Opinii

Portretul robot al referendumului

Silvia Vrînceanu Nichita
30 nov 2007 930 vizualizări
Absenteismul masiv de la referendumul privind introducerea votului uninominal, in formula propusa de presedintele Traian Basescu, a demonstrat, daca mai era nevoie, lehamitea alegatorilor fata de clasa politica. In 2004 diferenta au facut-o tinerii si intelectualii. In 2007, acestia au lipsit.

Profilul electorului principalelor doua partide ce au cistigat alegerile arata astfel: PD - barbat circa 45 ani, studii medii din mediul urban; PSD - pensionar din mediul rural cu studii primare. Consecinta: in absenta dezbaterii, votul emotional a reprezentat constanta referendumului. Manipularea si mobilizarea data de agentii de influenta - in special primarii - au fost determinante in configurarea rezultatelor din 25 noiembrie. De ce a fost ratat, totusi, principalul obiectiv declarat, acela de incepere a constructiei unei noi clase politice? De ce populatia nu a aderat la acest demers atit de dorit de toata lumea? Dintr-un motiv foarte simplu, in opinia mea. Oamenii au realizat ca nu aceasta este miza, ci doar un pretext in cadrul luptelor fara sfirsit din cadrul Puterii. Adevarata reforma trebuia sa aiba loc in cadrul partidelor. Acestea sint adevaratii actori ce definesc standardul democratic cu implicatiile de rigoare asupra standardului nostru de viata. Prin promovarea meritocratiei, adica prin promovarea oamenilor competenti, putem spera la rezultate palpabile ce sa schimbe in bine viata de zi cu zi. La o privire sumara asupra "elitei politice locale" constatam ca oamenii au avut dreptate sa se indoiasca de solutia miraculoasa propusa de liderii de la centru. Aceiasi lideri de la inceputul anilor \'90. Fara o cultura politica consistenta, dar cu mai multe diplome. Cu averi mult mai mari, dar mereu amagindu-ne ca o sa traim si noi mai bine. Cu comportamente de vatafi: mielusei la Bucuresti, zbiri la Focsani. Fara initiative in plan politico-administrativ, dar mereu demagogi, impaunindu-se cu ce lucruri marete au facut. Si aerul pe care il respiram li-l datoram. Simple curele de transmisie a politicilor duse de sefii lor. Inconjurati de "yes-mani" si promovind doar nepotismul, cumetrismul, clientelismul ieftin, urmarind doar imbogatirea si propasirea personala. Cu alegeri in partid ce elimina dinainte orice concurenta. Asa numitele alegeri cu un singur candidat. Si atunci, daca nu exista nici un pic de democratie in interiorul partidelor cum te poti astepta la o evolutie politica in bine in afara lor? Mai grav este ca acest parazitism politic a evoluat si s-a transformat in unul administrativ. Nu numai ca se capuseaza banul public, dar nici macar femeia de serviciu nu se mai angajeaza daca nu are carnet de partid sau recomandare de la seful cel mare.

As mai adauga o observatie referitoare la distributia puterii la nivel judetean. Consiliul Judetean Vrancea este condus de PSD-PC. Prefectura de PNL-PD. Descentralizatele de PNL-PD-PC impanate cu multi membri si sustinatori ai PSD. Un consens politic iliescian ce impaca, iata, tot spectrul politic. Pentru linistea noastra. O masa a puterii din care se infrupta toate partidele. Lozinca in care cred toti, si Basescu si Iliescu, este cea de dinainte de \'89: o lume noua, nu voua! Lupta lor se rezuma la cine sta in fruntea mesei si imparte bucatele. Valabile pentru ei au fost atunci, in anii \'90, principiile democratiei originale a lui Iliescu, bazate pe consens. Pentru noi, tinerii, idealurile celor cazuti in Revolutie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.