor Melescanu. Fost fesenist, fost sustinător al lui Ion Iliescu. A rămas in PNL si e ministru. în acel PNL care nu il scoate pe Stolojan din fesenist. Mai ginditi-vă cit de mult se urăsc PNL si PLD, desi sint oameni care acum trei ani erau in acelasi partid.


în unirea dintre PD si PLD simt ceva din logica de fier a lui Valeriu Stoica. Deja existau animozităti intre conducerile celor două partide. Lăsate să functioneze separat, logica "noi si ai nostri" ar fi functionat implacabil. Obligindu-i să se unească, ii obligi să discute intr-un grup mai mare. Vor fi tensiuni, vor fi certuri, dar vor fi la comun. După ce m-am fript in disputea mea cu Stoica din 2004 ii dau acum dreptate lui si celor care au pus la cale strategia fulger de unificare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.