Opinii

Constatari triste

Corneliu Condurache
6 dec 2007 653 vizualizări
Sistemul sanitar vrincean se confrunta din nou, asa cum puteti citi intr-un articol din editia de astazi a Ziarului de Vrancea, cu un caz controversat din categoria celor care alcatuiesc campaniile de presa ale mai multor cotidiane centrale sau televiziuni nationale in aceste zile.

Concret, de aceasta data, este vorba de cazul unei tinere familii din Haret care pretinde ca din vina personalului medical de la Spitalul "Sfintul Pantelimon" din Focsani i-a murit copilul cu zile, la citeva minute de la nastere. Parintii disperati au precizat ieri si faptul ca s-au hotarit sa inainteze deja o plingere la Procuratura si la Colegiul Medicilor. Desi, initial, medicul obstetrician care a asistat la nastere, precum si seful sectiei de obstetrica-ginecologie din unitatea medicala unde s-a inregistrat nedoritul deznodamint nu au facut declaratii, justificindu-si atitudinea prin asteptarea rezultatelor necropsiei, ulterior acestia s-au razgindit prezentind in asa fel desfasurarile din sectia Nou nascuti a Spitalul Judetean din municipiul resedinta al Vrancei incit totul pare a fi fost rodul sortii si al intimplarii nefericite. Ramin, totusi, citeva scene rezultate in urma relatarilor de ieri care ridica cel putin serioase semne de intrebare, intrucit se contrazic flagrant una pe alta. Prima ar fi imaginea greu de acceptat ca fiind reala a nefericitei femei din Haret cautata prin spital de personalul medical pentru a-i face o ecografie (operatiune soldata in final cu un esec, datorita imposibilitatii localizarii pacientei, desi este dificil de crezut ca aceasta putea zburda, in starea in care era prin unitatea spitaliceasca, sau avea cum sa se ascunda de personalul medical fara a fi descoperita) pusa fata-n fata cu o afirmatie a aceleiasi doamne care arata ca, desi ea a solicitat efectuarea unei ecografii, a fost refuzata pe motiv ca sarcina nu i-a fost supravegheata de un medic din spital. O alta este sustinerea tinerei protagoniste a tragicei intimplari ca si-ar fi vazut fatul viu imediat dupa nastere (lucru despre care pretinde si sotul acesteia ca a fost instiintat chiar de medicul care a asistat-o pe consoarta sa). Potrivit sefului sectiei de obstretica-ginecologie insa, din documente reiese ca fetita s-a nascut moarta, desi inainte de nastere copilul ar fi avut functiile vitale normale.

Pentru a descoperi unde-i adevarul ar trebui sa ne punem problema care din mentionatele istorisiri atit de diferite una de alta par mai desprinse din viata reala si care apar, din contra, ca desprinse de prin carti. Mai greu este insa cu viata fetitei. Ea nu mai poate fi adusa inapoi, iar pentru asta este imposibil de sustinut ca nu-i nimeni vinovat intr-un spital cu pretentii ca nu-i unul oarecare din judet. Problema e ca trebuie spus raspicat cine-s respectivii vinovati (dac-or fi mai multi) sau cine-i (daca-i unul sinur), caci de musamalizari si aranjamente e satula lumea demult. Chiar daca nu-s prea vesele, sa admitem ca astea sint constatarile in acest caz cu epilog inca o data tragic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.